Yönetici Atamaya Bir Dava daha

Yönetici Atamaya Bir Dava daha

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 24 Nisan 2008 tarihinde çıkardığı 'Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği' bir kez daha davalık oldu

Müdür Yetkililerden
Müdür Yetkili olduğu için sınava alınmayan yönetici adayı, MEB Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'nin sınav kazananlara öncelik tanıyan geçici 2. maddesi hükmüne göre tesis edilen 15/08/2008 gün ve 243/10270 sayılı işlemin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve İPTALİNE Danıştay nezdinde dava açtı.



ELAZIĞ İDARE MAHKEMESİ'NE

Gönderilmek Üzere

BİNGÖL ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir



DAVACI : Erdal KÜÇÜKHAZAR (T.C 34……………………)

ADRES : Bingöl Mesleki Eğitim Merkezi Sanayi Sitesi Koop.Binası Kat:2 BİNGÖL

DAVALI : Milli Eğitim Bakanlığı/ANKARA

T.KONUSU : Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Müdür Yardımcılığı atamasında Ek-2 değerlendirme formunun kullanılmadan sadece Geçici 2. Maddeye göre atamaların yapılması, sınav puanın atama için ön koşul olarak ve % 30 oranının Ek2 formuna ilave edileceğinin belirtildiği 2004,2005 ve 04/03/2006 tarih ve 26098 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliklerine göre sınav yapılmasına karşılık, bu sınav puanlarının 24/04/2008 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği. 2008/50,2008/55 sayılı genelgelerine göre sınav puan üstünlüğü şeklinde kullanılarak tesis edilen, Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğünün ,15/08/2008 tarih ve 243/10270 sayılı işleminin yürütülmesinin durdurulması ve iptali davasıdır.

T.TARİHİ :05/09/2008'dir.

İZAHAT : Yukarıda gün ve sayı numarası yazılı bulunan işlemin iptali hak ve adalet gereğidir. Şöyle ki;

04/03/2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 30/06/2006 tarihinde yapılmıştır.
2006 yılında yapılan sınavda 72,727 puan almış bulunmaktayım.Bingöl ilinde sınavı kazanan Atelye Meslek Dersi Öğretmeni (2) iki kişiden en yüksek puanı alan kişiyim.
Hukukta kazanılmış hak, kamu kesiminde olsun, özel kesimde olsun güvenirliğin kanıtı, uygunluğun, ölçüsüdür. Olmadık bir nedenle çiğnenmesi Anayasal düzeyde haklı bulunamaz ve bu tür bir hükmün uygulanması halinde sonradan giderilmesi güç ya da olanaksız zarar ve durumların doğabileceği açıktır.
04/03/2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre yapılan sınavın sonuçlarının da bu yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilmesi gerekirken sınav puan üstünlüğüne göre değerlendirilmesi yanlış atamalara neden olmuştur. Çünkü belirtilen tarihteki yönetmeliğe göre sınav yapılmış ve sonuçlarının da bu yönetmelik hükümlere göre değerlendirilmesi gerekirken idare 24/04/2008 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği. 2008/50,2008/55 sayılı genelgelerine göre sınav puan üstünlüğü şeklinde kullanılarak yanlış tesiste bulunmuştur. Anılan yönetmelikte öncelikle kendi kurumunda ibaresi yer almakta iken 2008 yönetmeliğinde de bu kaldırılmıştır.Öyle ki anılan yönetmelik sadece Geçici 2. Maddeye göre atama yapmış Ek2 formunun Danıştay tarafından iptal edilmesi nedeniyle geçici 2. Madde yönetmeliği haline dönmüştür. Hukiki delillerde sunulan ilimiz münhal müdür yardımcılıkları sayısı 95 adet olmasına karşılık sadece Geçici 2. Maddeye göre atama yapılması nedeniyle sadece 53 adet müdür yardımcısı ataması yapılmıştır.Bu da yürütmesi durdurulmuş olan Ek2 formunun olmamasından kaynaklanmış ve idarenin yaptığı atamalarda kariyer ve liyakat ilkelerini gözetmeden sadece kültür dersi öğretmenlerinin yüksek puanlar aldığı sınav sonuçlarına göre atama yapılmasına sebep olmuştur.İzahat bölümünün 9. Maddesinde sınav sorularının konu ve puan değerlerinin kültür dersi öğretmenlerine avantaj sağladığı görülecektir.Ayrıca ataması yapılan 53 adet müdür yardımcısının branş durumlarına bakıldığında Din kültürü ve Ahlak bilgisi,Türk Dili ve Edebiyatı,Sosyal Bilgiler,Tarih ve Sınıf Öğretmenlerinin atandıkları görülecektir.
Sınavların değerlendirilmesi
04/03/2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde belirtilen;

