Yeni tedbirler yolda, bankaların kredi verme iştahı ’kabartılacak’

Yeni tedbirler yolda, bankaların kredi verme iştahı ’kabartılacak’

Krize karşı gerekli önlemleri almamakla eleştirilen hükümet, seçim öncesi temposunu artırdı.

Devlet Bakanı Nazım Ekren'in ardından, diğer bakanlardan da alınacak tedbirlere ilişkin bir dizi açıklama geldi. '2 yeni tedbir' geldiğini haber veren Mehmet Şimşek, istihdamın yoğun olduğu sektörlerde bazı adımlar atılacağını ve bankaların kredi vermelerinin kolaylaştırılacağını söyledi.

BUGÜNE kadar ekonomik krize karşı gerekli önlemleri almamakla eleştirilen hükümet, her gün yeni bir müjde vermeye başladı. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'in '4'üncü paket' müjdesinin ardından, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de dün '2 yeni tedbir geliyor' açıklaması yaptı.

Birkaç hafta içinde

CNN Türk'te katıldığı programda ekonomiye ve krize ilişkin soruları yanıtlayan Mehmet Şimşek, alınacak yeni tedbirlerle ilgili olarak da bilgi verdi. Şimşek, iç talebi canlandırmaya yönelik olarak istihdamın yoğun olduğu sektörlerde bazı adımlar atacaklarını kaydetti. Şimşek, mevcut durumda bankaların kredi vermekten imtina ettiklerini gördüklerini, bunu kolaylaştırmak için de bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Şimşek, "birkaç hafta içerisinde yeni tedbirleri açıklarız" dedi.

IMF'nin talepleri

IMF ile bazı konularda müzakerelerin devam ettiği bilgisini veren Şimşek, "anlaşma olursa muhtemelen seçimden sonra olacak" dedi. Bu arada, "IMF'den gelen bazı talepler konjonktüre uygun değil" diyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin çapraz vergi denetimi istiyorlar. Bizde gelir idaresinin güçlendirilmesinden yanayız. Ancak bu talep bu dönemde uygun değil. Gelir idaresinde radikal değişiklik Türkiye'ye net hata ve noksan kaleminde giren parayı ürkütür. Bu da krizi derinleştirir."

IMF'in bazı konularda olduğu gibi gelir idaresi konusunda da esneklik göstermeye başladığını söyleyen Ekren, sözlerine şöyle devam etti: "IMF ile uzlaşma yolu bulunabilirse program yapılır. Zaten IMF ile anlaşırsak da herşey günlük güneşlik olacak anlamına gelmiyor. Mesela Macaristan'da IMF programı var ama geçen ocak ayında açıklanan sanayi üretimi bizden kötü."

Sorun döviz likiditesi

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sıkıntısının döviz likiditesi olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Orada IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların çok daha yüksek kaynaklarla donatılması ve bunların kullandırılması lazım. Şu anda gelişmekte olan ülkeler, sermayeye aç bırakılıyor. Bu ülkelere yönelik sermaye akışı çok azaldı" dedi.
hüriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.