MEB Şube Müdürlerini Rezil Etti

 

MEB, 1.709 Şube Müdürü kadrosu için ÖSYM’ye yazılı sınav yaptırmış, 40.000 civarında öğretmenin katılmış olduğu sınavda 70 barajını  geçen 5.900 kişi sözlü sınava alınmış ve sözlü sınavı geçen 3.287 kişi arasından sadece sözlü sınav puanı esas alınarak 1709 şube müdürünün ataması yapılmıştır.

Danıştay sözlü sınavın yazılı sınavı tamamlayıcısı olduğunu belirterek yazılı sınav sonuçlarının da değerlendirmeye alınması gerektiğini, sadece sözlü sınav sonuçlarına göre atama yapılmasının hukuksuz olduğuna hükmetmiş ve yürütmesini durdurmuştur. Ancak Bakanlık yargı kararının gereğini yerine getirmemiştir.

            Müteakiben Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1709 şube müdürü ataması idare ve bölge idare mahkemeleri tarafından (Ankara Bölge idare Mahkemesi 1. Kurul, Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 7. İdare mahkemesi , Ankara 9. İdare Mahkemesi, Ankara 4 . İdare Mahkemesi, Ankara 17. İdare Mahkemesi) iptal edilmeye devam etmiştir.

Yargı kararlarına istinaden şube müdürlüğü atamalarının Yazılı sınav ve sözlü sınavının aritmetik ortalaması alınarak yapılması gerektiği Sayın Bakanımız başta olmak üzere Bakanlık yetkililerince de birçok kez dile getirilmiştir. Ancak bu güne kadar bir icraatta bulunulmamıştır. Bunun üzerine yargı kararının uygulanarak şube müdürlerinin atamalarının iptal edilmesine ilişkin sendikalar  tarafından yeniden dava açmıştır.

10 Aralık 2014 tarihinde Bakanlık gerekli mevzuat değişikliğini yapmış ve atamaların yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasının alınarak puan üstünlüğüne göre atama yapılması hükmünü getirmiştir. Ancak halen atamalar iptal edilmemiştir.

Gelinen noktada, gerek bakanlığın atamış olduğu 1709 şube müdürü gerekse yazılı ve sözlü sınav ortalamasına göre atanmaya hak kazanabilecek diğer adaylar bu sürüncemeden son derece rahatsızdırlar.

 

1709 kişiden, başka kurumlara geçenler, istifa edenler, başka görevlere geçenler olmuş halen göreve devam edenler ise geleceğin kendilerine ne getireceğini bilemedikleri için yeni görev yerlerine ailelerini götürememiş, düzenlerini kuramamış, gelecek planı yapamamış ve bu psikolojiyle iş verimlilikleri düşmüştür.

Bakanlık, mahkeme kararlarını yok sayma ve uygulamama tavrını bırakıp, şube müdürlerinin artık çığlığa dönen feryadını duyarak acilen bu sorunu çözmelidir. Yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamalarına göre yeniden sıralama yapılmalı, tercihler alınmalı ve puan üstünlüğüne göre atamalar yapılmalıdır.  

Doğan CEYLAN

Yönetim Bilimi Uzmanı

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.