HER DAVRANIŞ BİR KARŞILIK MIDIR?

    Eyvah Çocuğum Sınava Girecek!

      BİZ BİR AİLEYİZ

Efe, 8.sınıf öğrencisidir. Her sabah erkenden okula, okuldan da dershaneye girmektedir. Amacı hem okul derslerinde başarılı olmak hem de iyi bir Anadolu lisesini kazanmaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmesi için ailesi tarafından bütün koşullar sağlanmıştır. Bu koşullar Efe'yi mutlu etmekte midir?

MUTLU OLMAK

Efe, okulda en sevdiği arkadaşı Hasan  ile aynı dershaneye gitmektedir. Hasan'a babası Hüseyin Bey, dershanedeki deneme sınavında başarılı olduğu için yeni bir cep telefonu almıştır. Efe en sevdiği arkadaşına verilen bu ödüle çok özenmiştir. Efe akşam eve gittiğinde nasıl bir davranış sergileyecektir?

DAVRANIŞLARIMIZI SORGULAMAK

Efe, akşam eve gittiğinde en sevdiği diziyi bile izlemeden odasına kapanıp derslerini tekrar etmeye başlamıştır. Babası Mustafa Bey, televizyonun karşısında göremediği oğlunu merak edip odasına gider. Efe'nin ders çalıştığını görür. Aynı davranış birkaç gün daha tekrarlanır. Bunun bir ödülü olmalı mı?

ÖDÜL VE MOTİVASYON

Efe, yeni bir cep telefonu için çalıştığından dershanede ve okulda derslerini biriktirmiş ve korkuya kapılmıştır. Babası Mustafa Bey, veli toplantısında oğlunun durumunu öğrenince çok şaşırmıştır. Akşam eve döndüğünde Efe'ye konuşmak istediğini söyler. Efe, tüm çalışmalarını yeni bir cep telefon u için yaptığından ödülüne kavuşamayacağını ve babasının ona çok kızacağını tahmin eder.

Acaba derslerdeki başarısızlık hayatın her alanında başarısız olunacağı anlamına mı gelir?

AMAÇLARIMIZ BAŞARIMIZI NASIL ETKİLER?

“Her akşam eve geldiğinde odana kapanıp ders çalışıyorsun, bu yeni çalışma sisteminden ne kadar mutlu olduğumu bilemezsin. Bu kadar çok çalışıyorsun, başarısız olmanın nedeni nedir? Baban olarak ben her isteğini yerine getiriyorum ve sevgili oğlum bu konuyu seninle konuşmak isterim.” Efe bu konuşma sırasında çok şaşırmış ve beklemediği kadar anlayışlı davranan babasına doğruları söylemeye karar vermeden önce kendi kendine yaptığı hatanın farkına varmış ve utançla karışık ağlamaya başlamıştır.

 

HER DAVRANIŞ BİR KARŞILIK MIDIR?

3 AY SONRA...

Efe her zaman olduğu gibi en sevdiği arkadaşı Hasan ile dershaneye giderken yolda babasının aldığı cep telefonu çalmıştır. Hasan, Efe'nin yeni bir telefonu olduğundan habersiz olduğu için şaşırmıştır. Efe'nin telefonundaki ses babası Mustafa Bey'dir. Dershanedeki deneme sınavından önce başarılar dilemek için aramıştır.

Peki,Efe şimdi nasıldır?

      EMPATİ

Efe, arkadaşına ödül olarak alınan cep telefonu sayesinde derslerinde başarılı olmayı ve doğru amaç edinmeyi öğrenmiştir!

 

SONUÇLARI ÖNCEDEN TAHNİN EDEBİLİRSEK BAŞARISIZLIK BAŞARIYA DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

Hiç şüphesiz hepimiz çocuklarımızın en iyi okullarda öğrenim görmelerini isteriz. Kim istemez ki çocuğunun iyi bir lise ve iyi bir üniversitede okumasını? Efe'nin babası Mustafa Bey de bu isteği için çalışmaktadır ama Mustafa Bey bir sonuca tamamen kendine koşullamamıştır. Efe'nin mutluluğu her şeyden önemlidir. İlk bölümde belki size çok sıradan gelen söz şimdi yine gizliden aklımıza gelecek: “çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır.”

