Yunanistan tarımda da AB’yi aldatmış

Yunanistan tarımda da AB’yi aldatmış

Ülke bütçesini makyajlayarak dünyayı yanıltan Yunanistan'ın üye olduğu AB'den aldığı tarım sektörü ödemelerinde de usulsüzlük yaptığı belirlendi

Son dönemde yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle Brüksel'in yakın takibinde olan Yunanistan'ın “vukuatları” bitmek bilmiyor. Avrupa Birliği (AB), bu kez de tarım sektörüne yapılan ödemelerde usulsüzlük tespit etti.
AB Komisyonu'nun 20 ülkeyle ilgili olarak belirlediği toplam 346.5 milyon euro'luk yanlış ödemelerde aslan payı Yunanistan'a ait. Brüksel, Atina'dan 132.4 milyon euro'yu AB'ye iade etmesini istedi.
Euro Bölgesi'ne dahil olabilmek için istatistiklerinde oynama yapan ve bütçe açığını olanın çok altında göstermek amacıyla ekonomik verileri değiştiren Yunanistan'ın, son yıllarda tarım sektörü için ayrılan AB kaynaklarını kurallara uygun olmayan şekilde dağıttığının belirlenmesi, “Bu ülkenin sıkı kontrol altında tutulması gerektiğini” savunanları bir kez daha haklı çıkardı.
Plastik ağaçlar yerleştirdi
AB Komisyonu, Yunanistan'ı pamuk, zeytin yağı, meyve, sebze ve kırsal gelişmeyle ilgili verilerin belirlenmesi konusunda sürekli ve ciddi yetersizlik sergilemekle suçladı.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan denetlemelerde de Yunanistan'ın, ödeme miktarının uydulardan alınan kırsal alan görüntüleri aracılığıyla belirlendiği kırsal gelişme yardımlarından daha fazla yararlanabilmek için zeytinliklere plastik ağaçlar yerleştirdiği belirlenmişti.
AB'nin yardımların iadesini talep ettiği ülkeler arasında Yunanistan'ın ardından en fazla geri ödeme yapacak ülkeler ise Polonya (92 milyon euro), İspanya (49 milyon euro) ile İngiltere ve Hollanda (18 milyon euro) olarak belirlendi. Üye ülke hükümetlerinin yapacakları geri ödemeler AB bütçesine geri dönecek.

Para değil, dayanışma istiyor
Mali krizle boğuşan Yunanistan'a yardım paketini görüşmek üzere önceki gün bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları toplantısından çıkan “parasız işbirliği” kararına Atina'dan daha çok ayrıntı verilmesi yönünde yanıt geldi.
Konuyla ilgili olarakdün bir açıklama yapan Yunanistan hükümet sözcüsü Yorgos Patalotis, Euro Bölgesi liderlerinin “gerekmesi halinde koordineli bir şekilde devreye girileceği” vaadini memmnuniyetle karşıladıklarını, buna karşılık planın ana hatlarının özellikle 25-26 Mart'taki AB Liderler Zirvesi'nde kesinliğe kavuşturulmasını istediklerine açıkladı.
Avrupa Birliği'nin destek planını nasıl geliştireceğini beklediklerini belirten Patalotis, “Avrupa Birliği ülkelerinin dayanışma ilkesinin gereklerini yerine getirmesini umuyoruz” dedi.
Bu açıklamanın ardından konuyla ilgili Macaristan'da konuşan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Birliği ülkelerinden maddi para yardımı istemediklerinin altını çizdi.

Mali araç istiyor
Geçen haftaki “normal veya daha düşük oranlarda” borç almak istediklerini açıklamasının ardından dün Budapeşte'de yaptığı değerlendirmede Yorgo Papandreu “Yunanistan'ın paraya değil, uzun dönemde istikrar ve büyüme sağlayacak mali araçlara ihtiyacı var” diye konuştu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.