Yahya Kemal Yılı

Yahya Kemal Yılı

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 Yılını Yahya Kemal Yılı ilan etti.

2008, Yahya Kemal Beyatlı'nın ölümünün 50. yıldönümü. Ünlü şairimiz 1 Kasım 1958'de aramızdan ayrılmıştı. Bu yıldönümü nedeniyle Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 yılını Yahya Kemal Yılı ilan etti. Yıl boyunca Yahya Kemal hakkında çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikler 3-7 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek “Bir Medeniyeti Yorumlamak-Yahya Kemal Beyatlı” başlıklı bir sempozyumla doruk noktasına ulaşacak. Sempozyum beş gün, beş ayrı üniversitede gerçekleştirilecek. Türkiye Yazarlar Birliği'nin Yahya Kemal'le ilgili İstanbul, Erzurum ve Üsküp'te bilgi şölenleri düzenlemeyi planladığını okudum. Zaman gazetesi binasında “Yahya Kemal Beyatlı'nın Eserleriyle Zaman'da Yolculuk” isimli bir sergi açıldı. Sergide şairin eserlerinin ilk basımları, dergilerde yayınlanan şiir ve yazı örnekleri ve başka eserler yer aldı. Yahya Kemal Yılı çerçevesinde, şairin yaşadığı mekanlara plaket konulması çalışmaları var. Çeşitli etkinlikler yıl boyunca devam edecek.


Yahya Kemal'i bize çok yakın kılan nedenlerden biri herhalde şiirlerinin Münir Nurettin Selçuk, Osman Nihat Akın gibi ünlü bestekarlar tarafından bestelenmiş olmasıdır. Sessiz Gemi, Endülüs'te Raks, Aziz İstanbul, Geçmiş Yaz, Rindlerin Ölümü gibi şarkıları dinlerken duygulanmayan, derin bir zevk almayan insan var mı? Yahya Kemal Yılı çerçevesinde şairin bestelenmiş şiirleri CD formatında yayınlanacak. Yeni bestelerin de yapılması bekleniyor. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Fazıl Say'a Yahya Kemal'in bir şiirini besteleme teklifi yaptığı haberleri var. Bize bu güzel şiirleri miras bırakan Yahya Kemal'i ölümünün 50. yıldönümünde anmak hepimizin görevi.

Yahya Kemal, 1884 yılında Üsküp'te doğdu. Asıl adı Ahmed Agah'tır. Yüksek öğrenimini Fransa'da gördü. Dokuz yıl kaldığı Fransa'da siyasal bilgiler öğreniminin yanısıra Arapça ve Farsça'sını geliştirdi. 1913'te İstanbul'a döndü. Darülfünun'da tarih ve edebiyat dersleri verdi. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Lozan Konferansı'na katıldı. 1923'te milletvekili seçildi. Diplomat olarak çeşitli ülkelerde Türkiye'yi temsil etti. 1949 yılında Pakistan Büyükelçiliği görevindeyken emekliye ayrıldı. 1958 yılında vefat etti.

Yahya Kemal, kuşkusuz Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biridir. Yahya Kemal kendine özgü bir şairdi. Klasik şiirin temel özelliklerine bağlı kalmış, ulusal ve manevi değerlere önem vermiştir. Yahya Kemal'in şiirleri ölümünden sonra, Yahya Kemal Enstitüsü tarafından kitap halinde basılmıştı. 2008 Yahya Kemal Yılı çerçevesinde, onunla ilgili yeni kitaplar yayınlanacak. Milli Kütüphane Başkanlığı, CD formatında şairin bibliografyasını hazırlayacak. Bibliografyada Yahya Kemal'in yazdığı tüm şiirler ve yazılarının yanısıra, onun hakkında yapılmış araştırmalara da yer verilecek.

Yahya Kemal Yılı çerçevesinde Kıbrıs'ta ve Londra'da da bazı etkinlikler yapılması iyi olur. Planlanan etkinlikler olup olmadığını bilmiyorum. Bu konuda kültür ve sanatla ilgilenen kuruluşlara, sanatçılara, sivil toplum örgütlerine, ilgililere görev düşüyor. Yahya Kemal Yılı çerçevesinde çeşitli etkinlikler yapılmasını umut ediyoruz.

Yahya Kemal Yılı etkinliklerinin Türk şiirinin bu büyük ustasının daha iyi tanınmasına, daha geniş okur kitlelerine ve özellikle genç nesillere ulaşmasında katkıda bulunmasını diliyoruz. Onun şiirleri, bu şiirlerden bestelenen şarkılar, daima kültürel yaşamımızın önemli bir parçası olacak.

Yahya Kemal Beyatlı'yı, ölümünün 50. yıldönümünde saygıyla, rahmetle anıyoruz.

hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.