Hüseyin ÖZKAN
İki Sosyal Medya Mesajı
İKİ SOSYAL MEDYA MESAJI
Yetişkinlerin Üniversite Hayali
"Üniversite sınavına giren orta yaş ve üstü kimse yoktu. Onlar 17 yaşında seçtikleri mesleklerine mahkûm oldular. İş değiştirmek yeni bir üniversite de okumak hayal artık onlara. Oysa eğitim hakkı her yaş içindir ve öğrenmek her yaşta herkesi mutlu eder. Farkında olmadan bu hak ellerinden alınmış, üniversitelerin kapısı yetişkinlere kapatılmış durumda.. Sanki eğitim belirli bir yaş aralığı için gerekli gibi bir algı yerleşmiştir. Oysa yetişkinlere üniversiteler kapılarını açmalıdır. Bunun için de yetişkinlere özgü bilimsel ölçme ve değerlendirme ölçütleri ile üniversiteler yetişkin öğrenci kabul etmelidir. Eğitimde sürdürülebilirlik böyle sağlanabilir, atıl durumda olan yetişkin; kahve köşelerinden, serin rüzgârlı şadırvan gölgelerinden ve şehir parklarının ağaç altı banklarından kurtarılabilir..."
Performans değerlendirme
"Okullarda ciddi bir çatışma nedeni; "performans değerlendirme..."
Okul müdürleri bu yıl ilk defa öğretmenlerin performans değerlendirmesini yapacaklar. Elli sorudan oluşan bu değerlendirmeyi haziran ayının sonuna kadar tamamlamaları gerekiyor.
Öğretmenler bu sorularla ilk kez değerlendiriliyorlar. Bu nedenle, neden değerlendiriliyoruz? Değerlendirme sonunda ne olacak? Maaşımız mı düşecek ya da maaşımız mı artacak, ya da işten mi atılacağız? Gibi bir belirsizliğin içindeler. Bir de keşke önceden bilseydik ona göre çalışmalarımızı yürütürdük düşüncesindeler. Okul müdürleri için de aynı düşünceler söz konusu aslında... Onlar da değerlendirme yapacağız da ne olacak? Düşük puan verdikleri öğretmen eğitime mi alınacak? Yoksa görevden mi alınacak? Bunun yaptırımı ne olacak?
Günümüz moda tabiriyle "kafalarda deli sorular..."
Bir başka yanıyla Müdür değerlendirme yaparken göz önünde bulundurması gereken belgeler değerlendirme ölçütleri, (örneğin öğretmenin yaptığı proje sayısı, gezi gözlem inceleme sayısı vs…) bir Yönerge ile açıklanmış mıdır? Öğretmenlerin ellerinde çalışmalarını belgelendirmek için dönemlik çalışmalarını topladıkları bir çalışma dosyası mı olacaktır? Yoksa müdür, verdiği puanı belgelendirmek durumunda mıdır? Ya da öğretmen yıl içinde çalışmalarını belgelendirip bir dosya halinde dönem sonunda müdüre mi sunacaktır? Ayrıca Değerlendirmenin "öz değerlendirme" aşaması neden ihmal edilmiştir? Sorular ve sorunlar çok... Şimdiden MEBBİS den değerlendirmesini gören öğretmenler müdürlerin odasını doldurmaya başladı. Bu işlem okuldaki iş barışını ve dengeleri bozacağa benzer ve yine kervan yolda dizilecek gibi..."
Her iki mesaj konusu üzerinde ciddi düşünülmesi gereken ve ciddi çalışmaların yapılması gerekir. Her iki konu da insanın mutluluğu ve huzuruyla doğrudan ilgili konular. Performans değerlendirme uygulanması aşamasında değerlendiricilerin ön yargı ve sübjektiflikten uzak, objektif ve belgelere dayanılarak değerlendirmelerini yapmaları daha doğru olacaktır.
Yetişkinlere üniversite kapılarının açılması konusunda ise üniversitelerin Yetişkin Eğitimi Bölümleri, MEB ve ÖSYM sıkı bir çalışma ile bilimsel ve umut veren bir çalışma yapabilirler diye umut ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.