Vergi indirimi sonrası 0 otoda fiyatlar

Vergi indirimi sonrası 0 otoda fiyatlar

1600 cc ve altındaki otomobillerde ÖTV'nin 37'den yüzde 18'e, ticarilerde ise verginin yüzde 1'e çekilmesi fiyatlarda ciddi indirimler yapıldı. Fiyatı 6 bin 50 liradan fazla düşen otomobiller:

 

ÖTV indirimi otomotivcileri hareketlendirdi. Aylardır sinek avlayan bayiler gelen yoğun talep karşısında mesai yapmak zorunda kaldı..

Hükümetin iç talebi canlandırmak için hayata geçirdiği otomotiv ve beyaz eşyada özel tüketim vergisi (ÖTV), vatadaşların otomotiv bayilerine akın etmesine neden oldu. Bazı bayiler gelen yoğun ilgi nedeniyle fazla mesai yapmak zorunda kaldı. Bu arada gün boyunca otomotiv şirketleri de ÖTV indirimlerini tüketicilere eski ve yeni fiyat karşılaştırması yaparak duyurdu.

150-160 BİN STOK BİRİKTİ
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren otomotivde ve ticari araçlardaki ÖTV indirimleri fiyatlara ilk günden yansıtıldı. 1600 cc ve altındaki otomobillerde ÖTV'nin 37'den yüzde 18'e, ticarilerde ise verginin yüzde 1'e çekilmesiyle birlikte fiyatlarda ciddi indirimler yapıldı. Örneğin en çok satan araçlardan biri olan Renault Megane'da indirim 4 bin TL, Ford Yeni Focus'ta 4 bin 740 TL, Volkswagen Passat'ta 6 bin TL'nin üzerinde indirimler gerçekleşti. 150-160 bin arasında olduğu tahminleri yapılan otomobil stoklarının bu üç aylık vergi indirimi döneminde ciddi anlamda eritileceğini düşünen otomobil üreticileri ve distribütörleri, yeni tedbirlerle desteklenecek sektörün bu yıl krizde ciddi mesafe kat edebileceğine işaret ediyor. OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer ÖTV indiriminin biriken stokların eritilmesine yardımcı olacağını ancak 3 ay sonra pazarın yeniden çöküşünü engellemek için yeni tedbirler gerekeceği uyarısında bulundu.

RENAULT, FİYATLARINI YENİDEN DÜZENLEDİ

Renault, otomotivdeki ÖTV indiriminin ardından fiyatlarını yeniden düzenledi.

Renault'dan yapılan açıklamaya göre, fiyatlarını yeniden düzenleyen ve kampanyalarını sürdüren Renault, 17–31 Mart 2009 tarihleri arasında geçerli olan kampanya kapsamında müşterilerine, 10–15 ay vadelerle yüzde 0 faiz oranıyla otomobil sahibi olabilme fırsatı veriyor.

Yeni fiyat düzenlemesinin ardından yeni Symbol 20 bin 40 lira, Megane Sedan 25 bin 720 lira, Clio HB 23 bin 450 lira, Clio Grand Tour modeli ise 23 bin 340 liradan başlayan fiyatlarla tüketiciye sunuluyor.

Kampanya kapsamında Megane Sedan'ın tüm versiyonlarında 15 bin lira için 15 ay vadeli, Clio HB, Clio Grand Tour ve yeni Symbol modellerinde 10 bin lira için 10 ay vadeli yüzde 0 faiz oranları bulunuyor.

FORD, HYUNDAI VE PROTON YENİ FİYATLARINI AÇIKLADI

Otomotivdeki ÖTV indiriminin ardından, Ford, Hyundai ve Proton yeni fiyatlarını açıkladı.

