Yaz, vatandaşa yaradı

Yaz, vatandaşa yaradı

Pastırma yazı uzadı, vatandaş gazı kesti, tüketim yüzde 30 oranında azaldı

Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklığı vatandaşın doğalgaz faturasına yaradı. İGDAŞ verilerine göre Kasım ayında doğalgaz tüketimi yüzde 29 düştü. Yıllık bazda ise abone sayısı yüzde 13.7 arttı ama tüketim artışı yüzde 3.49'da kaldı. Eğer sıcaklar devam ederse vatandaş kazanmaya devam edecek ancak Türkiye 'al ya da öde' anlaşmaları ve depolama yetersizliği yüzünden kullanmadığı gazın bedelini Rusya ve İran'a ödeyecek.

Türkiye genelinde havalar Kasım ayında ve Aralık'ın ilk haftası itibarıyla mevsim normallerinin 3 ile 7 derece üzerinde seyredince tüketiciler kaloriferleri yakmadı, doğalgaz tüketimini de 'sıcak havalar' vurdu. Geçen yıl kriz ve zamlar nedeniyle ülke genelinde doğalgaz tüketimi yüzde 4.8 azalışla 35.1 milyar metreküpe düşerken bu yılki tüketimi ise 'uzayan pastırma yazı' etkiledi. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) 2010 yılında toplam tüketimin 37 milyar metreküp olacağını özel sektör ise bu rakamın 35 milyar metreküpü geçmeyeceğini düşünüyor. Yıl sonu kapanış rakamlarında ise açığı Avrupa'yı karlar altında bırakan ve önümüzdeki hafta itibarıyla Türkiye'ye de ulaşacak 'soğuk hava dalgası'nın kapatması bekleniyor.



SICAKLIK 17.2 ÇIKTI

'Uzayan pastırma yazı' İstanbul'da Kasım ayı sıcaklığını 3.4 derece artırırken doğalgaz tüketiminin de yüzde 28.94 gerilemesine neden oldu. Geçen yıl Kasım ayında İstanbul'da 359 milyon metreküp düzeyinde olan doğalgaz tüketimi bu yılın aynı döneminde 255.1 milyon metreküpe geriledi. 11 aylık tüketim rakamları ise yeni aboneler sayesinde aylık bazdaki düşüşü dengeledi ve 2009'un Ocak-Kasım döneminde 3 milyon 195 bin metreküp düzeyinde olan tüketim yüzde 3.49'luk artışla 3.3 milyon metreküpü gördü.

Hava sıcaklıkları açısından bakıldığında ise Ocak-Kasım 2009'da 16.5 derece olan ortalama sıcaklığın bu yılın aynı döneminde yüzde 4.24'lük artış yaşayarak 17.2 dereceye çıktığı görüldü.

Hava sıcaklıklarındaki artış sonrası doğalgaz tüketiminde yaşanan düşüş İGDAŞ'ın yeni abone alımlarını da etkiledi.

11 aylık dönemde görülen yeni abone alımındaki artışa karşılık aylık bazda bakıldığında Kasım 2009'da 24 bin 676 yeni abone alındığı görülürken bu rakam Kasım 2010'da 23 bin 226 olarak gerçekleşti. 11 aylık dönem yeni abone rakamlarına göre ise, Ocak-Kasım 2009'da 215 bin 643 olan yeni abone sayısı bu yılın aynı döneminde 245 bin 277 oldu.

Yalıtım da etkiledi

İGDAŞ yönetimi, doğalgaz tüketiminin mevsimsel şartlarla ilintili olmasının yanı sıra son dönemde kazan, kombi, şofben gibi cihaz üreticilerinin 'ekonomik yakıcılar' üretmelerinin, yeni inşa edilen konut projelerinin yasa gereği yalıtıma önem verilerek hazırlanması, kullanıcıların verimli kullanımının da geçmiş yıllara göre tüketimde değişimlere neden olduğuna dikkat çekerek, “Küresel ısınma nedeniyle geçmiş yıllara göre daha yüksek derecede seyreden hava sıcaklığı ortalamaları tüketimi etkiledi” değerlendirmesini yaptı.

Aralık ayı tüketimi henüz gerçekleşmediğinden bu yıla ait tüketim rakamlarının yıllık kapanışı nasıl etkileceğini kestirmenin henüz mümkün olmadığına da dikkat çeken yetkililer, abone alımında ise bir düşüş yaşamadıklarını vurguladı. Yetkililer, “Hedeflenen rakamlara ulaşıldı hatta zaman zaman üzerine çıkıldı” dedi.

2009 yılında 200 bin yeni abone alımının hedeflendiğini ve 239 bin abone alınarak 4 milyon 190 bin aboneye ulaşıldığını vurgulayan yetkililer, “2010 yılında ise 200 bin yeni abone alınması hedeflendi ve bugüne kadar 248 bin abone alındı ve abone sayısı 4 milyon 437 bin rakamına ulaşıldı” diye konuştu.

'Al ya da öde' taahhüdü 700 milyon $'lık fatura çıkarmıştı

2009 yılında küresel kriz ve zamlar nedeniyle doğalgaz tüketimi yüzde 11 gerileyerek 32.1 milyar metreküpe gerilemiş, Türkiye'nin 2009 için taahhüt ettiği doğalgazı alamaması 'al ya da öde' yükümlülüğüne girmesine neden olmuştu. Bu doğrultuda İran'dan alınmayan doğalgaz için Türkiye'nin karşına 700 milyon dolarlık fatura çıkmıştı. Ancak Türkiye tarafı ihtiyaç duyulan doğalgazın tamamının Rusya'dan alınması nedeniyle 'al ya da öde' yükümlüğünün ortadan kalktığını ifade etmişti. Türkiye, bu yükümlülük doğrultusunda 2008 yılında ise İran'a 704 milyon dolarlık ödeme yapmıştı.

Türkiye, Rusya Federasyonu'ndan yılda 16 milyar metreküp, İran'dan ise 10 milyar metreküp gaz alımı için 25'er yıllık anlaşmalar yaptı. 5 farklı ülkeden ithalat yapılırken en büyük pay yüzde 56'yla Rusya'ya ait.
vatan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.