Temel Eğitimde Ne Durumdayız?

Temel Eğitimde Ne Durumdayız?

Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, okul öncesi çağda okullaşma oranının 10 yılda yüzde 224 artış sağlandığını söyledi.

Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, okul öncesi çağda okullaşma oranının 10 yılda yüzde 224 artış sağlandığını söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından Sakıp Sabancı Basın Merkezinde düzenlenen “Basın Merkezi Toplantıları”na katılarak gazetecilere bilgi verdi.


Okullaşmada yüzde 224 artış

Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, okullaşma oranında düşüş yaşandığı iddialarına karşı; 2003 yılında okul öncesi kurum sayısının 11 bin 314 iken, 2013 yılında bu oranın yüzde 136 artışla 26 bin 698’e ulaştığını söyledi. Derslik sayısının 18 bin 952’den 50 bin 466’ya çıkarıldığını belirten Kocabıyık, derslik sayısında yüzde 166 artış sağlandığını ifade etti. Genel Müdür Kocabıyık şöyle devam etti: “2003 yılında okul öncesi öğrenci sayısı 320 bin iken, bu sayı 2013 yılında 1 milyon 59 bin olmuştur. Böylece okul öncesi öğrenci sayısında 10 yılda yüzde 231 artış kaydedilmiştir. Öğretmen sayısı ise 18 bin 921 kişiden yüzde 235 artışla yaklaşık 63 bin kişiye ulaşmıştır. Okullaşma oranı ise on yılda yüzde 224 artış sağlanmıştır.”


Bütçe içindeki payı on yılda yüzde 392 artış

Zorunlu eğitim çağındaki bütün çocukları hayata ve bir üst öğrenime hazırlamak amacıyla, nitelikli eğitimi sağlamaya yönelik, okulların kendi politika ve stratejilerini geliştirmelerine fırsatlar sunulduğunu ifade eden Genel Müdür Kocabıyık, yüksek standartlarda temel eğitim hizmetlerini, zorunlu eğitim çağındaki her çocuğa fırsat eşitliği sunduklarını belirtti.

İlköğretimde okullaşma oranlarıyla ilgili bilgiler de veren Genel Müdür Kocabıyık konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlköğretim okullarında 2003 yılında kurum sayısı 35 bin 167 iken, 2013 yılında bu oran yüzde 30 artışla 45 bin 550’ye çıkmıştır. Yine 2003 yılında derslik sayısı 280 bin 257 iken, bu oran on yıl sonra yüzde 33 artışla 371 bin 856’ya ulaşmıştır.”

Öğrenci sayısındaki artışın yüzde 6 olduğuna işaret eden Genel Müdür Kocabıyık, öğretmen sayısındaki artışın ise yüzde 46 olduğuna dikkat çekti. Kocabıyık, bütçe içindeki payın ise; on yılda yüzde 392 artışla 6 milyar 116 milyondan 30 milyar 119 milyon liraya çıkarıldığını vurguladı.

Okullara kaynak aktarımı

Yeni Büyükşehir Yasası gereği 30 ilde özel idarelerin kapatıldığını anımsatan Kocabıyık, “Bu nedenle okullarımızın elektrik, su, yakacak, kırtasiye, temizlik alımı gibi giderleri büyükşehir statüsünde olan illerde ilçe mal müdürlüklerine; diğer illerde ise özel idare müdürlüklerine gönderilmeye devam edilmektedir. İl, ilçe ve okul yönetimlerinin bütçe planlamasına ve kullanımına ilişkin yetki ve sorumlulukları artırılarak mevcut sistem geliştirilecektir. Bu amaçla okul bazlı bütçe oluşturma çalışmalarımız devam etmektedir.”

Bilim kurullarıyla iş birliği

Öğretim programları geliştirme ve öğretim materyalleri hazırlama çalışmaları için TÜBİTAK, Adalet Bakanlığı, RTÜK, Atatürk Araştırma Merkezi, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapıldığını hatırlatan Genel Müdür Kocabıyık, “DynEd İngilizce Dil Eğitimi Sistemi ilköğretim 4-8’inci sınıf ve ortaöğretim 9-12’inci sınıf öğrencilerinin kullanımına sunulmuştur.” dedi.

2012-2013 eğitim öğretim yılında 1. sınıflardan başlamak üzere ‘Oyun ve Fiziki Etkinlikler’ dersinin uygulandığını ifade eden Genel Müdür Kocabıyık, “Dersin uygulamasına yönelik olarak 1. sınıf öğretmenlerine ‘Fiziksel Oyun Kartları’ dağıtılmıştır.” bilgisini verdi.

