Mesleki ve Teknik Eğitim Öne Çıkmalı

Eğitim konusunda yüzlerce yazı okuduğunuz, onlarca açık oturum izlediğiniz için bu yazıyı da okumadan geçeceğinizi düşünüyorum.

24 yıldır mesleki ve teknik eğitim yapılan okullarda çalışıyorum. Binlerce öğrenci ile ders yaptım. Onlara bilgi ve beceri kazandırmaya çalıştım.

Bunca yıllık deneyim ışığında bazı hususları dile getirmek istiyorum. Belirttiğim hususları politik söylem olarak anlamayınız. Hükümeti ya da hükümetleri eleştirmek bize düşmez. Bizler sıradan insanlarız. Öyle büyük işlere aklımız ermez.

1. Meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin büyük bölümü yeni teknolojik gelişmeleri takip edememekte / etmemektedir. Öğretmenlerin bilgisayar, TV, kitap, gazete, dergi, seminer, kurs gibi araçlarla daha sıkı eğitime tabi tutulması önemli bir zorunluluktur.
Almanya'da olduğu gibi tüm öğretmenler 2-3 yılda bir mesleki konularla ilgili sınava tabi tutulmalı, yetersiz olduğu saptananlar zorunlu olarak kurslara yollanmalıdır.

2. Meslek liselerinde okuyan çocuklarımızın aileleri genellikle düşük gelirlidir. O nedenle öğrencilerimiz dengeli beslenememekte, öğretim faaliyetleri için gereken malzemeleri tam olarak temin edememektedir. Devletimiz meslek liselerine giden öğrencilere aylık olarak burs ya da kredi vermelidir. Bu bursun miktarı ile ve ilçeye göre aylık 50-200 TL arasında olmalıdır.

3. Meslek liselerini bitiren insanlar daha az askerlik yapmalı, daha kısa sürede emekli olabilmelidir.

4. Türkiye'de bulunan 1000 kadar endüstri meslek lisesinin altyapı donanımları her 5 yılda bir güncellenmelidir. Hala 1950'li yılların teknolojisiyle meslek insanı yetiştirmeye çalışan okullarımız vardır. Bu yapı sürdürülebilir değildir.

5. Meslek liselerinde okuyan tüm öğrencilere en azından iyi bir öğlen yemeği verilmelidir.

6. Son 6 yıldır meslek liselerinde okutulan kitapların hiç birisi MEB Talim ve Terbiye Kurulu onaylı değildir. Bakanlığın internet sitesinden indirilerek kullanılan modül adlı kitapçıklarda yüzlerce teknik hata vardır. Bu kitaplarla kaliteli eleman yetiştirmek pek mümkün değildir.Hayatında bir sayfa makale yazmamış öğretmenlere alel acele yazdırılan modül kitapları faydalı olmaktan uzaktır.

7. Meslek liselerinin idarecilerinin öncelikle meslek öğretmenlerinden olması sağlanmalıdır.

8. Meslek liselerinin zeki öğrencilerin de tercih edeceği kurumlar olması sağlanmalıdır. Bilişim, elektrik, elektronik, otomotiv, mekatronik, makine vb. gibi dallarda kaliteli teknik eleman yetiştirmek için zeki insanlara gerek vardır.

Söylenecek söz daha çok ama, sıkmamak için burada kesiyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.