Zenginler liginde deprem

Zenginler liginde deprem

Geçen yıl Forbes listesinde birinciliğin karşısında 62 milyar dolarlık servet rakamı yazarken, bu yılki birincilik için 40 milyar dolar yetti. İlk beşe giren işadamlarının servetinde, global krizle birlikte toplam 80 milyar dolarlık kayıp yaşandı

Dünyanın en zenginlerinin yer aldığı Forbes dergisinin milyarderler listesi, global piyasalarda yaşanan finansal krizin etkisiyle tam anlamıyla eridi. New York'ta yapılan dünkü basın toplantısında, bu yıl 23'üncü kez hazırlanan listeyi tanıtan Steve Forbes, dünya üzerindeki dolar milyarderi sayısının 1.125'ten 793 rakamına indiğini açıkladı ve “Listenin net değeri 4.4 trilyon dolardan 2.4 trilyon dolara indi.

Listeden 355 isim düştü
Servetler dünya çapında üçte bir oranında eridi. Listeye giren her bir yeni isme karşılık 10 isim listeden düştü” dedi. 2003'ten bu yana ilk kez listede rekor sayıda azalma olduğunu açıklayan Steve Forbes, bu kadar büyük bir ekonomik depremin yanı sıra hâlâ fırsatlar yaratan girişimciler de bulunduğuna dikkat çekti.
Forbes listesindeki dünyanın en zengin 10 isminin servetleri geçen yıl 426 milyar dolardı. Bu rakam bu yıl 254 milyar dolara indi. Milyarderler listesinden 355 isim düştü, 38 yeni isim girdi, daha önce listeden düşen 3 isim de listeye geri döndü. Microsoft'un patronu Bill Gates, bu yıl birinciliği yeniden elde ederken, ikincilik finans piyasaların ünlü ismi Warren Buffett'ın oldu.
Meksikalı işadamı Carlos Slim'in üçüncü olduğu sıralamada, Oracle'ın CEO'su Larry Ellison ve Ikea'nın patronu Ingvar Kamprad, 22 milyar dolarlık servetle dört ve beşinci sırada yer aldı. İlk 10'a giren diğer isimler ise şöyle sıralandı:
Karl Albrect (21.5 milyar dolar-Aldi Market), Mukesh Ambani (19.5 milyar dolar- petrokimya), Lakshmi Mittal (19.3 milyar dolar-çelik), Theo Albrecht (19.3 milyar dolar-Aldi/Trader Joe's), Amancia Ortega (18.3 milyar dolar-Zara).





Amerika yine zirvede
Forbes'ın açıkladığı listenin detaylarına bakıldığında, piyasalarda yaşanan global kriz, Rusya ve Asya bölgesini derin olarak etkilerken, ABD en fazla dolar milyarderi sayısı ile servet yaratmadaki gücünü koruduğunu gösterdi.
Geçen yıl ilk 20 listesinde sadece 4 ABD'li milyarder varken bu yıl bu rakam 10'a fırladı.
ABD'li milyarderlerin toplam serveti 1.1 trilyon dolara ulaştı. Listeden düşenler sayısında da 125 ile ABD en önde yer aldı.

Moskova tahtı kaybetti
Geçen yıl çok sayıda Rus milyarderin listeye girmesiyle Moskova, “En fazla milyarderin yaşadığı şehir” unvanını almıştı. Forbes 2009 listesine göre New York 55 milyarderle tahtını Moskova'dan geri almayı başardı.
İkinci sırada 28 milyarderle Londra yer alırken, Moskova 27 milyarderle üçüncü olabildi.
Öte yandan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de bilişim şirketi Bloomberg'deki hisselerini doğru zamanda satarak artırdığı servetiyle ilk 20'de yükseliş gerçekleştiren tek isim oldu.

Milliyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.