Yeni sayfayı Türkiye'de açtı

Yeni sayfayı Türkiye'de açtı

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın, göreve geldikten sonra ilk denizaşırı ziyaretini Türkiye'ye yapması ve burada verdiği mesajlar dünya için adeta dönüm noktası oldu. 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika'nın izlediği çatışma politikası, yerini 'barış

Ankara ve İstanbul'da bunun ilk işaretlerini veren Obama, İslam dünyasıyla ilişkiler konusunda da tarihî adımlar attı. Özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki konuşmasında söylediği "Amerika hiçbir zaman İslam'la savaşta değildir, olmamıştır ve asla olmayacaktır." sözü büyük yankı buldu. Dün Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii'ni ziyaretlerinde de 'inançlara saygı'nın örneklerini sergileyen Obama'nın, özellikle gençlerle sohbetinde saatini göstererek "Ezana kadar bitirelim." demesi dikkat çekti. Filistin meselesinde de açılım yapan Obama, bölgede iki devletli bir çözümden yana olduğunu söyledi.

Obama, Türk-Amerikan ilişkileri konusunda ise bugüne kadar 'stratejik ortaklık' olarak tarif edilen ilişkiler için 'model ortaklık' önerisinde bulundu. Türkiye'yi Doğu ile Batı'nın arasında bir merkez ülke olarak tarif eden Obama, Avrupa Birliği üyeliğine de tam destek verdi.

ABD Başkanı Obama'nın ziyaretini değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, verilen mesajların önemine dikkat çekti. "Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına inanıyorum." diyen Erdoğan, Obama'nın da güzel anılarla ve mutlu ayrıldığının altını çizdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye ziyaretinin son gününde İstanbul'un iki tarihî mekânı Ayasofya ve Sultanahmet camilerini gezdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın Ayasofya ve Sultanahmet camilerindeki ziyaretine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay eşlik etti. Obama, Erdoğan'ın, cami duvarlarını süsleyen Hz. Muhammed'in (sas) torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in adlarının yazıldığı levhaları göstererek söylediği "Barack Hüseyin Obama'' sözüne tebessüm etti.

ABD Başkanı her iki tarihî mekâna da yaklaşık 20'şer dakika zaman ayırdı. Ayasofya'yı, Müze Başkanı Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un eşliğinde gezen Obama ve Erdoğan'a yapının tarihi ile ilgili detaylı bilgiler verildi. Obama'nın Ayasofya'nın ihtişamından etkilendiğini, kubbenin mimarî tarzına hayran kaldığını belirten Dursun, "Kubbeyi sorunca ona bu kubbenin hem Kudüs'e hem de Mekke'ye baktığını söyledim. Osmanlı Devleti'nin İsa'dan sonra 4. yüzyılda yapılan bir mekâna nasıl sahip çıktığını, nasıl eklemelerde bulunduğunu anlattım." dedi. Müzede Obama'nın en çok dikkatini çeken bölümler taç giyilen mekan, kütüphane ve müzenin tamamına hakim olan renk harmonisi oldu.

Ayakkabılarını çıkardı, camiyi elleri önünde bağlı gezdi

Müze gezildikten sonra Sultanahmet'e arabayla gitmeye karar veren Obama'ya Başbakan Erdoğan, 'Mesafe kısa, yürüyelim' teklifinde bulundu. Obama'nın olumlu cevabı üzerine iki lider yürüyerek camiye geçti. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ile Sultanahmet Camii İmam Hatibi Emrullah Hatipoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen cami ziyaretinde de Obama, mihrabın önüne kadar gelerek dikkatli bir şekilde cami tanıtımını dinledi. Çağrıcı ve Hatipoğlu'nun Sultanahmet'in mimarisine İslam dininin mesajlarının nasıl işlendiğini anlatmaları konukları da memnun etti. İki isim de ABD Başkanı Obama'ya mihrap, minber, kubbe ve hünkar ve müezzin mahfilleri ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

İstanbul Müftüsü Çağrıcı, camiyi tanıtırken Sultanahmet'te Osmanlı padişahları için ayrılmış hünkâr mahfili ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Çağrıcı, hünkâr mahfilinin özelliklerini anlatırken, "Padişah namazını orada kıldığı gibi Allah ile arasına kimse girmesin diye saatlerce orada beklerdi, Ramazan aylarının son 10 gününde itikâfta kalırdı." ifadelerini kullandı. Mihrabın önünde ise günde beş vakit Mekke'ye dönerek bütün dünya Müslümanlarının her gün her dakika namaz kıldığını anlattı.

Çağrıcı, Arap dünyasının genellikle mescit ifadesini seçtiğini ancak Türk İslam kültüründe bu mekânlarda cami (toplayan anlamında) isminin daha çok kullanıldığına da dikkat çekti. Çağrıcı şöyle devam etti: "Lambalar gökyüzündeki yıldızları simgeliyor. Kubbedeki Kur'an ayeti ise, 'Gökyüzündeki yıldızları tutup koruyan yüce Allah'tır' mealindedir." Başbakan Erdoğan da Sultanahmet Camii'nin mimarî yapısıyla ilgili bilgiler verilirken müdahale ederek katkıda bulundu. Obama'nın, ziyaretinde ellerini önüne bağlayarak ve ayakkabılarını çıkararak camiye hürmet göstermesi dikkat çekti.

Anlatılanları can kulağıyla dinledi

Obama'ya Sultanahmet'te rehberlik eden İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, "Bu camide çok misafir ağırladık. Ancak Obama kadar anlatılanları can kulağı ile dinleyen ikinci bir misafir görmedim." diyerek, ABD Başkanı'nın camiye gösterdiği saygının altını çizdi. Çağrıcı, "Uğurlarken 'Camimize yaptığınız bu ziyaretin tarihî bir önemi var.' dediğimde "Manevî olarak son derece etkilendim, hayatımın en önemli anlarından biri..." diyerek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=835024&title=yeni-sayfayi-turkiyede-acti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.