Hüseyin ÖZKAN
BAŞLAYAMAMAK (ERTELEMECİLİK)
Başlayamamak...
Bazen yapmak isteyip de bir türlü başlayamadığınız işleriniz olur. Bilirsiniz bitirdiğinizde çok mutlu olacak haz duygusu yaşayacaksınız ve bilirsiniz ki başlasanız bitiverecek. Buna rağmen başına geçemezsiniz, başlayamazsınız.
Öğrencisinizdir bir türlü ödevinize, tezinize başlayamazsınız. Kafanızda dönüp dolaşan bir öykü vardır, örüntüsünü sürekli zihninizde kurar kurgular değiştirirsiniz sonra ilk örgüyü unutursunuz. Bir türlü yazmaya başlayamazsınız. Bir şiir gelir aklınıza, oraya buraya yazar kaybedersiniz sonra. Bir türlü bir araya getiremezsiniz. Spor yapacağım der, bir türlü kalkıp yürüyemezsiniz. Git gide rutinleşen bir hayat sarmalında dönüp dolaşmaya başlarsınız. Eyleminizin sonucunda mutlu olacağınızı bilir ama yine de bir türlü başlayamazsınız...
Hani o yatıp yorganı üstünüze çekmenize, perdeleri sıkı sıkıya kapatmanıza neden bir rahatsızlık değildir. Yani depresyonda filan değilsinizdir. Amaçsızca dışarılarda gezer, dolaşır, hatta eğlenir ama bir türlü planladığınız işinize başlayamazsınız... Bu depresyon değildir, hastalık mıdır bilmem ama adı “başlayamamadır" ve sürekli "erteleme" halidir.
Aşağıya bir şema çizdim. Başlayamamayı bertaraf etmenin bir yolu olabilir belki diye.. Bu döngü şöyle olabilir; “İstek-Eylem-Haz”... Planladığınız işi tamamladığınızda haz duygusuna ulaşacağınızı bilirsiniz, ancak haza ulaşmada istek olsa da, eylem gerçekleşmeyebilir. Eyleme geçmeyi sürekli erteleyebilirsiniz. Eyleme geçmek o kadar kolay olmayabilir sizin için. O halde yapılması gereken planlamadır ve her koşulda o planlamaya uyma iradesi göstermektir. “Örneğin her gün saat 09.00 da çalışmaya başlayacağım.”gibi. Beynimizin de alışkanlık ve akış hali kazanmak için egzersize ihtiyacı vardır ve plastisitesi çok güçlü olan değişebilen beynimiz bir süre sonra bu yeni yaşam biçimini bir alışkanlık haline getirecektir.
Bir de unutulmaması gereken ise günlük planın içine fiziksel aktivitelerin de alınmasıdır. Spor haz almanın kendine güvenmenin ve başlama isteğinin itici gücüdür. Bir an önce başlamalısınız...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.