Okul Müdürleri Nasıl Atanır?

 

Milli Eğitim Eski Bakanı Sayın Ömer Dinçer, bakanlıktan alınmadan birkaç gün önce, okul müdürlerinin atanması konusunda yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını belirterek, ''Okul müdürü atamasında yine hizmet puanını esas alacağız. Daha sonraki yıllarda bu durum kariyer basamaklarıyla da ilişkilendirilecek. Ayrıca yazılı imtihan yapacağız ve bir mülakata tabi tutacağız. Sonra da başarılı olan üç kişi arasından il milli eğitim müdürü veya valinin seçeceği bir atama gerçekleştireceğiz'' dedi.

 

Sayın Dinçer; okul müdürlerinin atanmasına yönelik mevcut uygulamada sadece hizmet puanlarının esas alındığını, bir okulda yönetici kadrosu boşaldığında bununla ilgili duyuru yapıldığını ve talepte bulunanlar arasından hizmet puanı en yüksek olanın müdür olarak görevlendirildiğini, bunun beraberinde birçok mahsuru ortaya çıkardığını söyledi.

 

Okul müdürü atamaları gerçekten Sayın Dinçer’in sözünü ettiği gibi mi?

Bu konuyu, MEB mevzuatı doğrultusunda biraz irdelemek gerekiyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurum yöneticilerinin atanmaları ve yer değiştirmeleri, “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre yapılır.

 

Yönetmeliğin “Seçme sınavı” başlıklı bölümünün, 11.maddesinde, “(1) Eğitim kurumu müdürlüğüne, müdür başyardımcılığına ve müdür yardımcılığına ilk defa atanacakların belirlenmesi için seçme sınavı yapılır.” hükmü yer alır.

 

Aynı Yönetmeliğin “Atama yetkisi” başlıklı bölümünde yer alan 17.maddede, okul müdürlerini atama yetkisinin kimde olduğu açıkça yazılmıştır. 17.madde şöyle; “ (1) İller arası yer değiştirme suretiyle atamalar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticileri valiliklerce atanır.”

 

Yine Yönetmeliğin “Müdürlük için duyuru ve atama” başlıklı bölümünde yer alan 20.madde ise, okul-kurum müdürlüklerine hangi aşamalardan sonra atama yapılabileceğini düzenliyor. 20.maddede yer alan aşamalar şu şekilde;

 

 “ (1) Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda valiliklerce il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce duyuru yapılır. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.

 

(2) Müdürlük sınavını kazanmış olan yönetici adayları, duyurusu yapılan boş eğitim kurumu müdürlüklerine atanmak üzere, bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-1 Yöneticilik İstek Formu ile en fazla yirmi beş eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle elektronik ortamda başvuruda bulunabilirler. Başvuru süresi 5 işgününden az olamaz.

 

(3) Bu madde kapsamında başvuruda bulunan adayların atamaları; müdürlük sınavından almış oldukları puan ile bu Yönetmelik ekinde yer alan EK-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puan dikkate alınmak suretiyle oluşacak toplam puan esas alınarak, atanmak istedikleri öncelik sırasına göre tercihleri doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yapılır.

 

(4) Atama sonuçları atamaların yapıldığı tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde il millî eğitim müdürlüğünün internet sitesinde en az 5 gün süreyle yayımlanır.”

 

Bu yönetmelik hükümleri; okul-kurum müdürlerinin atamasının; 11.maddede seçme sınavıyla, 7.maddede yer alan “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar”, 8.maddede yer alan “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar”ı taşıyan adaylar arasından, valiliklerce il genelinde yapılan duyuru üzerine, “müdürlük sınavını kazanmış adaylar” arasından, EK-2 Değerlendirme Formu üzerinden yapılan değerlendirmede aldıkları puan dikkate alınmak suretiyle oluşacak  toplam puan üzerinden yapılacağını açık ve net olarak, ortaya koyuyor.

 

Bu yönetmelik ortadayken, hali hazırda okul ve kurum müdürlerinin ataması, bu yönetmelik hükümlerine göre yapılırken, Sayın Dinçer’in, “okul müdürlerinin atanmasına yönelik mevcut uygulamada sadece hizmet puanlarının esas alındığını, bir okulda yönetici kadrosu boşaldığında bununla ilgili duyuru yapıldığını ve talepte bulunanlar arasından hizmet puanı en yüksek olanın müdür olarak görevlendirildiğini, bunun beraberinde birçok mahsuru ortaya çıkardığını” ifade  etmesi, yürürlükteki mevzuatla örtüşmeyen bir açıklama olmuştur.

 

Basında ve medyada “Okul müdürlerini artık valiler atayacak” başlığıyla çıkan haberlerin içeriği; sanki yürürlükteki mevzuatta, okul müdürlerinin ataması valilik makamı tarafından değil de, başka bir makam tarafından yapılıyormuş algısına yol açtı.

 

Oysa Yönetmeliğin, 17.maddesinde, “ İller arası yer değiştirme suretiyle atamalar hariç olmak üzere bu Yönetmelik kapsamındaki eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticileri valiliklerce atanır.” hükmü açıkça, okul-kurum müdürlerinin atamasının, şu anda da valilikler tarafından yapıldığını gösteriyor.

 

Bakanlığın tasarladığı atama sisteminde yeni olan şey,  mülakat uygulaması ve 3 aday arasından valiliklerin bir seçim yapacak olmasıdır.

 

Yeni atama sistemi getirmek ve uygulamak, her siyasi iktidarın hakkıdır.

 

Ancak bunu yaparken; hukuk kuralları içinde kalmak, kariyer ve liyakat ilkelerini gözetmek, objektif kurallar getirmek, hakkaniyetli davranmak ve en önemlisi de “yeni sistemi” getirmek için   “eski sistemi” tukaka ilan etmek doğru değildir.

 

Tam da bu tartışmalar yürütülürken Sayın Dinçer’in görevden alındı, yerine Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Sayın Nabi Avcı getirildi.

 

Eğitim camiası, yeni Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’dan,  çalışma barışını bozmayacak, sınav ve kariyeri de dikkate alan, hakkaniyetli bir atama yönetmeliği bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar