Zirve dili ‘İstanbul Türkçesi’

Zirve dili ‘İstanbul Türkçesi’

Bugün İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapılacak olan Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesinde müzakere dilinin “Yüksek Türkçe” diye bilinen İstanbul Türkçesi olması kararlaştırıldı.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün başkanlığında bugün İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapılacak olan Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesinde müzakere dilinin “Yüksek Türkçe” diye bilinen İstanbul Türkçesi olması kararlaştırıldı. Zirve sonunda yayınlanacak bildiri ise Türkçe, Azerice, Kazakça ve Kırgızca olacak. Daha önceki zirvelerde müzakere dili olarak Rusça ve İngilizce kullanılıyor, sonuç bildirgeleri de zirvenin yapıldığı ülkenin dili ile İngilizce olarak yayımlanıyordu. Bugünkü zirvede, Türkçe Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi kurulması da öngörülüyor. Konsey için İstanbul'da bir sekreterya kurulacak. Sekreteryanın Genel Sekreterlik görevini üç yıl boyunca Türkiye üstlenecek. Türkiye'nin eski Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı'nın, devlet başkanlarının onayının ardından Genel Sekreter olması bekleniyor. Konsey beş ana bölümden oluşacak. Buna göre Devlet Başkanları, Dışişleri Bakanları, Kıdemli Memurlar Komitesi, Ak Sakallılar Konseyi ve Sekreterya kendi içinde ayrı ayrı oturumlar düzenleyecek. Genel Sekreterin her ülkeden birer yardımcısı olacak. Ak Sakallılar Konseyinde ise her ülkeyi iki üye temsil edecek. Türkiye'nin bu konsey için belirlediği ilk isim, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen oldu.

Azerbaycan'la tek elçilik

Zirve kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ile Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi. Mammadyarov, Davutoğlu'na, Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikasını kendi ülkelerinde de gerçekleştirmek istediklerini belirterek, açılan Türk sefaretlerinde kira karşılığında yer talep etti. Davutoğlu da Mammadyarov'un bu teklifine olumlu yaklaştı. Vize muafiyeti ise Azerbaycan'ın iç prosedürü nedeniyle yine anlaşmaya dahil edilemedi.

Roza Otunbayeva İstanbul'da

KIRGIZİSTAN Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak için özel uçakla Türkiye'ye geldi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.