Yabancı Beyinler Türkiye Yolunda

Yabancı Beyinler Türkiye Yolunda

Gelişmiş ülkelerdeki üniversiteler ekonomik krizle boğuşurken Türk üniversiteleri altın çağını yaşıyor.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Bütçeleri kısmadık aksine son 2 yıldır artırıyoruz. Bu durum tersine beyin göçünü olumlu yönde etkiliyor. Bugün 850 yabancı bilim insanı Türkiye'de bilim yapıyor. Bu sayı daha da artacak " dedi


Ekonomik kriz Avrupa'yı vurmaya devam ediyor. Krizden en çok etkilenen kurumlar üniversiteler oldu. Ekonomik kriz nedeniyle Avrupa'daki üniversitelerin bütçeleri son 2 yılda yüzde 30 oranında kesintiye uğradı. Avrupa üniversiteleri mali krizle boğuşurken Türkiye'de hükümet, üniversiteler için kesenin ağzını açtı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan yaptığı açıklamada 850 yabancı süper beynin Türkiye'yi seçtiğini söyledi.


ABD'deki üniversiteler zor durumda


Özcan, "Üniversiteler bütçe desteğini devletten aldığı için ekonomik krizden hemen hemen hiç etkilenmedi. Gelişmiş ülkelerden bunun tam tersi yaşandı. Özellikle Amerika'da birçok üniversite hala daha çok zor günler geçiriyor. Bizim üniversitelerimizin krizden etkilenmemesi bilim adamlarımızın Türkiye'ye gelmelerine sebep oldu. Oradaki kötü durumu gören bilim adamlarımız ülkelerine dönmekte daha istekli oluyor" diye konuştu.


Hedef 2 bin süper beyin getirmek


Yerli bilim adamının yanı sıra yabancı bilim adamlarının da Türkiye'de çalışmak istediğini dile getiren Özcan, "Yurt dışından çok sayıda bilim adamı geliyor. Bugün Türk üniversitelerinde yaklaşık 850 yabancı bilim adamı bilim yapıyor. Yeni çıkan kanunla birlikte sayı 2 bine kadar çıkarabiliriz. Buna da çok önem verdiğimiz için sayının artmasını istiyoruz. Gelmek isteyen olursa memnuniyet duyarız" şeklinde devam etti.


ODTÜ ve Boğaziçi'ni tercih ediyorlar


Özcan, Amerika, Japonya veya Almanya kadar olmasa da alt yapının yeterli olduğunu çalışmak isteyenlere gerekli imkanı da sağlayacaklarını ifade etti. Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Bize başvuran olduğunda yardımcı oluyoruz. Nerede daha iyi çalışabileceğine dair bilgi veriyoruz, yönlendirme yapıyoruz. Gelenler daha çok vakıf üniversitelerini ve ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ'yü tercih ediyor."


EĞİTİMDE MORTGAGE SİSTEMİ


Emlak sektöründe uygulanan Mortgage sisteminin eğitimde de uygulanmasını arzu ettiklerini belirten YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Türkiye'nin buna gerçekten ihtiyacı var. Konu hakkında bazı bankalarla görüştük. Ancak bunun uygulanması oldukça zor. Yine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Başka kurumlarla da hareket ederek Amerika'da yaygın olan bu sistemi hayata geçirmek istiyoruz. İsteyen her öğrenci 20 yılda ödenmek şartıyla eğitim kredisi alması mümkün olacaktır. Bu; sistemimizi de rahatlatacaktır"
bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.