MADDE 15-.Seçme sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda en az 70 puan alanlar başarılı sayılır denilmektedir.

Müdür yardımcılığı için duyuru ve atama

MADDE 20-Seçme sınavını kazanan adaylar ile daha önce eğitim kurumu yöneticiliği

görevinde bulunanlar, boş müdür yardımcılıklarına atanmak üzere valiliklerce yapılacak duyuru üzerine Ek-1 deki Yöneticilik İstek Formu ile en fazla üç eğitim kurumunu tercih etmek suretiyle istekte bulunabilirler.Başvuruda bulunan adaylardan Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda en yüksek puan alanların atamaları, istekleri de dikkate alınarak başvuru tarihinin tamamlanmasından itibaren en geç üç ay içerisinde valiliklerce yapılır.Müdür yardımcılığı için yapılacak duyuruda; Seçme Sınavını kazanan adaylar ile bu Yönetmeliğin 25 inci maddesi gereği yeniden atanacaklar ve Geçici 2. maddesi gereği müdür yardımcılıklarına atanmak isteyen adayların Seçme Sınavı ile Değerlendirme Sınavı sonucu alınan sertifikalarının geçerlilik süresi ile sınırlı olmak üzere başvuruları birlikte alınır. Bu şekilde başvurusu alınanların değerlendirme işlemleri, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde birlikte yapılır. Bu değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın ataması tercih sırası da dikkate alınmak suretiyle yapılır.''denilmektedir.

04/03/2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre sınav sonuçları yalnız başına değerlendirilmeyip Ek2 formuna sınav puanının %30 eklenerek atama yapılacağı ve sınav sonuçlarının atama için şart olmayıp ön koşul olduğu aşağıdaki maddede belirtilmektedir. Bu hükümlere göre sınava alınanlarında ancak bu madde kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak 24/04/2008 tarihli yönetmeliğe eklenen Geçici 2. Madde buna tamamen ters olmasına rağmen idare atamaları tesis etmiştir.Sınav puanının tamamının alınması bu sınavda yüksek puan alanlara haksız avantaj sağlamıştır.
Bu durum nedeniyle başarılı olduğum bu sınav puanı 04/03/2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilmelidir. Anılan yönetmelik Ek-2 forumunda müdür yardımcılığı seçme sınavı puanının % 30 alınacağı hükme bağlandığından sadece bu şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Çünkü anılan yönetmelik hükümlerine göre sınava alındım ve sonuçlar da ancak belirtilen şekilde değerlendirilebilir.

24/04/2008 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin Geçici 2. Maddesi 11/1/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre, müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavını kazanan adaylar, sınavların geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür yardımcılığına atanmak üzere başvurmaları halinde kendi aralarındaki sınav puanı üstünlüğüne göre öncelikle atanırlar” denilmektedir.

11/1/2004 tarihli ve değişik 2005, 2006 yönetmeliklerine göre yapılan sınav sonuçları ancak anılan yönetmeliklerde ki gibi müdür yardımcılığı seçme sınavı puanının % 30 unun Ek-2 ye eklenerek değerlendirilmesi gerekir. Düzenlenen bu sınavlarda alınan sonuçlar 2005 müdür yardımcılığı atamalarında da belirtildiği gibi değerlendirilmiştir. Halen çalıştığım kuruma 2005 Yönetici Atama Yönetmeliğine göre yapılan sınav sonucunda 70 puan alan A.M.dersi Teknik ğretmeni Ek2 formu ile değerlendirmesi nedeniyle müdür yardımcısı olarak atanabilmiştir.Çünkü; hukuki delillerde sunulan 2004,2005,2006 Ek2 formlarında benim gibi Atelye Meslek Dersi öğretmenlerine verilen ek puanlar kullanılmıştır.

