Aidiyet Duygusu Ve Öğretmenler

Aidiyet duygusu; bürokratik beklentilerle özel gereksinmeler arasındaki uyum sonucu iş görenin örgütle özdeşleşmesidir.

      Okullarımızda mevcut durum nedir? Öğretmenler okullarına ilişkin olarak aidiyet duygusu beslemekte midir? Eğer öğretmenler okullarına ilişkin olarak aidiyet duygusu beslemiyorsa, hangi bürokratik beklentiler karşılanmamaktadır? Yine, öğretmenlerin karşılanmayan özel gereksinmeleri nelerdir?

      Elbette; örgüt olarak okulların öğretmenlerden bürokratik beklentileri bulunmaktadır. Bu beklentiler sadece bir köşe yazısına sığmayacak kadardır. Bu nedenle, bu yazıda bu beklentilerin belli başlılarına değinilecektir.

     Örgüt olarak okullar, öğretmenlerden etkili öğretme-öğrenme yaşantıları sağlanmasını beklemektedir. Kuşkusuz, bu etkili öğretme-öğretme yaşantıları belli başlı öğelere bağlıdır.

     Etkili öğretme-öğrenme yaşantısı bakımından öğretmenden beklenen sınıflarda demokratik davranmasıdır. Her öğrenciye söz hakkı vermek, öğretmenle öğrenci arasında çift yönlü iletişim kurmak beklenen davranışlardır.

      Diğer taraftan; öğretmenden alan ve sınıf yönetimi konusunda yeterli olması beklenmektedir. Yine, velilerle uyumlu bir ilişkiye girmelidir. Öğretmen sürekli olarak alan bilgisi konusunda kendini yenilemek durumundadır. Diğer öğretmenlerle uyumlu ilişkiler kurmak da öğretmenden beklenenler arasındadır.

   Tabii ki; öğretmenlerden beklenen bu bürokratik beklentilerin yanında; yine öğretmenlerin okul yönetiminden özel beklentileri bulunuyor.

    Bunların başında okul yönetiminin öğretmenler arasında ayrımcı bir tutum sergilememesidir. Ancak, okullarda bu gerçeğe uyulmamaktadır, maalesef. Yine, informal ihtiyaçların karşılanması gerekir. Hastalık ve özel günlerde tolerans gösterilmesi öğretmenlerin temel gereksinmeleridir.

    Diğer taraftan; özellikle kadın öğretmenler okul yönetiminden cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıya kalmak istemektedirler. Yine, öğretmenler sendikal faaliyetlerde özgürce katılımına izin verilmesini beklemektedir.

   Sonuç olarak, genel anlamda bürokratik beklentiler ve öğretmenler arasında gereksinmeler karşılanmadığı için öğretmenler aidiyet duygusu geliştirememektedir. Bunun da okul ve öğretmen açısından olumsuz sonuçları bulunmaktadır.

E.Öğrt.Grv/Yazar Hasan Güneş

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.