FORD

Ford'tan yapılan açıklamaya göre, yeni Fiesta 23 bin 665 liradan, Fusion 26 bin 45 liradan, Yeni Focus (MCA) 30 bin 200 liradan, C-Max 41 bin 365 liradan, Mondeo 39 bin 890 liradan, Kuga ise 78 bin 90 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 

FORD OTOSAN'IN DÜZENLEDİĞİ KAMPANYA

Otomotivdeki ÖTV indiriminin ardından Ford Otosan'ın düzenlediği kampanya kapsamında tüketiciler, 10 bin TL peşinatla günde 12 TL'ye Ford Ka, 14 TL'ye Ford Fiesta, 21 TL'ye Ford Focus, 31 TL'ye Ford Mondeo sahibi olabilecek

Ford Otosan'dan yapılan yazılı açıklamada, Ford Otosan'ın ekonomik krizde üzerinde düşeni yaptığı ve ÖTV indirimi uygulamasını ek avantajlarla ''eşi görülmemiş'' bir fırsata çevirdiği belirtildi.

Ford Otosan'ın bugün başlattığı kampanya kapsamında ticari araçlarda ÖTV ve KDV oranlarının sıfıra çekildiğinin ifade edildiği açıklamada, bu indirimle 2009 model Ford Transit Connect kombilerin 28.280 TL yerine 24.575 TL'den başlayan özel fiyatlarla tüketiciye sunulduğu bildirildi.

Binek araçlarda ise 19 puanlık ÖTV indirimini birebir fiyatlarına yansıttığı belirtilen Ford Otosan'ın ayrıca yüzde 0.99'luk Ford Finans kredi desteği sağlandığı vurgulandı.

-GÜNDE 14 TL'YE FORD FİESTA, 21 TL'YE FORD FOCUS-

Ford'un, binek otomobiller için, bugüne dek görülmemiş sahip olma fırsatları sunduğu belirtilen açıklamada, kampanya kapsamında tüketicilerin, 10 bin TL peşinatla günde 12 TL'ye Ford Ka, 14 TL'ye Ford Fiesta, 21 TL'ye Ford Focus, 31 TL'ye Ford Mondeo 2009 model bir binek otomobil sahibi olma fırsatı yakaladığı kaydedildi.

Ford Otosan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özüner, tüketiciye sunulan fırsatlar hakkında şu bilgileri verdi:

''Hükümetin sağladığı ÖTV indirimine ek olarak, otomotiv endüstrinin ve pazarının lideri olarak biz de üzerimize düşeni yaptık. Ford ticari araçlar ve binek otomobiller için son yılların en büyük satın alma fırsatını sunuyoruz. Tüketicilerimizin yapması gereken tek şey, bu benzersiz fırsatı değerlendirmek. Araç almak isteyenler bu kadar büyük avantajı bir daha yakalayamayabilirler.''

 

Hyundai'den yapılan açıklamada ise fiyatların, Resmi Gazetede yayımlanan ÖTV indirimine göre yeniden düzenlendiği, ayrıca mart ayında Hyundai modellerinde sunulan kampanyaların da aynı koşullarla devam ettiği bildirildi.

İndirimin ardından Hyundai Accent Era 1,4 ECO KLM 17 bin 604 lira, Getz 1,4 Dohc Start 17 bin 691 lira, i30 1,6 CVVT Select 27 bin 209 lira, Martrix 1,5 CRDi-VGT (110 PS) Start 22 bin 600, Coupe FX 1,6 39 bin 200 lira, Sonata 2,0 CRDi Select 46 bin 275 lira, Sonata 2,0 CRDi Select 46 bin 275 lira, Tucson Select 4X4 ise 53 bin 15 liradan satışa sunuldu.

PROTON

Proton'dan yapılan açıklamaya göre de ÖTV indirimi öncesi anahtar teslim fiyatı 19 bin 856 lira olan Savvy Base Line modeli 15 bin 592 liraya, 21 bin 578 lira olan Gen-2 1,6 Base Line modeli ise 18 bin 176 liraya satılıyor.

