Sosyal Benlik Ve Eğitim

                                                    Sosyal Benlik Ve Eğitim

      Sosyal benlik; benliğin diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler etkileşim kurulması, iletişim becerilerinin geliştirilmesi ve lider olma gibi özelliklerini kapsar.

     Kuşkusuz, bireyin sosyal benliğinin gelişimi ailede başlıyor. Aile hangi tür özelliklere sahip olmalıdır ki çocuklarda sosyal benlik gelişebilsin?

      En başta çocuk aile ortamını güvenli bir çevre olarak algılamalıdır. Yine, ebeveyn çocuklarla çift yönlü bir iletişim kurmalıdır. Yine ebeveyn çocuk ilişkisinde empati kurmanın önemli bir yeri bulmaktadır.

     Yine, çocuk aile ortamında kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeye çalışmalıdır.

       Diğer taraftan, sosyal benliğin gelişiminde okullar başlı başına rol oynamaktadır. Bunun için sınıflarda demokratik sınıf iklimi önemli rol oynamaktadır.

     Öğrenciler karara katılmalıdır, özendirilmelidir. Öğretmenin-öğrenci; öğrenci-öğrenci arasında çok yönlü iletişim sağlanmalıdır. Yine; sınıf içinde iletişim engelleri giderilmelidir.

     Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine fırsat tanınmalıdır. Yine, öğrencilerin liderlik özelliklerine katkı sağlamak için çeşitli roller verilmelidir.

      Diğer taraftan, sınıf içinde grup sürecine ağırlık veren öğretim ilke ve yöntemlerine ağırlık verilmelidir.  

Hasan Güneş

Emekli Öğretim Görevlisi

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.