Sencer KAYA
Başarı belgeleri kimlere veriliyor?
Başarı belgeleri kimlere veriliyor?
13 Şubat 2011 tarihinde Torba yasa ile (6111 sayılı yasa)Devlet Memurları Kanunu’nda ödül sistemi ile ilgili bazı değişiklikler yapılmıştır. 657 sayılı DMK’nın 122 ve 123. maddesinde yapılan değişikliklerle “Takdir” ve “Aylıkla Ödül” belgeleri kaldırılmış yerlerine “başarı”, “üstün başarı” ve “Ödül” getirilmiştir. Kısacası ödül sistemi kaldırılmamış sadece ödülün adı değişmiştir.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nda farklı bir durum söz konusudur. Daha önce yönetici atama ek-2 belgesinde mevcut olan teşekkür, takdir ve aylıkla ödül belgeleri MEB Personel Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan yeni taslak ek-2’de kaldırılmış ve bununla ilgili olarak sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililerden görüş istenmiştir. Bu belgelerin ek-2 den kaldırılması eğitim çevrelerince olumlu bir hareket olarak değerlendirilmiş ve sınavlardan yüksek puan alan ancak ödülü olmayan yönetici adaylarının mağdur olmaları önlenmiştir.
Yeni yönetici atama yönetmeliği ve ek-2 ile sendikaların görüşlerine bakıldığında ise bir fark özellikle göze çarpmaktadır. Ödüllerin yeni ek-2 de olmasını savunan sadece bir sendika vardır. Hatta bu sendika başarı ve üstün başarı belgelerini de yeni taslağa ekletme gayreti içindedir. Bunun altyapısı da şuanda hazırlanmaktadır. Tarafımıza gelen bilgilere göre “başarı” belgeleri illerde dağıtılmaya başlamıştır. Hangi kritere göre ve kimlere dağıtıldığı bilinmeyen belgelerin yeni ek-2 ye konulmasını istemek akla soru işaretleri getirmektedir.
Bu belgeler yeni ek-2 ye konulacaksa “teşekkür-takdir” neden kaldırılmıştır?
Şubat ayından bu yana “başarı” belgesi alanların bu sendika ile bir bağları var mıdır?
Başarılı öğretmen ve yöneticilere ödül tabi ki verilmeli ama bu ödüller sendika üyelerine puan kazandırma amaçlı olmamalıdır.
Yönetici atamada kriter; sınav, kariyer ve liyakat olmalıdır.
Sencer KAYA
Eğitim Yöneticisi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.