Öğretmenlere Hangi Müjdeler Çıkmıştı

Öğretmenlere Hangi Müjdeler Çıkmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı. 4 yılda bir yapılan MEB Şuralarından bir öncekini yani 18. Şurayı ve alınan kararları biraz inceledim.

Çok konuşulan, sürekli alınan kararları ile gündeme gelen; gazetelerde, tvlerde sıkça haber olan Şura kararlarının ne derece önemli olduğunu ve ne kadarının uygulandığını merak ettim. Bir önceki Şurayı araştırdım. 18. Milli Eğitim Şurası kararları 20 Aralık 2010 tarihinde açıklanmış. Önümüze şu günlerde de müjde şeklinde gelebilecek bazı kararlar, belli ki 2010 yılında da alınmış ama maalesef uygulanmamış. Muhtemelen o yıllarda da manşetleri süslemişti bu başlıklar. Alınan ve uygulanmayan kararlardan bazıları şu şekilde:

- Öğretmenlerin gelir düzeyi ve statülerinin yükseltilmesine yönelik çalışmalara hız verilmeli; öğretmen istihdamında kadrolu, sözleşmeli, ücretli, vekil öğretmenlik gibi farklı uygulamalar kaldırılarak tüm öğretmenlerin kadrolu olarak istihdamı sağlanmalı; mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmeli; başarılı öğretmenler ödüllendirilmeli ayrıca zorunlu hizmet bölgelerinde çalışanlara zorunlu bölge hizmet tazminatı ödenmelidir.

- Öğretmenlik mesleğinin yıpratıcı bir meslek olması nedeni ile bazı meslek gruplarında olduğu gibi yasalarca belirlenecek ölçülerde özel eğitim öğretmenleri başta olmak üzere tüm öğretmenlere meslek güçlüğü zammı verilmeli, bazı özendirici önlemler alınarak öğretmenlerin istemeleri halinde erken emeklilikleri sağlanmalıdır.

- Öğretmen ve yöneticilerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi amacıyla her yıl kasım ayında bir maaş tutarında ikramiye verilmeli, ek ders ücretleri 12 liraya çıkarılmalı, görev aldığı projeler için ek ders ücreti tahakkuk ettirilmeli, yöneticilere ek ders ücreti yerine makam tazminatı ödenmeli ve ek ders ücretinin maaşlara yansıtılmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

Madde madde sıralanmış 18. Millî Eğitim Şurası Kararlarından 3 tanesi bunlar. Ücretli öğretmen-kadrolu öğretmen uygulaması hala devam ediyor. Kaldırılacağına yönelik hiçbir işaret yok. Öğretmenlere meslek güçlüğü zammından bahsedilmiş ama 4 yıllık süreçte öğretmenlerin 15 saat derse girmesi gündeme getirilerek çalışma koşulları çok kolaymış gibi anlatılıyor. Kasım ayı ikramiyesi denmiş, yıllardır söyleniyor. Ek ders ücretleri 4 yıl öncesi için 12 liraya çıkarılmalıdır denmiş, yıl 2014 hala 9 lira.

Sonuç olarak şunu söylemeye çalışıyorum. İlerleyen günlerde öğretmenler adına da güzel kararlar Şurada kabul edilebilir. Ama siz bunları uygulamadıktan sonra müjde müjde diye ortalarda gezinmenize gerek yok. Mümkünse, hayata geçiremeyeceğiniz kararları Şura kararları içerisine de dahil etmeyin. 

Umarız öğretmenler adına güzel kararlar alınır ve uygulanır...

İLKER ÖZTÜRK / MEBPERSONEL.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.