Okul Yönetiminde Yeni Bir Öneri: Danışmanlık

 

                 Danışmanlık “üretim ve yönetim işlerinin daha nitelikli yapılması için verilen herhangi bir alana ilişkin uzmanlık hizmetine verilen isimdir.

  Özellikle, okul müdürlüğüne yeni atanan okul müdürlerinin yetersizlikten dolayı görevini bıraktıkları bilinen bir gerçektir. Çünkü yeni atanan bazı müdürlerin okulun işletme, donanım, mevzuatı yorumlama, yönetim süreçleri vb. alanlarında etkisiz oldukları görülmektedir.  

  Yazar bu nedenle, şimdiye kadar pek yer verilmeyen “danışmanlık” gibi bir süreçten yararlanmanın olası sorunların bir ölçüde örgüt olarak okulun etkililiğine katkı sağlayacağını savunmaktadır. Ancak, danışmanlık hizmetinden yararlanan yeni okul müdürlerinin yetki ve sorumluluk alanlarının korunması varsayılmakladır.

  Özellikle, yazar danışmanlık hizmetini verecek danışmanların uzun süre başarılı okul müdürlüğü yapmış emekli kişilerden seçilmesinin sisteme katkı getireceğini savunmaktadır.

 Aslında, danışmanlık hizmetini veren kişilerin genel anlamda yönetim süreçlerinde ve örgütsel davranış alanlarında deneyim sahibi oldukları varsayılarak, yeni atanan okul müdürlerine katkı sağlayacağı umulmaktadır.

   Diğer taraftan, danışmanlık hizmetini sunacak eski okul müdürlerinin yeni okul müdürlerinden farklı olarak okulun hem örgütsel hem de yönetimsel sorunlarını görebilecek deneyime sahiptir.

  Yine, danışmanlık hizmetlerinde yararlanacak eski okul müdürlerinin, çevresel güçlerin önemi ve bu güçlerin okulun amaçları doğrultusunda yönlendirilmesinde, deneyimine sahip olduklarından yeni okul müdürlerine yardımcı olabilir.

 Bilindiği üzere, etkili okul ve işbirliği, öğrencinin başarısı üzerinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, danışman olası sorunların ve çözüm yollarının neler olabileceği konusunda deneyime sahip olduğundan yeni atanan okul müdürlerine yardımcı olabilir.

  Yine, Milli Eğitim Ve Şube Müdürlüğü arasındaki iletişimin niteliği konuşandaki deneyimlerini  yeni atanan müdürlere aktarabilir.

  Aslında, dolaylı görünse de danışmanlık hizmetinden yararlanma öğretme-öğrenme sürecinin sağlıklı işlemesine katkı sunmaktadır.

  Çünkü, yukarıda anılan danışmanlık hizmetlerinin gerekçeleri ve sağladığı yararlar öğretme-öğrenme sürecine önemli katkılar sunmaktadır.

  Tabii ki, danışmanlık hizmeti deneyim ürünü ve yol gösterici bir işleve sahip olduğundan okulun etkiliğine katkı sağlayacağı varsayılmaktadır. Yine, böylece eğitim kurumu ve dolaysıyla okul toplumsal, ekonomik, siyasi ve kişileri bireyselleştirme işlevini etkili bir biçimde yerine getirecektir. Bu durumun da ülkemiz açısından önemi tartışılamaz.   

Hasan güneş

E.Akademisyen/Yazar

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum