Zehirli çamur akınına yeni duvar

Zehirli çamur akınına yeni duvar

Macaristan'daki bir fabrikadan yayılan kızıl çamurun ikinci kez çevreye yayılmaması için inşa edilen setin yüzde 70'i bitirildi

Macaristan'da kimyasal atığın ikinci kez çevreye yayılmasını önlemek için inşaatına başlanan setin yüzde 70'inin tamamlandığı açıklandı. Duvarın bugün itibariyle tamamlanmasının beklendiği belirtildi. AFP'nin haberine göre, afet ajansı müdürü Tibor Dobson, inşa edilmekte olan duvarın uzunluğunun daha önce söylendiği gibi 400-500 metre değil 1500 metre, kalınlığının 30 metre, yüksekliğinin ise 4 metre olacağını ifade etti. Bu arada Avrupa Birliği'nin felâket bölgesine bir grup bilim insanını göndereceği açıklandı. Ekibin 5 üyeden oluşacağı ve tavsiyelerde bulunacağı kaydedildi.

2.5 MİLYON METREKÜP
Alüminyum fabrikasının atık rezervuarında halen 2.5 milyon metreküp kimyasal madde bulunduğu kaydedildi. Macaristan Çevre Bakanı Zoltan Illes, önceki gün yaptığı açıklamada kızıl çamurun bulunduğu rezervuarın kuzey duvarında çatlaklar olduğunu ve sağanak halinde yeni bir çökmenin kaçınılmaz olacağını ifade etmişti. Yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı Devecser köyünde halkın tahliye talimatına hazırlıklı olmaları da istendi. Çevre Bakanı Illes, zararın 100 milyon doları bulduğunu belirtti. Bu arada felaketin yaşandığı alüminyum fabrikasının sahibi MALMagyar şirketi kayıpların yakınlarına başsağlığı diledi. Macaristan'da savcılığın şirketle ilgili sıkı bir soruşturma yürüttüğü açıklandı. Geçen hafta başında meydana gelen felakette en az 8 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi de yaralanmıştı. Rezervuardan akan 1 milyon metreküp kızıl çamur 40 kilometrekare alanda muazzam çevre tahribatına yol açmıştı. Kızıl çamurun çevreye yayılması sonucu Tuna'yı besleyen Marcal Nehri'ndeki canlı yaşamı sona ermiş, zehirli maddeler Tuna Nehri'nin kollarından Mosoni'ye ulaşmıştı.

MÜDÜR TUTUKLANDI
Çevre faciasına yol açan alüminyum fabrikasının genel müdürü tutuklandı. Fabrika da devletin yönetimine alındı. Başbakan Orban, "Yaşamını yitiren 8 kişi ve yaralanan 200 kişiyle birlikte, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce vatandaşın maddi zararlarının devlete vergi veren halktan değil, fabrikayı çalıştıran şirketten tahsil edilmesi gerekir'' diye konuştu.

TÜRKİYE ARAŞTIRMA GEMİSİYLE TAKİPTE
Macaristan'daki kızıl çamurun Tuna Nehri yoluyla Karadeniz'e ulaşacağını öngören Türk bilimadamları bir araştırma gemisiyle ölçümler yapacak. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Reşat Apak, kırmızı çamurun Karadeniz'e ulaşmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Apak, "Karadeniz'e ulaşan çamur seyrelerek ve bizim için çok büyük tehlike yaratmayacak şekilde olacaktır. Kırmızı çamuru iyi bilmeden konuşma yapmak doğru değil. Kırmızı çamur ağır metalleri çevreye vermez'' dedi.Karadeniz Kirlilik İzleme Projesi kapsamında önümüzdeki günlerde bir araştırma gemisinin denize açılacağını belirten Apak, bu çerçevede çamurun olası kirliliğinin de inceleneceğini bildirdi.
Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.