​Sınıf Öğretmenlerine Ücret Adaletsizliği

​Sınıf Öğretmenlerine Ücret Adaletsizliği

36 maddeden oluşan torba kanun teklifinin hafta sonu kurslarıyla ilgili olan 9. Madde 17 Mart Salı gecesi TBMM’de görüşüldü.

 

36 maddeden oluşan torba kanun teklifinin hafta sonu kurslarıyla ilgili olan 9. Madde 17 Mart Salı gecesi TBMM’de görüşüldü. Muhalefet partilerinin önergeleri kabul edilmedi. Önergeyle ilgili söz alan Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY’ın TBMM’deki konuşmasını yayımlıyoruz.

ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 9'uncu maddede verdiğimiz önerge üzerinde söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.Bu, 36 maddelik kanun teklifi içerisinde belki de olumlu diyebileceğimiz ender maddelerden birisi de bu yani bütün noksanlıklarına rağmen olumlu gördüğümüz, desteklenebilecek, böyle, Diyojen'in gündüz vakti fenerle aradığı ve zor bulacağı maddelerden birisi, değerli milletvekilleri.Şimdi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176'ncı maddesine göre öğretmenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 140; yarıyıl ve yaz tatilleri için ve hafta içinde de saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için, 150 gösterge rakamının memur maaş katsayısıyla çarpımı tutarında ek ders ücreti ödenmektedir. Bu da bugün itibarıyla brüt 11 lira tutmaktadır. Bu ücret kesintilerle 9 lira 35 kuruşa düşüyor ve 6528 sayılı torba kanunun 12'nci maddesiyle 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na eklenen geçici maddeyle özel dershanelerin faaliyetleri 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren sona erecektir. Bu mevcut teklifle Millî Eğitim Bakanlığı örgün ve yaygın eğitimi destekleme kurslarında görev alacak yönetici ve öğretmenlere verilecek ek ders ücreti yüzde 100 nispetinde artırılarak 21 liraya kadar çıkarılmaktadır.Bu düzenleme, konuşmamın başında da ifade ettiğim gibi, iyi bir düzenleme olarak mütalaa edilse de kapsamı itibarıyla yetersizdir çünkü yapılan düzenleme sadece özel öğretim kurumları ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda verilecek sınavlara dönük kurslardaki branş öğretmenlerini kapsamaktadır, oysa Türkiye'de on binlerce sınıf öğretmeni ve kurslarda eğitim vermeyen branş öğretmenleri vardır. Örgün ve yaygın eğitimi destekleme kurslarındaki öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılırken Millî Eğitim Bakanlığındaki diğer öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırılmaması adaletsizliktir. Yani, burada da hani iyi bir şey yaparken dahi bir adaletsizlik mutlaka yapılıyor. Ek ders ücretindeki artışın bütün öğretmenleri kapsayacak şekilde düzenlenmesi eşit işe eşit ücret ve Anayasa'nın eşitlik ilkesi gereğidir.

TÜRKİYE KAMU-SEN Araştırma Geliştirme Merkezinin 2015 Şubat ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.061 liradır, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.183 lira, çalışan tek kişinin açlık sınırı 1.593 liradır. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 1.645 liradır. Şubat 2015 itibarıyla ortalama 2.298 lira ücret alan bir memur, maaşının yüzde 71'ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmaktadır, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için maaşının yüzde 28,4'ü geriye kalıyor. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Şubat 2015 maaşından geriye yalnızca 653 lirası kalmaktadır.

Kamuda görev yapan 9'uncu derecenin 1'inci kademesindeki bir öğretmen Ocak 2015 itibarıyla 2.220 Türk lirası çıplak ücret almaktadır. 1/4'ünde görev yapan bir öğretmenin maaşı ise 2.570 liradır. Dolayısıyla, TÜRKİYE KAMU-SEN'in bu araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerimiz yoksulluk sınırının çok altında maaş almaktadır. Bu rakamları da bu mukayesenin rahatça yapılabilmesi için belirttik. Ayrıca, öğretmelere nöbet görevinin karşılığı olarak hiçbir ücret de ödenmemektedir, bu da angarya niteliği taşımaktadır.

gazetekamu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum