Yeni dönemin kodları

Yeni dönemin kodları

Orgeneral Işık Koşaner izleyeceği yol haritasının da kodlarını verdi. Koşaner "TSK bundan sonra da hukuka saygılı olmaya devam edecektir" dedi

Türkiye'nin 27. Genelkurmay Başkanı olarak dün görevi Org. İlker Başbuğ'dan devralan Org. Işık Koşaner, 3 yıl görev yapacağı sürede izleyeceği yol haritasının da kodlarını verdi. Org. Başbuğ da, veda konuşmasında terörle mücadeleye ilişkin önemli mesajlar verdi. Başbuğ, "Örgüte katılımları, finans ve sınır ötesi güvenli bölgeleri yeterince önleyemedik" dedi. Örgütün 1993 yılında siyasete kaymaya başladığını anlatan Org. Başbuğ, Kürtçe TV'yi kast ederek "Bazı açılımlar o dönemde yapılsaydı bugün konuştuğumuz şeyler farklı olurdu" diye konuştu. Başbuğ, örgütün 1993 dönemine dönmeyi arzuladığını, ama buna imkan verilmemesi gerektiğini belirtti. Org. Başbuğ konuşmasında, eşine ve çocuklarına teşekkür ederken gözyaşlarına hakim olamadı. Org. Başbuğ, eşi Sevil Başbuğ'un konuşmasından bu bölümü çıkarmasını istediğini, çocuklardan bahsederken ağlarsın diyerek kendisini uyardığını söyledi.

KOŞANER'İN SÖZLERİ
Genelkurmay Karargahı'nda yeni kurulan salonda bir konuşma yapan Org. Koşaner ise yeni dönemle ilgili şu mesajları verdi:
TSK'DA SUÇLU VE DARBECİ BARINAMAZ: TSK'da suç işleyenler yetkili yargının karşısına çıkarılacaktır. Demokratik, laik ve hukuk devletinin yasalarla belirlenmiş sınırları dışında hareket edenler TSK'da barındırılmayacak.
HUKUK DEVLETİNE BAĞLI KALACAĞIZ: TSK, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuka saygılı olmaya devam edecektir. Yakışan da budur. Ancak, her kurum ve kuruluşun hukuk kurallarına uymasını bekliyoruz.
SİVİL VE ASKERİ YARGI İŞ- BİRLİĞİ YAPMALI: Askerlik hizmetinin kendine has yasal mevzuatı vardır. Ayrı bir ihtisas gerektiren bu konularda adli yargının değerlendirmelerinde sıkıntılar görüyoruz.
İLETİŞİM AÇIK OLACAK: Kamuoyuna doğru ve zamanında bilgi verilmesi için her türlü iletişim imkanı kullanılacak. Medya taleplerine en kısa sürede yanıt verilecek. Bilgilendirme toplantılarına devam edilecek.
ÖZEL ORDU OLMAYACAK: TSK'nın asli unsuru Mehmetçiktir. "Özel ordu" tabiri son derece yanlıştır. Türkiye'de bir ordu vardır. O da TSK'dır. Alternatifi olamaz.
POLİS ASKERLİKTEN MUAF OLMAYACAK: Vatan hizmeti herkes için hak ve ödev olduğuna göre hiçbir kişiye ya da meslek grubuna ayrıcalık tanınamaz. Vatan hizmetine alternatif başka bir hizmet yoktur.
Temelinde etnik milliyetçilik bulunan bu hareketlerle demokrasi ve hukuk devletinin sağladığı hak ve özgürlüklerin arkasına gizlenerek, bireysel seviyede kalması gereken talepler siyasal alana taşınmaya çalışılmakta ve her geçen gün adeta devletle pazarlık yaparcasına bu talepler bir adım daha ileriye götürülmektedir.
PLAN SEMİNERLERİ: TSK'da bilgilerin toplanmasına, değerlendirilmesine ve gerektiğinde kullanılmasına ihtiyaç vardır. Her karargah kendi seviyesine ve görev ihtiyaçlarına göre bilgi toplar ve çalışmalar yapar. Org. İlker Başbuğ'a, selefi Büyükanıt'ın aksine Devlet Şeref Madalyası takılmadı. Cumhurbaşkanı Gül, 2008'de görevini Başbuğ'a devreden eski Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'a devir teslim töreninde Devlet Şeref Madalyası takmıştı. Başbuğ, konuyla ilgili "Bununla şu anda hiç ilgilenmiyorum" dedi.

YİĞİT VE AKSAY'A MADALYA
Yeni konferans salonunda yapılan devir teslim törenine internet medyasının temsilcileri de davet edildi.
CHP'nin TV kanalı Halk TV'de Kılıçdaroğlu dönemiyle Genelkurmay'a akredite oldu. Halk TV ilk kez TSK'nın bir programını izledi.
Törene katılan Başbakan Erdoğan, sonrasındaki resepsiyonda da yer alarak, orucunu burada ikram edilen hurmayla açtı.
Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, MHP lideri Bahçeli, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile kuvvet komutanları ve TSK'da görevli amiral ve generaller katıldı. Org. Saldıray Berk de törende eşiyle birlikte yer aldı.
Orgeneral Başbuğ tören öncesi Devlet Bahçeli'ye ziyarette bulundu.
Başbuğ, devir teslim öncesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri komutanı Org. Hasan Aksay'ı TSK Şeref madalyası, bu yıl orgeneralliğe atanan Servet Yörük ile Yalçın Ataman'ı da TSK Üstün Hizmet madalyasıyla ödüllendirdi.


Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.