HYUNDAİ

kullan
FIAT İŞ BİRİM DİREKTÖRÜ OKAN BAŞ: PAZARTESİ GÜNÜ SONUNDA BAĞLANTILARIMIZ 600 ADEDİ BULDU

Fiat İş Birim Direktörü Okan Baş, 4. Ekonomik Tedbir Paketi kapsamında otomotivde ÖTV oranlarının düşürülmesinin ardından, dün gün sonunda bağlantılarının 600 adedi bulduğunu bildirdi.

Baş, yaptığı yazılı açıklamada, ÖTV indirimiyle birlikte oluşan olumlu rüzgarın mart ayı toplam pazarına etkisinin hissedilir derecede olacağına inandıklarını belirtti.

Fiat showroomlarında dün itibariyle hem binek hem de ticari araç modellerine yönelik olarak büyük ilgi ve talep olduğunu dile getiren Baş, şunları kaydetti:

''Pazartesi günü itibariyle çağrı merkezlerimize bin 637 telefon alırken, showroomlarımızı yüzde 200'lük artışla bin 500'e yakın müşteri ziyaret etti. Pazartesi günü sonunda ise 600 adede yakın bağlantı yaptık ki bu bir önceki hafta ile karşılaştırdığımızda neredeyse 5 kata varan bir artışı ifade ediyor.''

Baş, ilk gün beklentilerinin üstünde bir bayi trafiği gerçekleştiğini, bunun önümüzdeki günlerde azalsa da mart ayı boyunca devam etmesini beklediklerini ifade etti.

 KOYUNCU OTOMOTİV SATIŞ MÜDÜRÜ DİKİCİ: ÖNCEDEN SHOWROOM'UMUZA GÜNDE 10-15 KİŞİ GELİRKEN, DÜN 50'DEN FAZLA KİŞİ ZİYARET ETTİ

Otomobilde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin showroom ziyaretlerini artırdığı belirtildi.

Konya'da faaliyet gösteren Koyuncu Otomotiv Satış Müdürü Atıf Dikici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1.600 cc ve altı motorlara sahip araçlarda ÖTV oranının, dünden başlayarak 3 ay için yüzde 37'den yüzde 18'e indirildiğini anımsattı.

ÖTV indiriminin, son bir yıldır müşteri sayıları önemli oranlarda azalan otomobil satış bayileri tarafından beklenen bir gelişme olduğunu anlatan Dikici, bu indirimi satışların artması için umut olarak gördüklerini ifade etti.

Bu uygulamanın, daha ilk günden sıfır otomobil satın almak isteyen vatandaşları showroom'lara çekmeye yettiğini dile getiren Dikici, ''Önceden showroom'umuza günde 10-15 kişi gelirken, dün 50'den fazla kişi ziyaret etti. Bir günde 5 otomobil sattık. Bugün ise öğle saatlerine kadar 40 ziyaretçimiz oldu. Normal dönemlere göre oldukça yüksek olan bu rakamlar bizleri sevindiriyor'' dedi.

ÖTV'de yaklaşık yüzde 50 indirimin, tüm otomobil fiyatında yaklaşık yüzde 10'luk ucuzluk sağladığına dikkati çeken Dikici, şunları kaydetti:

''Showroom'umuza gelen bazı vatandaşlar, ÖTV indiriminin otomobillerin genel fiyatını yüzde 50'lere varan oranlarda azalttığını düşünüyorlardı. Ancak, ÖTV, aracın çıplak fiyatına ilave edilen yüzde 37 oranındaki bir vergiydi. Bu indirimle birlikte aracın fiyatına yüzde 37 yerine yüzde 18'lik bir ÖTV ilavesi yapılmaya başlandı. Yüzde 18'lik KDV ile plaka masrafları da dahil edildiğinde, eskisine oranla otomobil fiyatı anahtar teslim satışlarda yaklaşık yüzde 10 ucuzlamış oldu. Bu yüzden 10'luk indirim de gözardı edilecek bir indirim değil. Parasını son dönemde değerlenen dolara bağlamış ve sıfır otomobil almak isteyen kişiler için bu yüzde 10'luk indirim önemli bir avantaj oluşturuyor.''

