Yarım milyon insan için kanser riski var

Yarım milyon insan için kanser riski var

Japonya'dan yayılan radyasyonun 120 bin kişiyi etkileyeceğini söyleyen Prof. Kılıç “3'üncü reaktörde patlama olursa yarım milyon insan kanser olur” dedi.

Japonya’da 11 Mart’ta yaşanan deprem ortaya çıkan nükleer felaketin ardından gelinen durumu değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi ve ABD temsilcisi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Türkiye’ye ulaşan bulutların henüz bir tehlike arz etmediğini söyledi. Radyasyonun Kuzey Yarımküre’de 120 bin kanser vakasını tetikleyebileceğini belirten Kılıç, Fukujima’da 3. reaktörde meydana gelecek bir patlamanın yarım milyon insanı kanser riskiyle karşı karşıya getireceğini dile getirdi. 

Türkiye’deki bulutlar temiz

Uluslararası verilere dayanarak, dünyanın karşı karşıya olduğu tehlikeyi anlatan Prof. Kılıç şunları söyledi: “ Meteoroloji ve Jeodinamik Merkez Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre Avrupa üzerindeki sezyum ve iyot miktarı Çernobil’de yayılanın yüzde 20’si kadar. Fukuşima’da en büyük korku 3. reaktörde bir patlama olması. O reaktörde plütonyum 239 adında çok radyoaktif ve toksit bir element var. Bu element okside olduğu zaman toksit sinir sistemlerine hücum ediyor. Eğer 3. reaktörde bir daha patlama olursa, 1 gram plütonyum 239, solunum yoluyla serpildiği bölgede yarım milyon insanda kanseri tetikler. ” dedi.

Türkiye’ye ulaşacak radyasyon oranının meteorololojik olaylara bağlı olduğunu ifade eden Kılıç sözlerine şöyle devam etti: “Henüz Türkiye’ye ulaşan bulutlarda bir radyoaktif tehlike görülmüyor. Ama ihmal edilmemeli ve sürekli devletin ilgili birimleri tarafından yer yer ölçümler yapılmalı.”

TÜRK UZMANDAN ŞOK İDDİA: Sızıntı saklanıyor

NÜKLEER felaketin sorumlusunun TEPCO şirketi olduğunu söyleyen Prof. Kılıç “Şirket sigortasını yaptırırken, doğal felaketlerini içermeyen bir poliçe hazırlattı. Bu nedenle çevredeki insanların ve personelinin zararını karşılamıyor. Zaten 2003’te 30’un üzerindeki işletmesinde yapılan denetimde 17 tanesi denetimden geçememiş ve geçici olarak kapatılmıştı. Rüşvetlerle bu raporları örtbas ettiler.  Devamlı olarak sızıntıları ve küçük kazaları saklıyorlar. Japonya’da bu bölgede ki işletmelere ödenmesi gereken zarar miktarı şuan ki tahminle 30 milyar dolar” dedi.

STAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.