Vatandaş 'Katmerli Muayene Ücreti' Karşısında Şaşkına Döndü

Vatandaş 'Katmerli Muayene Ücreti' Karşısında Şaşkına Döndü

Hastalardan Alınan Muayene Ücretlerindeki Karmaşa Büyüyor. 1 Ekim 2008'den Bu Yana Eczanelerden Tahsil Edilen 3 ile 10 Yeni Türk Lirası Arasındaki Muayene Parası, Provizyon Sistemi Yüzünden Katlanıyor.

Hastalardan alınan muayene ücretlerindeki karmaşa büyüyor. 1 Ekim 2008'den bu yana eczanelerden tahsil edilen 3 ile 10 Yeni Türk Lirası arasındaki muayene parası, provizyon sistemi yüzünden katlanıyor.

Hastalardan alınan katılım payı uygulaması bir aydır yürürlükte. Ancak bazı tedaviler için hastaneye birkaç giriş yapılmak durumunda kalındığı için, hastane para talep etmese de devlet 10 YTL'lik kesintiye devam ediyor. Dolayısıyla ödenen fatura katlanarak artıyor. Bu durum hasta veya yakını ile eczacı arasındaki tartışmaların büyümesine yol açıyor. Eczacılar her seferinde, İsmail Buğdaycı gibi ilaç ücreti gibi algılanan parayı izah etmek zorunda kalıyor.

Buğdaycı ile kızını Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyat ettiren Güllü Yüzgeç'in bu konuda yaşadıkları tartışma Cihan kameralarına takıldı. Yüzgeç, kendisinden 4 YTL yerine 17 YTL istenince tepki gösterdi. Bunun üzerine İsmail Buğdaycı, Yüzgeç'e bilgisayar başında ilaç ve muayene ücretini anlattı.

"Biz ameliyatların tahlillerini yaptırdık. Her gidişte muayene ücreti olur mu?" diyen Yüzgeç, ameliyat muayenesi için gittiklerini 4 YTL yerine 17 YTL istendiğini söyledi. Yüzgeç, "Kızımın hastalığı kötü dedikleri için içim kan ağlıyor. Birde bu parayı mı düşünelim." diye tepki gösterdi. Cebindeki parayı eczacıya uzatırken de şöyle sitem etti: "Al şu parayı da hükümet bunun suyunu içsin. Verdiğini aldı kepçeynen."

Eczacı İsmail Buğdaycı benzer tepkilerle her gün karşılaştıklarını belirterek, "Ben bu teyzeme ne söyleyeyim şimdi." dedi. "Hasta elinde reçetesiyle geldiği zaman içimiz cız ediyor." diyen Buğdaycı, en büyük sıkıntılarının hastanede vatandaşların muayene ücreti ödeyeceği konusunda bilgilendirilmemesi olduğunu ifade etti.

Aynı zamanda Aktif Eczacılar Derneği Başkanı olan Buğdaycı, kendilerine üye 100'ün üzerindeki eczanelerden benzer sıkıntıların aktarıldığını söyledi. Üniversite hastanesine bir defa muayene olan bir hastaya 17 defa muayene girişi yapıldığı için 102 YTL fatura çıkarıldığını aktaran Buğdaycı, "Hasta SGK'ya giderek reçeteyi düzeltti. Hastanın işi ilaç parasının peşinde koşmak olmamalı. Biz de provizyon üzerinden hangi ücreti nereye ödediğini hastaya anlatmak zorunda kalıyoruz. Fiş kestiğimiz zaman bizimle ilgisi olmayan tahsilat üzerinden vergi vermek zorunda kalıyoruz. " diye konuştu. Tedavi için üniversite hastanesine giden Orhan Keskin, ilaç almak için eczaneye uğradığında, kendisinden muayene ücreti olarak 102 YTL kesildi. Bir kez muayene olduğu için 6 YTL vermesi gereken Keskin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurdu. Yapılan incelemede hastanede bir yerine 17 kez muayene girişi yapıldığı ortaya çıktı ve reçete düzeltildi.

Eczacılar vatandaşın tepkisini dindirmek için dükkanlarının camına Ankara Eczacı Odası'nın 'Alınan muayene ücretlerinin bizimle bir ilgisi yoktur. Lütfen fiş istemeyiniz.' uyarısını astı.



600 YTL muayene ücreti öden var

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Hilmi Şener, eczacılardan gelen kabarık fatura örneklerini anlattı:"Hastalar arasında bir ayda 600 YTL, 780 YTL muayene ücreti kesilenler var." Eczacıların ilaç danışmanlığı görevinden ilaç tahsildarlığı rolüne soyunduğunu dile getiren Şener, muayene ücreti uygulamasının yeniden düzenlenmesini istedi.


sondakikahaberler.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.