Zehire değil 'çaya' havlayacak

Zehire değil 'çaya' havlayacak

Gümrük Müsteşarlığı'ndan ilginç hamle... Narkotik ve bomba dedektör köpeklerinin ardından, 'Çay ve tütüne' karşı 3 köpek eğitild

Son yıllarda özellikle Doğu ve Güneydoğu'da artan sigara ve çay kaçakçılığına karşı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü harekete geçti. Gölbaşı'ndaki Köpek Eğitim Merkezi'nde dünyada ilk kez kaçak çay ve tütün yakalayacak köpekler yetiştirildi. Yetkililer, 3 köpeğin, 'Çay ve tütün dedektörü' köpekleri olarak literatüre girdiğini belirtiyor.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, köpeklerin, bir yaşını doldurmuş, koku alma duyusu gelişmiş türlerden seçildiğini belirterek, 'Sınır kapılarıyla iç gümrüklerde 25'i narkotik, 4'ü patlayıcı dedektörü olmak üzere 29 köpek görev yapıyor. Bu 3 köpek ve 3 bomba dedektörü köpeğin eklenmesiyle sayı 35'e yükseldi' dedi.


15 DAKİKADA KONTROL
Akkoç, konteynerlerde x-ray cihazlarıyla yapılan aramaların çok vakit aldığını belirterek, 'Tütün ve çay dedektörü köpekleri 15-20 dakikada onlarca konteyneri kontrol edecek' dedi. Gümrüklerde bu yılın 9 ayında 12 milyon 611 bin liralık kaçak sigara ve tütün, 2 milyon 732 bin liralık kaçak çay ele geçirilidi.

DEDEKTÖR SEÇME SINAVI
AKKOÇ, köpeklerin eğitim süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:
- En önemli sorun, koku almada hassas buruna sahip köpeklerin bulunması.

- Sağlık kontrolünden geçen köpekler, alacakları eğitim konularına göre sınava tabi tutuluyor.

- Sınavda başarılı olanlar, önce birlikte çalışacakları idarecileri ile birlikte adaptasyon ve temel eğitim, daha sonra da uzmanlık eğitimine tabi tutuluyor.

- Bu eğitimlerde köpekler, narkotik, bomba, çay ve tütün olarak belirlenen branşlarda, idarecileri ise hem köpeklerin sevk ve idaresi hem de kaçakçılık türleri, risk analizi, arama ve zula yöntemleri konularında eğitime tabi tutuluyor'' diye konuştu.

- Köpekler, uzmanlaşacakları kaçakçılık türüne göre oyun yöntemiyle itaat, koku tanıtma, arama ve bulma eğitim görüyor.
Akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.