YÖK’ten türban talimatı

YÖK’ten türban talimatı

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından İstanbul Üniversitesi'ne gönderilen yazıya göre, anayasa engeli olsa bile öğrenciler artık türbanlı oldukları gerekçesiyle derslerden çıkarılamayacak

YÖK'ten türban talimatı
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından İstanbul Üniversitesi'ne gönderilen yazıya göre, anayasa engeli olsa bile öğrenciler artık türbanlı oldukları gerekçesiyle derslerden çıkarılamayacak

YÖK'ün İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü'ne gönderdiği yazı üniversitelerde türbanın önünü fiilen açtı.
Yazıya göre, öğrenciler anayasa engeli olsa bile artık derslerden türbanlı oldukları gerekçesiyle çıkarılmayacak. Buna engel olan öğretim elemanı hakkında ise disiplin işlemi yapılacak. Şapka takan bir öğrencinin İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde dersten çıkarıldığı için yaptığı şikâyet üzerine bu kararı alan YÖK, öğrencinin “disiplin yönetmeliğine aykırı” durumu nedeniyle sınıftan çıkarılamayacağını, çıkaran öğretim görevlisi hakkında soruşturma açılacağını bildirdi. YÖK'ün bu yanıtı Rektörlük tarafından tüm öğretim görevlilerine dağıtıldı.

Şapkayla girmek istedi
Zeynep Nur İncekara isimli öğrenci, 2009 yılında iki yıl boyunca perukla girdiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki derslerine şapka takarak girmek istedi.
'Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne aykırı davrandığı gerekçesiyle sınıftan çıkarılan İncekara, eğitim hakkının engellendiği gerekçesiyle Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na başvuru yaptı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı da YÖK Başkanlığı'na resmi bir yazı göndererek görüş istedi.
YÖK'ten “Derse katılmak isteyen öğrenciyi derse almayarak dersten çıkararak veya derse girmiş öğrenciyi yok göstererek kanun ve yönetmeliklerde yer almayan bir yaptırım uygulayan öğretim elemanının bu fiilinin disiplin suçu teşkil edeceği açıktır“ kararı çıktı.
YÖK, 23.07.2010 tarihinde İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği bu yazıda, bir dersin öğretim üyesinin öğrencileri derse almamak veya dersten çıkarmak gibi bir yetkisi bulunmadığı vurgulandı.

İşlem yapılsın
Yazıda ısrarcı olan öğretim elemanları hakkında disiplin işlemi yapılması gerektiği belirtildi.
Böyle bir yazının kendilerine gelmediğini belirten Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Taluğ, “Bugünkü yasal mevzuat çerçevesinde derse türbanla girmek mümkün değil” diye konuştu.
Üniversite öğretim üyeleri, yazının öğretim üyesiyle öğrenciyi karşı karşıya bıraktığını belirterek, “Şimdi biz Anayasa Mahkemesi kararına mı uyacağız, YÖK'ün yazısına mı? Ayrıca türbanla derse giren öğrencilerle ilgili tutanak tutmamız isteniyor” dediler.



Disiplin yönetmeliğine atıfta bulunuldu
YÖK'ün kararında, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 54. maddesine dayanılarak çıkarılan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne atıfta bulundu. Madde şöyle: “Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan, kurumların sükün, huzur ve çalışma düzenini bozan, boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir.”

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.