Talip Geylan: Kamu Çalışanlarının Sorunları Torba Yasaya Girmeli
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili Talip Geylan, TBMM tatile girmeden önce kamu görevlilerinin acil çözüm bekleyen sorunlarının ileri bir zamana ertelenmeden torba yasaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Genel Başkan Vekili Talip Geylan açıklamasında şu satırlara yer verdi;
“28. Dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle TBMM yakın bir zamanda çalışmalarına ara verecektir. Ancak aile bireyleri ile birlikte sayıları 20 milyonu bulan kamu çalışanları büyük bir beklenti içindedir. Geride bırakmak üzere olduğumuz yasama döneminde kamu görevlileri adına önemli kararlara imza atılmış olsa da birçok konu da hâlâ çözüm beklemektedir. Bu konular önümüzdeki kısa süre içinde ele alınmazsa, bir sonraki yasama dönemine ve hükümete ertelenmiş olacaktır. Bu durum da acilen çözüm bekleyen konuların ileri bir vadeye ötelenmesi anlamını taşımaktadır.
Kamu görevlilerinin sorunlarının çözümü için başka baharları beklemeye sabrı kalmamıştır. TBMM gündemine bu hafta içerisinde bir torba yasa geleceği bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Kamu çalışanları, kendilerini ilgilendiren ve ivedi çözüm bekleyen hususları da bu torba yasa teklifi içinde görmek arzusundadır.
Bu çerçevede;
1. Emekli aylığı alt sınırının 2.000 TL olarak yükseltilmesinin ardından asgari ücrette de bir iyileştirme yapılacağı söylemleri kamuoyuna yansımaktadır. Bu bağlamda, benzeri bir tedbirin, kamu çalışanlarının ücretleriyle ilgili de hayata geçirilmesi elzem olmuştur. Emeklilerimiz için yapılan seyyanen artışın, benzeri şekilde; memurlarımız bakımından da gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
2. Birinci dereceye gelmiş olan bütün kamu görevlilerinin ek gösterge rakamları 3600 olarak belirlenmelidir.
3. Yardımcı hizmetler sınıfı personeli Genel İdare Hizmetleri sınıfına alınmalıdır.
4. Dini bayramlarda ödenen bayram ikramiyesinden faydalanamayan tek kesim olan memurlarımıza da bayram ikramiyesi verilmelidir.
5. 4/C’li iken 4/B’li statüye geçen personelin kadroya geçişlerinde mesleki eğitim durumları dikkate alınarak, bu personelimizin mesleklerine uygun kadrolara atanmaları sağlanmalıdır.
6. Deprem bölgesinde çalışma teşvik edilmeli, çalışanlara “Afet Tazminatı” ödenmelidir.
7. Özellikle EYT ile birlikte daha yoğun bir iş yükü altında görev yapan SGK çalışanlarının maaş ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalıdır.
8. Kadroya geçirilen sözleşmeli personelin mazeret tayinleri başta olmak üzere yer değiştirme haklarındaki süre sınırı kaldırılmalıdır.
TBMM, 27. Dönem çalışmalarını sonlandırmadan ele alacağı son kanun teklifine, yukarıda saydığımız ve kamu görevlilerinin acil beklentilerini içeren bu tedbirleri mutlaka dâhil etmelidir.
Seçimler öncesinde kamu görevlilerimizin üzerindeki yük bir nebze olsun hafifletilmeli, sorunları daha fazla ötelenmemelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.