Ve Anayasa paketi Meclis'te

Ve Anayasa paketi Meclis'te

AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı Gül'ün 'dikkat ve özen gerekiyor' şeklindeki uyarılarının ardından son şeklini verdiği 3'ü geçici 29 maddeden oluşan anayasa değişiklik teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Anayasa Mahkemesi'ne iki Türk vatandaşını cumhurbaşkanı resen atar' fikrini çok gerçekçi bulmadığı uyarısının ardından, Anayasa teklif paketi, Cumhurbaşkanı'nın seçeceği sayı azaltılarak Meclis'e geldi. Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve bir grup milletvekili, Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

215 imzayla verilen teklifte, Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 51, 53, 54, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156, 159. ve 166. maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Teklifle, geçici 15. madde yürürlükten kaldırılması da yer alıyor. Geçici 15. maddenin kaldırılması 1982 darbesini yapanlara yargı yolunu açacak.

Anayasa değişikliği teklifinin yürürlük maddesinde, halkoyuna gidilmesi durumunda teklifin tümüyle oylanması öngörülüyor.

Ak Parti'nin hazırladığı teklifte yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

SENDİKAL HAKLAR GENİŞLİYOR: Teklifin 5. maddesiyle; Anayasa'nın 51'inci maddesinde değişiklik yapılıyor. Bu çerçevede; 51. maddenin, “Aynı zamanda ve aynı işkolunda birden fazla üye olunamaz” şeklindeki 4. fıkrası metinden çıkarılarak, aynı işkolunda çalışanlara birden fazla sendikalı olma hakkı getiriliyor.

Teklifin 7 maddesiyle; Anayasa'nın grev hakkı ve lokavt başlığını düzenleyen 54. maddenin 3. ve 7. fıkraları maddeden çıkarılıyor. Bu çerçevede; “İşçilerin Grev esnasında greve katılan işçilerin sendikanın kasıtlı kasıtlı veya kusurlu hareketleri sonucu, grev uygulanan işyerinde sebep oldukları maddi zarardan sendika sorumludur” ibaresi çıkarılarak sendikaların sorumluluğu kaldırılıyor.

Aynı maddenin, “Siyasi amaçlı grev ve lokavt, dayanışma grev ve lokavtı, genel grev ve lokavt, iş yeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz” ibaresi kaldırılarak grev ve lokavt serbestisi getiriliyor.

EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY KURULUYOR: Teklifin, 23. maddesiyle Anayasa'nın 166. maddesine ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında hükümete istişari nitelikte görüş bildirmek amacıyla, Ekonomik ve Sosyal Konsey kuruluyor. Bu çerçevede Ekonomik ve Sosyal Konsey Anayasa'ya ilk kez giren düzenleme arasında yer aldı.

GENELKURMAY BAŞKANI VE TBMM BAŞKANI DA YARGILANABİLECEK: Teklifin 19. maddesiyle; Anayasa'nın 148. maddesi değiştirilerek, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da “Görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan da yargılanabilirler” ibaresi eklendi.

CİNSEL İBARESİ ÇIKARILDI: Anayasa'nın 41. maddesindeki; “Ailenin korunması ve çocuk hakları” şeklinde değiştirilen maddeye, “Her çocuk, yeterli himaye ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, her türlü istismara ve şiddete karşı çocukları koruyucu tedbirleri alır” fıkrası ekleniyor. Daha önce “cinsel istismar” olan ifadesinde hukukçuların itirazı ve yanlış anlaşmalara meydan vermemesi için “cinsel” ibaresi cümleden çıkarıldı.

'Görüşlerimi ilettim'

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan'a gidişinde Esenboğa Havalimanı'nda hazırlanan taslakla ilgili fikirlerini şöyle açıkladı:

“Geçende söylediğim gibi ortada ilk taslak var. Bu taslağın muhakkak ki üzerinde çalışılacak, görüşler alınarak. Nihayette son şekli verilecektir. Dolayısıyla bu tip değişikliklerin hepsi tabii ki mümkündür. Yüce Meclis'in uhdesindedir bütün bunlar. Bunlar yapılırken tabii görüşler alınır. Ve önemli olan, anayasalar toplumsal sözleşme olduğu için herkesi bağlayan, uzun süre bağlayan en üst belgelerdir. Bu tip değişikliklerin en iyi şekilde çıkması çok önemli. Bunun için de tabii ki dikkat ve özen gösterilmelidir. Tabii ki devletin yüksek görevlileri için yapılabilir.”

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin “Anayasa paketinde sizin yetkilerinizin fazla olduğu görüşleri var. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz, yetkileriniz fazla mı?” sorusunu yanıtlarken de “Benim de katıldığım görüşler vardı. Bunu zaten ilgililere ilettim. Mesela 'Anayasa Mahkemesi'ne iki Türk vatandaşını cumhurbaşkanı resen atar' fikrini doğrusu biraz çok gerçekçi bulmadım. Bu görüşümü de söyledim. Ümit ederim dikkate alınır” diye konuştu.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.