24/04/2008 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin müdür yardımcılığı seçme sınavı puanının geçici bir maddeyle tamamının alınarak Ek-2 formunun da kullanılmadan yapılan atamanın durdurulması ve sonra da iptal edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, Danıştay 2. Dairesi yürütmesini durdurduğu ve atamaları iptal ettiği 2007 yönetmeliğinde kariyer, liyakat ve seçme sınavı sonuçlarının birlikte kullanılmamasından dolayı yapılan atamaları da geri almıştır.

İdare 30/06/2006 yılında sınav yapmasına rağmen sınav süresinin bitim tarihine kadar atama yapmayarak sınavın geçerlilik süresinin de dolmasına neden olmuştur. İdarenin yanlış tesis ettiği ve kusurunun bulunduğu işlem sebebiyle hak kaybım söz konusu olmaktadır.
Sınav sonuçlarının puan üstünlüğüne göre değerlendirilemeyeceği sınav sorularının içeriğinden de anlaşılacağı üzere kültür dersi öğretmenlerine avantaj sağlayan bir konu dağılımına sahip olmasıdır.
Sınavların konuları ve puan değerleri

MADDE 13- Sınavların konuları ve puan değerleri şunlardır.

a) Türkçe-dil bilgisi ve resmi yazışma kuralları % 25,

b) Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi ve Ulusal Güvenlik % 15,

c) T.C. Anayasası; % 15

1) Genel Esaslar,

2) Temel Hak ve Ödevler,

3) Devletin Temel Organları.

ç) Genel Kültür % 20,

d) Görevin gerektirdiği temel mevzuat % 25.

(04/03/2006 tarih ve 26098 S.R.G. Yayımlanan Yönetmelik ile Değişik)

Bu madde de açıkça görüldüğü üzere konular tamamen kültür dersi öğretmelerinin lehine sorulardan oluşmaktadır.

Ek2 formu üzerinden yapılmayan bu atamaların Demokratik hukuk devleti normlarına uymadığı da şu nedenlerle görülebilir. Münhal gösterilen müdür yardımcılıklarına Rehberlik Araştırma Merkezi hariç kurumların tamamına kültür dersi öğretmenleri (Din kültürü, Türkçe, Matematik ve diğer ) başvurabilirken benim gibi Atelye Meslek Dersi Öğretmenleri sadece Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarında Maaş karşılığı dersimizin olması şartıyla başvurabilmektedir. Atelye Meslek Dersi Öğretmenleri İlimizdeki 95 adet münhal müdür yardımcılığından sadece (5) beş okula başvurabilirken kültür dersi öğretmenleri tamamına yakınına başvurabilmektedir. Ek2 formu üzerinden bir değerlendirme yapılmış olsaydı eklerde de görüleceği üzere daha önceden asaleten ve görevlendirme ile yapılan idareciliklerin hesaplanacağı ve kendi kurumuma atanabilecek nitelikte olmamdan dolayı +5 puan ve toplam puanın %10 u daha Atelye Meslek Dersi Öğretmenlerine verileceğinden yukarıda belirtilen eşitsizlik giderilmiş olacaktı. Yürütmesinin durdurulması istenen atamaların Ek2 formu üzerinden değerlendirilerek yapılması durumunda bütün atamaların değişeceği anlaşılmaktadır.
Çünkü Ek2 formu belirtilen bu eşitsizliklerin giderilmesini sağlayacaktır. Öyle ki sınav sonuç puanının tamamının alınarak Ek2 formunda değerlendirilmesi yapılması durumunda bile kurumuma Atelye meslek dersi öğretmeni olan benim atanacağım görülecektir. Atelye Meslek Dersi Öğretmeni olmamdan dolayı Münhal gösterilen okul ve kurumlara başvuru yapamama durumum, Ek2 formunun tarafıma verdiği +5 ve %10 puanı kullanamadığımdan dolayı 2,5 yıl C tipi kurum müdürlüğü, 2,6 yıl da A tipi kurumda görevlendirme ile müdür yardımcılığı puanlarını da kullanamadığımdan dolayı atamamın yapılmamasına neden olunmuştur. Kurumama ataması yapılan kişi 80 puan almıştır.Aramızdaki puan farkı yaklaşık 8 puandır.Ek 2 formu üzerinden yapılacak değerlendirme ile sınav puanının % 30 alındığında bu fark 2,4 puana düşecektir.Yukarıda belirttiğim ve hizmet cetvelinde de görülen idarecilik hizmetlerimin bana getireceği puan yaklaşık olarak 8 puandır.Buradan da görüleceği üzere kariyer ve liyakat ölçülerine göre yapılacak bir değerlendirmede kurumuma benim atanacağım da anlaşılacaktır.Sınav puanının tamamının alınması ve ek2 formu kullanılması durumunda bile görülecektir ki kurumuma atamamın yapılacaktır.

