Yöneticiler yetiştirme kurslarında kaç saat derse girer?

Yöneticiler yetiştirme kurslarında kaç saat derse girer?

Yöneticiler yetiştirme kurslarında hafta sonu 10 saatten fazla derse giremez

Bir çok okulda hafta sonları özellikle yöneticiler tarafından 10 saatten fazla destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alınarak derslere girildiğine dair bilgiler gelmektedir.

Halbuki; Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görevli öğretmen ve yöneticilere; Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesinin "Kurs giderleri" başlıklı 20. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kursta görevli yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders ücretlerine ilişkin hususlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sözleşme ile 01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında belirlenir." hükümlerine göre Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara istinaden ek ders ödemeleri yapılacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı 2014-2015 Eğitim - Öğretim Yılı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplarında "Öğretmenler haftada toplam kaç saat ders verebilecekler?" sorusuna; "1-Öğretmenler haftada toplam kaç saat ders verebilecekler?

Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir.

Örnek:

a) Öğretmen okulda haftada 21 saat derse giriyorsa + 19 saat,

b) Öğretmen okulda haftada 30 saat derse giriyorsa + 10 saat kurs verebilecektir.

c) Hafta içi maaş karşılığını doldurmayan öğretmenin kursta devam ettiği derslerden 15 saat düşüldükten sonraki kısmından ücretlendirilecektir."

şeklinde cevap verilmiştir.

Yöneticiler ise; Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders " başlıklı 5. maddesi, 1. fıkrasındaki; "(1)Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli; a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat, ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hükümleri,

Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi, 1. fıkrasındaki; "(1)Kapsama dahil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli olup, aylık karşılığı ders görevini tamamlayan; a) Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate, kadar alanlarında, alanlarında ek ders görevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyaç halinde ve istekleri üzerine alanları dışında da ek ders görevi verilebilir." hükümleri ışığında; hafta içi 6 saati aylık karşılığı, 6 saati de isteğe bağlı ek ders karşılığı olmak üzere 22 saat Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alabilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında Destekleme ve yetiştirme kurslarında tereddüte düşülen hususlara ilişkin 27/01/2015 tarih ve 928552 sayılı yazının 1. maddesinde; "1-Yöneticileirn (müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı) , normal müfredat kapsamında okuttukları derslerde dahil olmak üzere haftada en fazla 22 saat ders okutmaları mümkün olup; bu derslerden hafta içinde okuttuklarının öncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesi gerekmektedir."açıklaması bulunmaktadır.

Yine Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 30.11.2015 tarih ve 12274559 sayı görüş yazılarındayöneticilerin ne kadar Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında görev alarak ek ders ücreti alacağına kısmen açıklık getirmiştir.

Bu görüş yazısında ilgili mevzuat sıralandıktan sonra; "Bu itibarla yöneticilerin haftada, aylık karşılığı 6 saat, isteğe bağlı ek ders ücreti karşılığı 6 saat, yetiştirme ve destekleme kurslarında 10 saat olmak üzere toplam 22 saat ders okutabilmeleri mümkün olup, okuttukları bu derslerin 6 saatinin aylık karşılığı, geri kalan 16 saatinin ise ek ders ücreti karşılığı değerlendirilmesi; yetiştirme ve destekleme kursları kapsamında verdikleri derslere ilişkin ek ders ücretlerinin % 100 artırımlı ödenmesi; ders görevlerinin tamamını hafta- sonlarında (cumartesi ve pazar günleri) yetiştirme ve destekleme kurslarında yerine getirmeleri durumunda ise haftada 16 saatten fazla ek ders ücretinden yararlandırılmamaları gerektiği mütalaa edilmektedir.

Bununla birlikte, yöneticilerin öncelikli görevinin Kararın 5'inci ve 6'ncı maddelerinde belirlenen haftalık ders saatlerinde normal müfredat kapsamında okutulması öngörülen dersleri okutmak olduğunun, bu dersler dururken söz konusu ders saatlerini doldurmadan yetiştirme ve destekleme kurslarında görev almalarının uygun olmayacağının; ancak, kadrolarının bulunduğu okullarda bu yönde okutabilecekleri ders görevi bulunmaması durumunda bu ders saatleri için de anılan kurslarda ders görevi alabilecekleri hususunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir." hususlarına yer vermiştir.

Yalnız bu açıklamalarda hafta içi ne kadar hafta sonu ne kadar girilmesi gerektiğine açıklık getirilmemiştir.

Halbuki 01.01.1924 tarih ve 54 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun tüm çalışanların hafta tatilini düzenlemek üzere yürürlüğe konulmuştur. 394 sayılı Kanun'un 1. maddesindeki; "On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir." hükümleri ile belirtilen işyerlerinde işçi ve esnaf (bağımsız çalışanların) olarak çalışmakta olanlara haftada bir gün tatil (izin) verilmesi zorunluluğu getirilmiş ayrıca 2. maddesindeki; "Resmi devairle umumi, hususi, ticari ve sınai herhangi bir müessesede müstahdemini ve ameleyi haftada altı günden fazla çalıştırmak memnudur." hükümlerinde yer alan "Devair" kelimesidaireler anlamına gelmektedir dolayısıyla bu hükümle Daireler, yani resmi işlerin görüldüğü yerler ve devlete bağlı tüm işyerlerinde çalışanlara haftada bir gün 24 saatten az olmamak üzere tatil (izin) verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Dolayısıyla hem yöneticiler hem de öğretmenler hafta sonu destekleme ve yetiştirme kurslarında 10 saatten fazla görev alarak derse giremezler.

MEB'in destekleme ve yetiştirme kurslarını acilen bu meyanda ayrıca eğitim öğretimin istenilen şekilde yapılıp yapılmadığına dair denetlemesi gerekmektedir.

 

Ahmet KANDEMİR

 
Memurlar.Net - Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.