Danıştay'dan Liselerden Açık Öğretime Geçiş Düzenlemesine İptal!

Danıştay'dan Liselerden Açık Öğretime Geçiş Düzenlemesine İptal!

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 14/09/2023 tarih ve E-83203306-10.06.02-83907639 sayılı “Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişler” konulu Genelgesinde yer alan...

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 14/09/2023 tarih ve E-83203306-10.06.02-83907639 sayılı “Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişler” konulu Genelgesinde yer alan;

"c) İlköğretim okulu/ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar ile çeşitli nedenlerle dokuzuncu sınıfta özürsüz devamsızlık hakkını dolduranlar;

e) Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan Kur'an kurslarında hafızlık ve bu alanı destekleyici Arapça eğitimi alanlar ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün hafızlık modüllerine kayıtlı olanlar"

şeklindeki genelge hükümleri ile birlikte buna dayanak olan, 08/09/2023 tarih ve 32303 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 22. maddesi ile değiştirilen "Açık Öğretim Liseleri İle Örgün Ortaöğretim Kurumları Arasında Nakil ve Geçişler" başlıklı 41. maddesinin 2. fıkrasının a) bendinde yer alan “Bakanlıkça mazereti uygun görülenler” ibaresinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtığımızı ilan etmiştik.

Genelge’de öğrencilerin, “hafızlık eğitimi”, “Arapça eğitim” ve de “9. sınıftaki devamsızlıkları” nedeniyle açık liseye geçişlerine olanak sağlanmaktaydı.

Bilindiği üzere eğitim hakkının temeli ile bilimsel ve çağdaş eğitimin niteliği gereği örgün öğretimin esas olması, Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da güvence altına alınmıştır. Ancak bu Genelge ile öğrencilerin örgün eğitimden açık liseye geçişlerinin önü açılmış ve adeta Bakanlığın tüm açıklamalarının aksine açık liseye geçiş teşvik edilir duruma gelmiştir.

Dahası bu düzenleme, öğrencilerin bir yandan açık liseye kaydettirip diğer yandan okul görünümlü tarikat ve cemaatlere ait yerlere götürülmelerine yol açmaktaydı.

Açtığımız dava neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu hem Genelge’nin belirtilen düzenlemelerini hem de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 41. maddesinin 2. fıkrasının a) bendinde yer alan “Bakanlıkça mazereti uygun görülenler” ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Eğitim-İş, laik ve bilimsel eğitim ilkesinden asla taviz vermeyecek bu tür uygulamaların da peşini bırakmayacaktır.

İlgili karar için tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.