Yeni Anayasa'nın Getirdikleri

Yeni Anayasa'nın Getirdikleri

Başta yargı sistemi olmak üzere, ekonomi, sivil özgürlükler ve askeri düzenlemeler de 'devrim' gibi değişiklikleri kapsayan paket hayatımızda bir çok şeyi değiştirecek.

Anayasa değişikliği paketinin en çok, HSYK ve AYM maddeleri tartışıldı. Paket kabul edilirse iki daireli bir genel kurullu vatandaşa açık bir Yüksek Mahkeme ile uluslararası standartlarda bir HSYK'mız olacak

AK Parti hükümetinin hazırladığı anayasa değişikliği paketinin halk oylamasına sunulmasına sayılı günler kaldı. Başta yargı sistemi olmak üzere, ekonomi, sivil özgürlükler ve askeri düzenlemeler de 'devrim' gibi değişiklikleri kapsayan paket hayatımızda bir çok şeyi değiştirecek.

AYM'YE BİREYSEL BAŞVURU

Paketin en çok tartışılan maddeleri yüksek yargıyı ilgilendirenler. Paketle birlikte Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında önemli değişiklikler öngörülüyor.

Yasaları ve idareyi ve toplumsal sözleşme metnine göre denetleyen Anayasa Mahkemesi 2 Daire 1 Genel Kurul şeklinde düzenleniyor. Üye sayısı artırılan Yüksek Mahkeme'ye vatandaşların bireysel başvuru hakkı da sağlanıyor.

HSYK'DA GENİŞ  TEMSİLİYET GELİYOR

Bir diğer önemli değişikliğin öngörüldüğü HSYK'da ise üye sayısı üç kat artırılarak birinci derece hakim ve savcılara kendi temsilcilerini seçme ve hatta Kurul'a girebilme şansı sağlanıyor. Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yeni durumdaki yapısı özetle şöyle olacak:

BDP yanlış yapıyor Kürtler sandığa gidip evet demeli

Kürt sorunu denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan sosyolog - yazar İsmail Beşikçi, Kürtlerin referanduma olumlu destek vermesi gerektiğini söyledi. Beşikçi, “Referanduma 'karşı oy' vermek Kürtlere kaybettiren bir tutum olur” dedi. Beşikçi, BDP'nin referandum konusunda sergilediği tavrının doğru olmadığını dile getirdi. Demokratik açılım sürecinde bazı yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Beşikçi, BDP'nin bu yasa değişikliklerindeki tutumunu olumsuz bulduğunu belirtti. Beşikçi, şunları kaydetti: “Mükemmel anayasayı herkes ister ancak Türkiye'de kiminle yapacaksınız? CHP ve MHP köklü değişimlere karşı. Onlarla bu konuyu konuşamazsınız bile. Bu konuyu ancak AKP ile veya Saadet Partisi'yle konuşabilirsiniz. Kürtler için anayasada köklü değişimler gerekir. Anayasa değişikliği paketindeki üç madde böyle köklü değişimler öngörüyordu. Bu maddelerden birisinin 'partilerin kapatılması'yla ilgili maddenin görüşmeler sırasında yeterli oy sağlanamamasından dolayı düştüğü biliniyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.