Sonuç olarak 24/04/2008 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliğinin müdür yardımcılığı seçme sınavı sonuçlarının süresinin dolmasından dolayı çıkacak olan yönetmelik sınav puanına göre atama yapmayacak ve yeni çıkacak olan ek2 ye göre atama yapacaktır. Bu durumda mevcut atamalar sadece Geçici 2. Madde atamaları olarak geçecektir ve mağduriyetimin tek sorumlusu davalı idaredir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tesis edilen 15/08/2008 gün ve 243/10270 sayılı işlemde sınavda başarılı olduğum halde atamam yapılmamıştır. Sınavın geçerlilik süresi olan (2) iki yıl boyunca 04/03/2006 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine göre atama işlemi yapmayarak sınav süresinin dolmasına neden olmuştur. Bu anlamda davalı Milli Eğitim Bakanlığı, anayasadan kaynaklanan kazanılmış hak ilkesini gözetmemiştir. Bilindiği üzere Kazanılmış hak; kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş haktır.
Bu sebeple iş bu davanın açılması hasıl olmuştur. Takdir Yüce Mahkemenize aittir.
HUKUKİ SEBEPLER : Anayasa, 657 Sayılı DMK, 2577 Sayılı İYUK ve ilgili mevzuat,

HUKUKİ DELİLLER : 1) Dava konusu işlem, 2) Sınav Sonuç Belgesi 3)Hizmet cetveli, 4) 04/03/2006 ve 24/04/2008 Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmelikleri ve Ek2 formları.5)İlimiz genelindeki müdür yardımcılıkları listesi, Bölge idare mahkemelerinin verdiği yürütme durdurma kararları.5 adet(Sınav sonuçlarının tek başına değerlendirilemeyeceğine dair Ankara idare mahk.kararı da var.)



NETİCE-İ TALEP :

Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen gözetilecek sair hususlar nedeni ile;

1) 2006 yılı müdür yardımcılığı sınav sonuçlarının anılan tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilmemesi ve Ek2 formunun kullanılmadan kariyer, liyakat kriterlerinin değerlendirilmeden sadece Geçici 2. Madde hükmüne göre tesis edilen 15/08/2008 gün ve 243/10270 sayılı işlemin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve İPTALİNE;

2)Tüm yargılama harç, masraf ve sair giderlerin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

03/10/2008

Davacı

E ……. K……………..





Ekler:

1) Dava konusu işlem,

2) Sınav Sonuç Belgesi

3)Hizmet cetveli,

4) 04/03/2006 ve 24/04/2008 Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmelikleri ve Ek2 formları.

5) İlimiz genelindeki müdür yardımcılıkları listesi

6) Bölge idare mahkemelerinin verdiği yürütme durdurma kararları.5 adet(Sınav sonuçlarının tek başına değerlendirilemeyeceğine dair Ankara idare mahk.kararı da var.)Md yard.sınav sonuçlarının tercih sebebi olamayacağına dair 2006/1078


memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum