Yunan halkı yine sokağa çıktı

Yunan halkı yine sokağa çıktı

Yunan halkı sosyal güvenlik için sokağa çıktı

Yunanistan'da hayat, hükümetin aldığı sert kemer sıkma önlemlerinin ve sosyal güvenlik reformlarının parlamentoda görüşülmesi öncesinde alınan 24 saatlik grev kararıyla durdu. Sokaklara dökülen Yunan halkı, 53'ten 63'e çıkarılması planlanan emeklilik yaşı reformunu, bir zamanlar Türkiye'de slogan haline gelen 'Mezarda emeklilik istemiyoruz' sözleriyle protesto etti.


Ülkede kamu ve özel sektör çalışanları, hükümetin bütçe açığının kapatılması amacıyla uygulamaya koyduğu ekonomik reformlar ile mecliste tartışılacak olan sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto etmek üzere, bugün 24 saatlik genel greve gitti.



Grev çağrısı Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) tarafından birlikte yaptı.



Eylemler sırasında açılan pankartlarda, son zamanlarda dünya gündemini fazlasıyla meşgul eden, Yunan adalarının satılma olasılığına gönderme yapar şekilde, üzerinde“Satmıyoruz, biz satılık değiliz” yazılı pankartlar açıldı.



Emeklilik yaşının 53'ten, 67'ye çıkarılması planının protesto edildiği gösteriler sırasında, polisle eylemciler arasında ufak çaplı çatışmalar yaşandı.



Yunan hükümeti, genel grev çağrısına neden olan ekonomik reformları, Mayıs ayında Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ortaklaşa sunduğu 110 milyar euroluk mali kurtarma paketi karşılığında uygulama kararı almıştı.



Ancak, iktidarda bulunan sosyalist hükümetin, Yunanistan'ın sosyal güvenlik sistemine yapacağı reformlar, hem parti içindeki bazı kesimlerin hem de sendikaların direnişiyle karşılaştı.



Sosyal güvenlik reformları arasında, emeklilik yaşının yükseltilmesi, sosyal yardımlarda kesintiye gidilmesi, daha düşük asgari ücret ve işverenlerin çalışanlarını daha kolay işten atmasına olanak sağlayacak yasalar da bulunuyor.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.