Önceki yıllarda okul öncesi çağı olarak kabul edilen 60-72 ay arası çocuklara ilk kez 2012-2013 eğitim öğretim yılında ilkokula kayıt hakkı verildiğini hatırlatan Genel Müdür Kocabıyık, “Bunun sonucunda önceki yıllarda 60-72 aylık çocuklar için öngörülen yüzde 100 okullaşma hedefi, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine geçişle birlikte daha erken yaşları kapsar şekilde düzenlenmiştir.” şeklinde konuştu.


Şartlı Nakit Transferi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde ‘Şartlı Nakit Transferi’ uygulaması okul öncesindeki çocukları da kapsayacak şekilde genişletildiğini vurgulayan Genel Müdür Kocabıyık konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nüfusu az ve daha küçük yerleşim yerleri için 1 ve 2 derslikli ana sınıfı projeleri uygulamaya konulmuştur.”

300 ilçe millî eğitim müdürü ve 180 okul müdürüne okul öncesinde farkındalık eğitimleri verildiğini de hatırlatan Genel Müdür Kocabıyık, okul öncesi eğitim alan tüm çocuklara ‘Pamuk Şekerim’ adlı ücretsiz eğitim materyalinin ilk defa dağıtıldığını söyledi.

Maddi durumu yetersiz dezavantajlı çocuklar için çocuk başına aylık 25 TL bağış kampanyası yürütüldüğünü ifade eden Genel Müdür Kocabıyık, bu sayede 2 yılda 14 bin çocuğun okula kazandırıldığını kaydetti.


2018 yılında hedef 700 bin çocuk

Genel Müdür Kocabıyık şöyle devam etti: “Yapılan bu faaliyetler sonucunda 2014-2015 eğitim öğretim yılında yaklaşık 95 bin çocuğun daha erken çocukluk eğitimine kazandırılması hedeflenmiştir. Bu şekilde öğrenci sayısında yaklaşık yüzde 9, brüt okullaşma oranında ise yaklaşık yüzde 22 oranında artış öngörülmüştür. 2013-2014 eğitim öğretim yılı resmî istatistikleri değerlendirildiğinde 10. Kalkınma Planı hedefi olan 4-5 yaşta yüzde 70 okullaşma oranına ulaşmak için 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 700 bin çocuğun daha okula kazandırılması hedeflenmektedir.”

Okulların kademeli dönüşümleri bu dönem sonunda tamamlanıyor
Okulların dönüşümüyle ilgili de bilgi veren Genel Müdür Kocabıyık, “2014 – 2015 eğitim öğretim yılı başı itibariyle, müstakil ilkokul olarak dönüşümlerin tamamlanma oranı yüzde 98,45, müstakil ortaokul olarak dönüşümlerin tamamlanma oranı ise yüzde 96,54’tür.” Genel Müdür Kocabıyık, kademeli dönüşümlerin 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonu itibariyle tamamlanacağını kaydetti.


Öğrenci kayıtları adres kayıt sistemine göre otomatik yapılacak
2007- 2008 eğitim öğretim yılı başından itibaren uygulanmaya başlayan e-kayıt işlemleri hakkında da bilgi veren Genel Müdür Kocabıyık, “Resmî ilköğretim kurumlarına öğrenci kayıtları, Ulusal Adres Veri Tabanındaki adresler ve nüfus bilgileri esas alınarak İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonunun belirlediği kayıt alanları baz alınarak merkezî sistemle ikametlerine en yakın okullara otomatik olarak yapılmaktadır.” dedi.


Burslarda yüzde 1020 artış

Öğrencilere sağlanan burslar ile ilgili bilgiler veren Genel Müdür Kocabıyık, on yılda burs alan öğrenci sayısında yüzde 45 artış olduğunu, burslarda ise yüzde 1020 artış yapıldığını vurguladı. 
İlk kez 2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında gerçekleştirilen ortak sınavların analizine yönelik değerlendirme çalışmaları yapıldığını belirten Genel Müdür Kocabıyık, konuşmasına şöyle devam etti: “2006-2007 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinin okula uyumlarını kolaylaştırmak için eğitim öğretim başlama tarihinden bir hafta önce 5 günlük ‘Uyum Programı’ uygulanması yapılmaktadır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 5. sınıf ortaokul öğrencileri de dâhil edilmiştir.”

Medya Okuryazarlığı, Hukuk ve Adalet ve okul öncesi eğitimde kullanılan Pamuk Şekerim 1 ve Pamuk Şekerim 2 eğitim materyallerinin izleme ve değerlendirme çalışmasının da yapıldığını hatırlatan Genel Müdür Kocabıyık, etkin bir izleme ve değerlendirme sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalar yapıldığını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.