Yüzlerce eser kayıp

Yüzlerce eser kayıp

Binlerce tarihi eseri bünyesinden barındın Resim ve Heykel Müzesi'nde çok sayıda tarihi tablonun kayıp olduğu iddia edildi.

YILLARCA süren tadilatı ardından çalınan heykelleri ve tablolarıyla gündemden düşmeyen Resim ve Heykel Müzesi'nde yüzlerce eserin kayıp olduğu iddia edildi. Kültür Bakanlığı tarafından kurulan sayım komisyonunda yer alan Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (GESAM) Başkanı Osman Altıntaş, müzenin güvenliğinin yetersiz olduğunu ve yüzlerce eserin kayıp olduğunu iddia etti.

Yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Altıntaş, “Sayımlar sırasında eksik eserlerin yanı sıra birçok eserin de kopyasıyla değiştirilmiş olduğuna tanık olduk” dedi.

Eksik yok denmiş

Altındağ Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon sırasında müzeden iki heykelin çalındığını hatırlatan Altıntaş, şunları söyledi:

“Olayın ortaya çıkmasının ardından Bakanlık müze için bir müfettiş görevlendirdi. Bu müfettiş, müzede incelemelerde bulunduktan sonra Bakana 'eksik yok' raporu verdi. Ancak, bir süre sonra göreve getirilen müdür Özgür İzzet Pektaş, müzeyi teslim almadan önce sayım istedi. Bunun üzerine bakanlığın yine aynı müfettiş başkanlığında oluşturduğu sayım komisyonu eserlerde eksiklik tespit edince, bakan ilk başta 'eksik yok' raporu veren bu müfettişi mahkemeye verdi.

İkinci komisyon

Tüm bu olayların ardından bakanlık bir sayım komisyonu daha oluşturdu. Benim de yer aldığım bu komisyon yaklaşık bir yıldır sayımları sürdürüyor. Sayımlarımız sırasında yüzlerce eserin kayıp olduğunu ve kopyalarıyla değiştirilmiş olduğunu tespit ettik. Müzenin güvenliği yeterli değil. Bakanlığın acil önlemler alması gerekiyor. Müzeler bir ulusun bellediğidir. Bu bellek idari sahibinin dışında ulusun ortak malıdır. Bu müze yeterince korunamamıştır. Yüzlerce eserin noksanlığı bu müzenin yeterince korunamadığının bir kanıtıdır.

KAMERA DEPONUN PENCERESİNİ GÖRMÜYOR

RESİM Heykel Müzesi'nde güvenlik kameralarının, tabloların bulunduğu deponun açıldığı iki pencereyi görmediği ortaya çıktı. Depoya giren kötü niyetli kişiler tarafından rulo yapılan tabloların bu pencerelerden çok rahatlıkla çıkartılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, acilen önlem alınmasını istedi.

İŞÇİLER MÜZEDE YEMEK PİŞİRMİŞLER

GESAM Başkanı Osman Altıntaş, Altındağ Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında 50'nin üzerinde işçinin müzede yattığını iddia etti. İşçilerin tüm ihtiyaçlarını çok değerli tabloların bulunduğu müzede giderdiğini anlatan Altıntaş, “Müze işçileri içinde tablolarla birlikte teslim edilmiş. Tabloların akıbeti belli değil. Galerilerin ortasına yataklar serilmiş. Buralarda yemekler pişirilmiş” iddialarında da bulundu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.