Eğitim Sen'den Öğretmen Seminerlerine Dava
Eğitim Sen Kasım 2023 ara tatilinde öğretmenlerin mesleki çalışmalarının çevrimiçi yapılmasına ve mesleki çalışma programına dava açtı.
Konu ile alakalı şu açıklama yapıldı:
23 Ekim 2023 günü Milli Eğitim Bakanı Erzurum’da öğretmenlerle gerçekleştirdiği toplantı sonrası kasım ayı ara tatilindeki seminerin çevrimiçi yapılmasına karar vermiştir. Bir ihtiyaç veya zorunluluktan kaynaklanmadığı halde 2023 Kasım ayı mesleki çalışmalarının çevrimiçi yapılması kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırıdır.
Milli Eğitim Mevzuatında yapılmış ve yapılması planlanan değişiklikler Mesleki eğitim programına dâhil edilmemiş, öğretmen ve yöneticilerin çalışmalara aktif katılımı sağlanmamış, bütün videoları 19 Kasım 2023 günü gece yarısına kadar izlemek programa katılımı tamamlamış sayılmak için yeterli görülmüştür.
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü yazısına göre, mesleki çalışmanın 13-17 Kasım ÖBA üzerinden uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştirileceği planlanmış, bu tarih aralığındaki mesleki çalışmalara 19 Kasım 2023 günü saat 23:59’a kadar ulaşılabilecek, MEB Birim Amirlerinin 6 videosunun tamamını izlendiği takdirde eğitimin tamamlanmış sayılacak ve MEB Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında ek ders ücreti ödenecektir. Böylece yönetici ve öğretmenler görev yaptığı okul tür ve dereceleri ile alanları ne olursa olsun tüm videoları izlemekle yükümlü tutulmuş beşini izleyip birisini izlememek, ek ders ücretinin ödenmesine engel teşkil edecektir. Bu durum Kararın Görevin fiilen yapılması başlıklı 25. Maddesine aykırıdır. MEB Birim Amirlerinin videolardan birisi kendi alanı ile ilgili olmadığından 1 videoyu izlemeyen 17.5 saatlik eğitimin sadece 1 veya 1.5 saatine katılmayan öğretmen veya yönetici ise çalışmayı tamamlamamış sayılacağından kendisine katıldığı saatlerin karşılığında ek ders ücreti ödenmeyecektir. Fiilen görevi yapan öğretmen ve yöneticilere ek ders ücreti ödenmeyecektir. 1 saatlik videoyu izlememek 1 hafta boyunca yapılan çalışmanın, sarf edilen emeğin yok sayılması, ücretlendirilmemesi, angarya yasağı kapsamındadır, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın Ek ders görevi başlıklı 6/3 maddesine aykırıdır.
Program gereği her tür ve derecedeki eğitim kurumunda görev yapan öğretmen ve yöneticileri aynı çalışma konularına tabi tutulduğundan alanı meslek dersi veya din eğitimi olmayan öğretmenler, ilgili videoları izlemek zorunda kalacaktır. Örneğin ortak sınavlar ile ilgili ilköğretim, ortaöğretim öğretmen ve yöneticilerinin alanları itibarı ile farklı çalışmalar yürütmeleri gerekirken durum geçiştirilmiştir. Bakanlıkça birkaç ayda çok sayıda yönetmelik değişikliği programa dâhil edilmemiştir. Sayın Bakanın müfredat değişikliğine gidileceğini açıklamasına rağmen yeni müfredatın içerik ve uygulamasının nasıl olacağına ilişkin bir başlık eklenmemiş, öğretmenlerin görüşlerini, önerilerini alma yönünde bir çalışma yürütülmemiştir. Hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönemde öğretmen ve yöneticiler sadece birim amirlerinin videolarını izleme ile sınırlı biçimde pasif bir konuma itilmişlerdir.
Diğer yandan mesleki çalışmanın yapılış biçimi ile mesleki çalışma ile amaçlanan hedefler arasında bir uyumsuzluk bulunmaktadır. Bir haftalık eğitimi 1 güne sığdırmaya elverişli program ile hedeflere yaklaşım mümkün değildir. Bazı kişiler videoları izlemede çalışmaya katılmış sayılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim kurumları Yönetmeliğin 98. ve Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğin 87. Maddesinde Okul Öncesi, İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında bilgi ve görgülerini, yeni beceriler kazanmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacı da bu mesleki çalışma programı ile karşılanamayacaktır.
Mevcut programın önceki yıllardaki programın gerisine düştüğü, eğitimin niteliğini geliştirmek ve derslerin öğretimindeki verimliliği arttırmak kaygısı taşımadığı, alan bilgisi ve öğretimi konusunda öğretmenlerin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak yönünün bulunmadığı, derslerin işlenişinde uygulanan yöntem ve teknikler, kullanılan öğretim materyalleri ile ölçme ve değerlendirme kriterlerinde öğretmenlerin bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmalarını sağlamaktan uzak olduğu, derslerin işlenişinde karşılaşılan sorunların çözümüne ilişkin bir yanı bulunmadığı açıktır.
Program ve programın ayrıntıları 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa, Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine aykırı olduğundan iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemi ile dava konusu edilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.