YGS'de ciddi kuşkular
YGS'de baraj puanlar ve kişiye özel sınava yönelik ciddi kuşkular
Pazar günü yapılan YGS ile ilgili pek çok şikayet geliyor. Bazı adaylar ise büyük bir tedirginlik içerisindeler. Çünkü cevap kartlarına yönelik endişeleri var. Kimi bazı işaretlemeleri ve imzayı unutmuş. Kimi de ne yaptığını hatırlamıyor. Büyük bir çoğunluğu “ya sınavım iptal edilirse” diye korkusu içinde. İşte bu konuda gelen yüzlerce mailden birisi:
“İstanbul AB Lisesi son sınıf Sözel öğrencisiyim. YGS ‘de Kitapcık türünü heyecandan optiğime kotlamadım. Sınıfta bulunan öğretmenlerimde uyarmadı. Şimdi ben ne yapmalıyım ? Bana dönerseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. “
Bu durumdaki öğrencilerin bir an önce ÖSYM’ye bir dilekçe yazarak durumlarını anlatmalarında yarar var.
Sınavı iptal ettirecek bir durum söz konusu değil ama ne olur, ne olmaz, işi garantiye almakta yarar var...
Kitapçık kafa karıştırdı
ÖSYM’nin kopyayı önlemek için aldığı tüm önlemler kafaları daha da karıştırdı. Özellikle de kişiye özel kitap uygulaması.
Bazı kişilere özel sınıf oluşturulduğu gibi, bazı kişilere de özel soru da sorulmuş olabileceği kuşkusunu paranoya gibi görenler olabilir. Ama öylesine ilginç olaylar yaşanıyor ki, onlara da abartıyorsunuz demeye bazen dilimiz varmıyor.
İşte bu konudaki maillerden birisi:
“Sizin özellikle eğitimle ilgili yazılarınızı sürekli takip eden, verdiğiniz bilgiler, yorumlar ışığında önümde yeni ufuklar açılan bir okurunuzum. Kızım bu sene YGS sınavına girdi. Sınavla ilgili yazdığınız tüm detayların çoğu bizzat tarafımızdan yaşandı. Ama bunlar bildiğim kadarı ile herkese eşit uygulandı. Beni en çok rahatsız eden kişiye özel kitapçıkların verilmesidir. Çünkü bu uygulama ile gerçekten herkese eşit davranılıp davranılmadığı şaibelidir. Benim çocuğuma gelen kitapçıktaki sorularla diğer herhangi bir kişinin sorularının aynı olduğunun garantisi var mı ? Ben ve çevremdeki diğer veliler LGS de aynı uygulamanın olmamasını istiyoruz...”
ÖSYM yönetimi benzeri kuşkuları hafife alma yerine onları ikna edecek bir şefaflıkta olup bitenleri en ince ayrıntısına kadar anlatmalıdır. Yoksa bu kuşkular, başka kuşkuları da beraberinde getir...
Puan barajları
YGS’ye yönelik puan barajları sürekli değişiyor. Puanlamalar da. Bazen eski puan ve eski barjlar verilince yeni gibi algılanabiliyor. İşte 2011’de uygulanacak puan barajları:
YGS’de herhangi bir puan türünde 140’ın altında puan alanlar YGS puanı ile öğrenci alan yükseköğretim kurumlarına giremeyecek. YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim kurumunu tercih etme ve LYS’ye girme hakkı bulunmuyor. YGS’de 140 ile 180 puan arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edeceklerdir. Bu adayların LYS’ye girme hakları bulunmamaktadır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar ise iki yıllık meslek yüksekokulları ve açıköğretimin dışında, YGS puanı ile öğrenci alan 4 yıllık lisans programlarına da girebileceklerdir...
Abbas GÜÇLÜ-Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.