Yunanistan sınavı geçti

Yunanistan sınavı geçti

Yunan tahvil ihalesi euroda yönü yukarı çevirdi

Dün gerçekleştirilen ihalede Atina hükümeti toplam 2.04 milyar euro devlet tahvili sattı. İhaleye yatırımcıların büyük bir ilgi gösterdiği belirtildi.



Yunanistan gelen güzel haberle, sabahki işlemlerde dolar karşısındaki 1.2550'nin altına gerileyen euro toparlandı ve 1.2583 seviyesine yükseldi.



İngiliz Barclays Capital bankasının döviz işlemleri analistlerinden Paul Robinson, “Zaten güzel haberler duymayı bekliyorduk. Bu Yunanistan ve euro için gerçekten olumlu bir gelişme. Diğer yandan Yunanistan'ın gitmesi gereken uzun bir yol var ve bu yolda aşması gereken ciddi engeller var” dedi.



BEKLENENİN YAKLAŞIK 4 KATI

Yunanistan'ın Ülke Borcu Yönetimi İdaresi, altı aylık devlet tahvillerine beklenenden 3.64 kat daha fazla talebin geldiğini söyledi. Yunanistan piyasadan yüzde 4.65 faizle borçlandı.



Bu ihale, Yunanistan'ın ekonomisini yeniden güçlendirme çabalarına yönelik ciddi bir test olarak kabul ediliyordu.



Atina hükümeti ise, bu gelişmenin ardından 2011'de yeniden uzun vadeli tahvil satışına başlamayı umut ettiklerini söyledi.




PORTEKİZ'İN OLUMSUZ ETKİSİ



Euro bölgesi için bugün Moody's'in, Portekiz'in kredi notunu AA2'den, A1'e indirme ve ülkenin not görünümünü durağana çevirmesiyle olumsuz başlamıştı.



Moody's'den gelen açıklamada, Portekiz'in finansal gücünün orta vadede zayıflamasından dolayı kredi notunun iki basamak düşürüldüğü belirtildi.



Kurum aynı zamanda, finansal reformların orta ya da uzun vadede somut sonuçlar doğurmaması durumunda, Portekiz'deki büyümenin zayıf olacağına işaret etti.



Euro bu haberle gerilerken, Portekiz borsası da değer kaybetti. Ülkenin 10 yıllık devlet tahvilleri ile Almanya'nın 10 yıllık gösterge devlet tahvilleri arasındaki getiri farkı (spread) 290 baz puana yükseldi.


ARJANTİN'E GÜZEL HABER

Bununla birlikte, diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch, Arjantin'in yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu RD'den B seviyesine yükseltti. Görünümü ise 'durağan' olarak belirledi.

Fitch ayrıca, Arjantin'in B- olan yerel para cinsinden kredi notunu B'ye çıkardı. Bu notun görünümünü de 'durağan' olarak açıklandı.

Kurum yaptığı açıklamada, “Arjantin, 2001'deki iflasta geri ödenmeyen tahvillerinin yüzde 90'ını yeniden yapılandırmayı başardı. Bu, ülkenin kredi verenlerle olan ilişkisini normalleştirecek olumlu bir adım” ifadesine yer verildi.



ELEŞTİRİLİYORLAR

Diğer yandan, Standard & Poor's'un da dahil olduğu üç kredi derecelendirme kuruluşu, son yaşanan finansal krizi sırasında yaptıkları açıklamalar ve en son Yunanistan'ın borç sorununa yönelik yorumlarıyla eleştiri oklarına maruz kalıyor.



Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet de bu kurumları eleştirenler arasında katıldı. Fransız Liberation gazetesine konuşan Trichet, , dünyanın üçten fazla kredi derecelendirme kuruluşuna ihtiyacı olduğunu belirtti.



Trichet, bu üç kredi derecelendirme kuruluşunun dünya genelinde oluşturdukları oligapolün devam etmemesinin daha uygun olabileceğini ifade etti.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.