-TAKSİCİ, KDV VE ÖTV'NİN SIFIRLANMASINI İSTİYOR-

Konya Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Bekir Duvarcı ise ÖTV indiriminin durgunluğa giren otomobil sektörünün canlanması için önemli bir avantaj olduğunu söyledi.

Ülke genelinde piyasada çalışan yaklaşık 70 bin taksi bulunduğu, bunların yüzde 80'ine yakınının eski araçlardan oluştuğunu anlatan Duvarcı, ''Ancak bu ÖTV indirimi, eski taksilerin yenilenmesi için yeterli değildir. Çünkü taksici esnafının çoğu borç içinde. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, aracını yenileyen taksici esnafından bir defaya mahsus hiç ÖTV ve KDV alınmaması için çalışma yapıyor. Bu çalışmaya Maliye Bakanlığının da sıcak baktığını biliyoruz'' diye konuştu.

Duvarcı, taksici esnafının, kendisi için bir defaya mahsus çıkarılacak KDV ve ÖTV muafiyeti uygulamasının bir an önce hayata geçmesini beklediğini, bu imkanın tanınması durumunda otomobil sektörünün de daha fazla nefes alabileceğini sözlerine ekledi.

ÖTV indirimi sadece merhem olur

Hükümetin iç talebi canlandırmak için hayata geçirdiği otomotiv ve beyaz eşyada özel tüketim vergisi, konutlarda ise katma değer vergisi indirimlerine ilişkin düzenleme otomotive yaradı. Sektör temsilcilerinin memnuniyetle karşıladığı düzenleme, otomotiv hisselerine alım getirdi. Stokların eriyeceğini belirten otomotivciler indirimin 3 ay geçerli olmasını eleştirdi. Bu arada otomotiv şirketlerinin hisseleri borsada günü değer artışıyla tamamlarken konut ve beyaz eşyada fazla bir değişiklik yaşanmadı.



'Kalıcı önlem alınması gerek'
Bayraktar Holding Yön.Kur. Baş. Mustafa Bayraktar

Bu paket, iletişimin yanlış yönetilmesi yüzünden ha bugün, ha yarın diyerek tüketiciyi uzun süreli bir beklentiye soktu ve olası satışları da önledi. Bu karar merhem, tedavi edici değil.

'Tüketiciler için bulunmaz fırsat'
GM Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik

Tüketiciler bu dönemde, daha donanımlı bir otomobil satın alma fırsatını yakalayacak. Sürecin sonuna doğru satışların daha yükselen bir grafik içine gireceğini öngörüyoruz.

'Ziyaretçi sayımız yüzde 100 arttı'
Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu

ÖTV indirimi uygulaması binek araçlarını olumlu etkiler. Ancak hafif ticari araç ve ağır vasıta sektörlerinde binek araçlardaki kadar etkisi olmaz. Buna rağmen piyasada hareketlenme sağlayacağı için dolaylı etkisi olacaktır. Geçen hafta pazar gününe göre showroom'larımızda ziyaretçi sayısı yüzde yüze yakın, telefon sayısı yüzde yüzden fazla, bağlantı sayısı ise neredeyse yüzde 200 arttı. Kaporalı araç sayısı da cuma gününe göre yüzde 80'in üzerinde arttı.

'İndirimi fiyata yansıttık'
Daihatsu Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt

ÖTV indiriminin tamamını fiyatlarımıza yansıttık. Bu da 6 bin 250 TL'ye varan indirimlere ulaşmamızı sağladı. Arabaya ihtiyacı olan ya da değiştirmekte kararsız kalan tüketiciler vakit kaybetmemeli.

'Fiyatlar çok cazip hale geldi'
Peugeot Genel Müdürü Jean Pierre Vieux

Fiyatlar çok cazip seviyelere geriledi. Uygulama tüm markalara ve istihdama olumlu katkı yapacak. Likidite ve kredi ihtiyacı doğacak, bankaların da bu hareketi ve dinamizmi izleyeceğini umuyorum.

Sabah-Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.