Memurluktan İhraç Edilenlerle İlgili Hukuki Mütalaa

Memurluktan İhraç Edilenlerle İlgili Hukuki Mütalaa

Memurluktan ihraç edilen kamu görevlilerinin durumu ne olacak? Memurluktan ihraç edilenler mahkemeye başvuracaklar mı? Memurluktan İhraç Edilenlerle İlgili Hukuki Mütalaa haberimizde...

Memurluktan ihraç edilen kamu görevlilerinin durumu ne olacak? Memurluktan ihraç edilenler mahkemeye başvuracaklar mı? Memurluktan İhraç Edilenlerle İlgili Hukuki Mütalaa haberimizde...

01.09.2016 tarih ve 29818 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Kararname ile ekli listelerde ismi yer alan kişilerin başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarılmasına karar verilmiştir. 

Bilindiği üzere, daha önce fetö/pdy soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılmış olan kamu görevlilerine hangi gerekçe ile fetö/pdy terör örgütü ile irtibatlandırıldıkları bildirilmemiş, savunma hakkı tanınmamıştır. Savunma hakkı, en kutsal haklar arasındadır. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesi ve Anayasanın 36. Maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının da kapsamı içindedir. 

Türk Eğitim Sen olarak, kişilerin neyle suçlandıklarını dahi bilmeden, savunma hakları engellenerek, terör örgütü üyeliği gibi ağır bir suçla itham edilmesi ve bu gerekçe ile kamu görevinden çıkarılmak gibi ağır yaptırımla karşı karşıya bırakılmasından dolayı üzüntü içerisindeyiz. Bu süreçte, gerçek suçlular elbette ki cezasını çekmelidir. Ancak gerçeğin ortaya çıkabilmesi ve suçsuz olan insanların ayrılabilmesi için mutlaka soruşturma sürecinin titizlikle ve usulüne uygun şekilde yürütülmesi, kişilere kendini savunabilme hakkının tanınması gereklidir. Suçsuz insanların da suçlularla aynı kefeye konulması halinde bu durumdan kamu vicdanı son derece rahatsız olacak, Devlete ve adalete olan güven duygusu sarsılacaktır. Türk Eğitim Sen olarak bu süreçte kurunun yanında yaşın da yanmaması için soruşturma sürecinin objektif ve adil bir biçimde yürütülmesi, yargısız infaz yapılmaması gerektiğini defalarca dile getirmiş bulunmaktayız. 

672 sayılı KHK ile başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarılan kişilere ayrıca tebligat yapılmayacaktır. Bu sebeple, kamu görevinden çıkarılma işlemine karşı yargı yoluna başvurmak isteyen kişiler bakımından 01.09.2016 tarihi itibarıyla dava açma süresi başlamıştır.  Dava açmak isteyen üyelerimize şubelerimiz tarafından hukuki destek verilecektir.

Ayrıca; 673 sayılı KHK’nin 10. Maddesi ile 667 sayılı KHK’nın 3. Maddesinin birinci fıkrasına eklenen cümlede meslekten çıkarma kararlarına karşı itiraz yoluna başvurulabileceği belirtilmiş ise de; 667 sayılı KHK’nın 3. Maddesi sadece yargı mensuplarını ilgilendirmektedir. Kamuoyunda, bahsi geçen madde hükmüyle tüm görevden alınma işlemlerine karşı itiraz yolunun getirildiğine dair yanlış bir algı oluşmakta olup, ileride bir hak kaybının söz konusu olmaması için bu hususa dikkat edilmesi gereklidir. 

TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL MERKEZİ 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum