Verimli bir yaz tatili nasıl planlanır?

Verimli bir yaz tatili nasıl planlanır?

Ebeveynleri, çocukların yaz tatilini daha verimli hale getirme telaşı sardı. Bu noktada ebeveynlere büyük görev düştüğünü belirten psikoloğ Aylin Sezer, çocukların yaş ve kişisel gelişimlerine uygun aktivitelere yönlendirilmesini önerdi.

Öğrencilerin tüm yıl beklediği yaz tatili geldi.Çocuklar oyun oynamanın ve eğlenmenin hayalini kurarken ebeveyinlerin aklını "Bu üç ayı çocuğum için nasıl verimli hale getirebilirim?" sorusu kurcalıyor.

Bazı okulların, çocuklara yaz tatillerinde yapmak üzere ödevler, okumak için kitaplar verdiğine ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi uzman psikoloğu Aylin Sezer, "Bu, çok yoğun olmadığı sürece, çocuğun okulda öğrendiklerini unutmaması ve okul tekrar başladığında zorlanmaması için oldukça yararlı bir uygulamadır" dedi.

İsyan ettirmeyin

Sezer, yaz tatilinde, okulla ilgili hiçbir şey yapmayan çocukların, sonbaharda okul tekrar başladığında derslere uyumda zorlanabileceğine dikkat çekti. Çocuğun ödevlerinin dışında ekstra ders çalışmaya zorlamanın yanlış olduğunu vurgulayan Sezer, çocuğun üzerine yüklenen bu ağırlığın kısa süre içinde isyan etmesine ve okulun verdiği ödevleri bile yapmamasına neden olabileceğini belirtti.

Yasak, inatlaşma getirebilir

Yaklaşık 100 gün süren tatili bir şey yapmadan geçiren çocukların  televizyon, bilgisayar gibi, vakit alan, fakat zihinsel veya psikolojik gelişime bir faydası olmayan aktivitelere yönelebileceğini söyleyen Sezer, yasaklar koymak yerine, çocukları daha faydalı aktivitelere yönlendirmenin ve seçenekler sunmanın önemine değindi.

Yasaklar koyarak çocuğu kısıtlamanın çoğu zaman inat ve isyan davranışlarına sebep olabileceğine değinen Sezer "Bu noktada, çocuğa yararlı etkinlikleri anlatmak, seçeneklerini göstermek ve ilgilendiğini seçmesi için onu yüreklendirmek gerekmektedir" dedi.

Ortak aktivitelere yönlendirin

Yaz tatilinde şehirden ayrılamayan çocukların, açık havada vakit geçirmelerine olanak sağlayacak yaz okullarının imkan dahilinde iyi bir şeçenek olacağına işaret eden Sezer, "Farklı sporlar yapmaları, kendi yaş gruplarından çocuklarla ortak aktivitelerde yer almaları, çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimleri açısından faydalıdır" diyerek sözlerine devam etti.

Bu noktada, yine çocuğa ilgi ve isteklerini sormanın önemini  belirten Sezer, "İlgilendiği spor ve aktiviteleri belirlemesi, bu tarz okul veya kurslara daha istekli gitmesini sağlayacaktır" dedi.

Uzm.psk. Sezer, yaz Okulu veya kamp tarzı etkinliklerin çocukların kendi yaş gruplarından başka çocuklarla nasıl anlaşacaklarını, paylaşmayı ve grup çalışmasını öğretmesi açısından da çok değerli olduğunu aktardı.


BİRLİKTE OKUYUN

Kitap okumanın, çocuğun zihinsel kapasitesini artıracak ve hayal gücünü genişletecek en iyi yollardan biri olduğunu kaydeden Sezer “Okuldan bir şey önerilmediyse de yaz tatilinde çocukları kitap okumaları için teşvik etmek önemlidir” vurgusunu yaptı.
 
Sezer, “Dikkat edilmesi gereken nokta, çocuğa yaşına uygun kitaplar sunmak ve daha da önemlisi, seçimi çocuğa bırakmaktır” dedi. Sezer, kitap seçimi için beraber kitapçıya gidilmesini önerdi.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.