'Yahudi karşıtı' bildiri dağıtan Türk öğretmene ceza

'Yahudi karşıtı' bildiri dağıtan Türk öğretmene ceza

Avusturya'da, öğrencilerine "Yahudilere ait ürünleri boykot edin" bildirisi dağıtmakla suçlanan Türk kökenli bir İslam din dersi öğretmeni görevden alındı.

Avusturya Federal Eğitim Bakanı Claudia Schmied, öğrencilerine, "Yahudilere ait ürünleri boykot edin" bildirisi dağıtan din dersi öğretmeni Engin A hakkında, "bu eylemiyle Yahudi düşmanlığı yaptığı ve Müslüman öğrencileri Yahudilere karşı kışkırttığı için" Federal Savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu bildirdi.

Schmied, anayasada belirlenen demokratik değerlerin din dersleri için de geçerli olduğunu belirterek, "İslam din dersi öğretmeni Engin A'nın okula girmesi ve ders vermesinin derhal yasaklandığını" açıkladı.

İslam Cemaati tarafından görevlendirildiği belirtilen öğretmenin iş sözleşmesinin bu cemaat tarafından iptal edileceği bildirildi.

İslam din dersi öğretmeni Engin A'nın, Yahudilere ait olduğunu belirttiği çok sayıda ürün veya mağaza logosunu kopyaladığı bir bildiriyi öğrencilerine dağıtarak, "Bu ürünleri almayın ve bu mağazalardan alışveriş yapmayın" dediği belirtiliyor.

Avusturya'da İslam din dersi öğretmenlerine ilişkin ilk tartışmalar, Viyana Üniversitesinin din dersi öğretmenleri arasında yaptığı bir anketin sonucunun basına yansımasıyla başladı.

Anketin sonucuna göre İslam din dersi öğretmenlerinin yüzde 21,9'u "İslam ile bağdaşmadığı için demokrasiyi reddettikleri", yüzde 18,2'nin ise "İslam dinini terk edenlerin katlinin vacip olduğu" görüşünü savundukları belirtilmişti.

Öte yandan, Federal Eğitim Bakanlığı ile İslam Cemaati arasında daha önce yapılan bir anlaşma uyarınca oluşturulan uzmanlar komisyonunun İslam din dersi öğretmenleri arasında araştırma yapacağı ve gelecek Nisan ayı sonuna kadar bir rapor hazırlayacağı belirtildi.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.