 

Sevgili Aileler,

Kendimizden hatırlayalım:

Okulda başarılı ve başarısız olduğumuz zamanlar mutlaka olmuştur. Başarılı olduğumuzda hemen eve gidip bu başarıyı ve başarının sahibi olarak kendimizi anlatmak ve birkaç güzel sözle motive olmak isteriz. Aynı şekilde başarısızlığımızı bize isteksizlik verebilir. Bir şeye karşı istekli veya isteksiz olmak hayatın her alanında yaşadığımız deneyimlerle beraber aldığımız tepkilerle de doğrudan ilgilidir. Şimdi ebeveyn olarak kendimiz çocuğumuzun yerine koyalım. Başarısız olduğunda vereceğimiz tepkinin çocuğumuz üzerindeki motive edici veya tamamen isteğini azaltan yönlerini göz önüne alalım.

  BAŞARISIZLIK

Efe, Anadolu lisesini kazanamamıştır. Mustafa Bey, sınav sonuçlarının açıklandığı gün Efe'ye sınavın her şey demek olmadığını, eğer daha fazla çalışırsa şimdiki okulunda başarılı olup üniversiteyi kazanabileceğini ve ona çok güvendiğini söylemiş,bu ifadesini sık sık ifade etmiştir. Efe, babasının bu sözleri sayesinde kendine daha çok güvenmeye başlamıştır. Düzenli bir çalışma programı oluşturmuş ve her gün derslerini mutlaka evde tekrar etmeye başlamıştır. Böylece Anadolu Lisesini kazanamayan Efe, bunun her şey olmadığına kendisi de inanmış ve çalışmaları sonucunda lise öğrenimini başarıyla bitirmiştir.

Güven ve olumlu telkin sonuçlar üzerinde bu kadar etkili midir?

GÜVEN VE TELKİN

Efe, Anadolu lisesini kazanamamıştır. Mustafa Bey çok üzgündür. İş yerinde arkadaşlarının çocukları hep iyi okulları kazanmıştır. Mustafa Bey, Efe'ye hiç güvenmemekle beraber sürekli başkalarını örnek göstermektedir...

Babasının bu tutumu Efe'yi daha mutsuz ve güvensiz bir duruma getirmiştir. Okul derslerine hiç çalışamayan efe eve geldiğinde hemen odasına çekilip ders çalışıyormuş gibi birkaç kitapla bilinçsizce ilgilenmektedir. Babası her akşam odasına gelip Efe'yi kontrol ettikten sonra Efe de hemen kitapları kapatıp uyumaktadır.

Peki, sizce hayat sınavdan mı ibaret?

AİLEYE ÖZ

Çocuklarımız bizim her şeyimizdir. Onları okuldaki başarılarından dolayı sevmeyiz; onları çocuklarımız oldukları için severiz. Onlar bir ülkenin geleceğini belirleyen doktorlar, mühendisler ve öğretmenlerdir. Onlardan öğreneceğimiz o kadar çok şey var ki...

ÖĞRETMENİM, HER GÜN ODAMA KAPANIP 300 SORU ÇÖZÜYORUM AMA ANNEM HALEN MEMNUN DEĞİL...

Hayatta en zor şey insanı tanımaktır ve insanı tanımakla başlar hayat. Çocuğunuzu tanıyın. Ona önem verin. Değerli olduğunu biz biliriz ama o kendinin değerli olduğu konusunda şüphe duyabilir. Fikirlerine önem verin. Ailevi konularla ilgili karar verirken  önemli olduğunu hissettirmek için fikrini sorun.

Onu tanıyın, tanıyın ki çocuğunuz da ne için çalıştığını bilsin. Asla kendi gerçekleştiremediklerinizi  onlardan istemeyin. Yönlendirmek yardımcı olmaktır; hedef belirtmek, onun hayatını ve isteklerini hiçe sayıp kendimizi onda yaşatmaya çalışmaktır. Önce çocuğunuz hedefini belirleyecek sonra hedef odaklı çalışma sisteminde veli olarak sizin de yardımınız alarak çalışacak.

AİLEYE ÖZ

Çocuklarınızla ilgilenin ve bu ilgiyi onlara hissettirin. Onları asla başarı grafiklerine göre sevmeyin. Unutmayın çocuklarımızdan öğrenecek o kadar çok şey var ki...

 

BAZEN DERS ÇALIŞ DEMEMEK  DERS ÇALIŞ DEMEKTEN DAHA ZORDUR

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar