Soma'daki maden kazasının ardından İş Kanunu'nda taşeronlukla ilgili düzenlemeleri kapsayan değişiklikler öngören ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını içeren kanun tasarısının görüşülmesine muhalefet, usul yönünden itiraz etti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığında toplandı.
Toplantıya hükümet adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan katılırken, muhalefet milletvekilleri tasarının görüşmelerine başlanmasından önce usul yönünden söz isteyerek tasarının görüşülemeyeceğine ilişkin görüşlerini öne sürmeye başladılar.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, "Torba kanun" yönteminin AK Parti hükümetlerinin klasiği haline geldiğini ifade ederek, bunun yanlış olduğunu, ancak bu tür tasarı ve tekliflerin gelmeye devam ettiğini söyledi.
Tasarının 61 madde olarak TBMM'ye sevkedildiğini, ancak alt komisyonda 106 maddeye çıktığını anlatan Türeli, komisyondaki görüşmelerde daha da genişleyeceğini belirtti.
Tasarının 44 kanunda değişiklik yaptığını kaydeden Türeli, bazı maddelere ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, tasarının Soma'daki maden faciasının ardından maden işçileriyle ilgili getirildiğini ifade ederek, "Soma ile ilgili verilen sözler tasarıda eksik kaldı. Onun yanına başka maddeleri sokuşturmaya çalıştığınızda kanuna karşı hile olur" diye konuştu.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da tasarının Soma'daki maden faciasının acısının dindirilmesi ve taşeronluğa karşı hazırlandığının açıklandığını belirterek, yapılan düzenlemelerin taşeronluğu kurumsallaştırdığını savundu.
Hükümetin Soma işçisinin acısı üzerinden siyasi rant elde etmek istediğini öne süren Kaplan, komisyonun görev alanına girmeyen birçok konunun tasarıya eklenmesinin doğru olmadığını söyledi. Kaplan, "Avukatların yasasını, stajlarını görüşmek Plan ve Bütçe Komisyonu'nun haddine değildir" dedi.
CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de tasarının görüşülme şeklinin Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü. Alt komisyon görüşmelerinin sağlıklı yapılmadığını dile getiren Çetin, "Soma işçilerinin üzerinden alakasız maddeleri getirerek, yasa yapmanız kabul edilebilir değil. Soma ile ilgili maddeleri ayırın, gerisini başınıza çalın" diye konuştu.
CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin de tasarının hukukun evrensel kurallarına, Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu savunarak, tasarının birbirinden farklı çok sayıda madde içermesini, "Sakatat dükkanında parfüm satmaya benziyor" şeklinde değerlendirdi.
AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise tasarının görüşülmesinde İçtüzüğe aykırı bir durum olmadığını ifade ederken, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de alt komisyonda sivil toplum örgütlerini ve konuşmak isteyen her şahsı dinlediklerini söyledi.
Görüşmelerden verimli sonuç almayı amaçladıklarını belirten Aydemir, bazı maddelerin Soma'daki maden işçilerini, bazı maddelerin doktorları, bazı maddelerin esnafı ilgilendirebileceğini, bunun normal olduğunu söyledi.