Yeni kabus: Domuz giribi

Yeni kabus: Domuz giribi

81 kişi öldü, yüzlerce kişi karantinada. Başka kıtalara da sıçradı

Meksika'da 13 günde 81 can alan domuz gribi salgını, dünyaya yayılıyor. ABD'nin sıkı önlemler almasına rağmen, Teksas ve Kaliforniya'nın ardından New York'ta 75 öğrenci domuz gribi şüphesiyle karantinaya alındı.

GAZETE HABERTÜRK


MEKSİKA'da başlayan ve çok sıkı önlemler almasına rağmen ABD'de de görülen “domuz virüsü”ne karşı insanlara tokalaşmamaları, birbirlerini öpmemeleri, ellerini sürekli yıkamaları tavsiye ediliyor. 500 bin grip aşısı da Amerikan sağlık merkezlerine dağıtıldı. Amerikan Salgın Hastalık Önleme Merkezi Sözcüsü
Thomas Abraham'a göre de virüsün insandan insana yayılan bir tür olması endişe verici.

BAŞKA KITAYA SIÇRADI

Yeni Zelanda'da Meksika'dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı.
Filipinler, Meksika'dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi.
Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi.
İngiltere ve Almanya'da da Meksika'dan gelen uçaklara karşı büyük önlem alındı.

UZMANLARA GÖRE BİZE SIÇRAMAZ

MARMARA Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Görevlisi Porf. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de domuz gribi görülme ihtimalinin düşük olduğunu, hastalığın çıktığı yer olan Meksika'yla Türkiye arasında mevsimsel farklılıkların olması nedeniyle virüsün ülkeye gelmeyeceğini söyledi. Grip mevsiminin eylül ve nisan ayları olduğunu belirten Prof. Ergönül, “Meksika grip mevsimine girdiği için bu bölgelerde görülüyor. Türkiye ise grip mevsiminden çıktı. Dolayısıyla endişe edilecek bir durum yok. Türkiye'de şu an a rastlanan bir domuz gribi vakası yok” dedi.

Uluslararası acil durum

DÜN YA Sağlık Örgütü (DSÖ), Kuzey Amerika'daki domuz gribi salgınıyla ilgili olarak “uluslararası endişeye yol açan acil durum” ilan etti. Uluslararası uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi'nin toplantısında, mevcut durumla ilgili
veriler değerlendirdi. Komite, kaydedilen vakalardaki klinik özellikler, epidemiyoloji ve viroloji bilgilerinde bazı boşluklar bulunduğu için durumu henüz “genel salgın” olarak ilan etmedi. Ancak komite, tüm ülkelere, olağan dışı grip benzeri hastalıklar ve zatürree salgınlarını yakından incelemesini tavsiye etti.

DOMUZ GRİBİ

1- Domuz gribi nedir?

Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.

2-İnsana bulaşır mı?

Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.

3- Domuz eti yiyenler domuz gribine yakalanır mı?

Domuz etinin yenmesiyle domuz gribi virüsü bulaşmıyor. Virüs solunum yoluyla bulaşıyor.

4- Bu, domuzlarda yeni grip türü mü?

İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor. Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor. DSÖ'ye göre, Meksika'da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.

5-Aşısı var mı?


Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=143078&cat=180&dt=2009/04/27

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.