Türkler neden İngilizce konuşamıyor ?

Türkler neden İngilizce konuşamıyor ?

Türkiye'deki yabancı dil sektörü 50 milyon TL'ye ulaştı ama...

Türkiye'de dil kursları pazarı 50 milyon TL'ye ulaştı. Her yıl 25 ile 30 bin kişinin kursa gittiğini ancak yüzde 25'inin bir yılı tamamlayabildiğini söyleyen WSI Türkiye Başkanı Uçar, 'Türk insanının gramer ve yanlış yapma takıntısı var. Bu yüzden İngilizce konuşamıyor' dedi

Türkiye'de her yıl 25 ile 30 bin kişi yabancı dil öğrenmek için kurslara gidiyor ve bu eğitim için yaklaşık 50 milyon TL ödüyor. Tıpkı dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bu kişilerin ancak yaklaşık yüzde 25'i bir yıllık dil eğitimini tamamlayabildiği tahmin ediliyor.

Türkiye'de tahminin 650 dil kursu bulunduğunu söyleyen Wall Street Institute (WSI) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Uçar, sektördeki dil kurslarının resmi rakamlarını açıklamadığından yakınıp yıllık 6500 öğrenci sayısına ulaşan WSI için 'Galiba ilk sıradayız' diyor. Türkiye'de bu konuda resmi bir rakam bulunmamasına karşın dünyada dil kurslarında bir yıllık süreç için devam oranının yüzde 25'lerle sınırlı olduğunu söyleyen Uçar, buna karşın kişinin kendi belirlediği saatlerde kursa gidebilme ve evinde bilgisayar eşliğinde çalışma imkanı sağlayan Wall Street Institute'de (WSI) öğrenci devamlılığının ortalama 11 ay, ayrılma oranının ise sadece yüzde 1'lerde bulunduğunu açıkladı.

Dil konusunda yanlışlar

Yabancı dil eğitimi konusunda yaygın ancak yanlış fikirler oluştuğuna dikkat çeken Dündar Uçar bu yanlışları ise şöyle sıralıyor:

Beş günde ingilizce öğrenilmez: Yabancı dile ilişkin yapılan en büyük hata beş günde ingilizce öğrenilemeyeceğidir. Bu yönde yapılan kampanyalarda yanlış beklenti yaratıyor.

Türklerde gramer takıntısı var: Türklerde maalesef bir gramer takıntısı var. Oysa ki artık dünyada kabul gören dil eğitim sistemi konuşmaya ve anlamaya yönelik. Gramer öncelikli değil.

Türk çocuğu konuşamıyor: Gramer takıntısının da etkisiyle Türk çocuğu yabancı dili konuşamıyor. Bir de çekingenlik ve yanlış yapma telaşımız var.

Yurtdışına gitmek şart değil: Türkiye'deki kursların yurtdışındaki kurslardan farkı yok. Yurtdışında kursa gitmeyi düşünüyorsanız öncelikle dil pratiği yapabileceğiniz belli bir temeliniz olmalı. Sıfırdan gidip ingilizce öğrenme şansınız oldukça az. Yabancı dil yaygın kanının aksine Türkiye'de rahatlıkla öğrenilebilir.

Şimdi kitap tercüme ediyor

Türkiye'de kurslara katılarak çok sayıda insanın çok iyi derecede yabancı dil öğrenebildiğini söyleyen Dündar Uçar bunu kendi öğrencilerinden verdiği örneklerle anlatıyor:

82 yaşında öğrencimiz var

“Kursumuzu tamamlayan SHP Genel Başkanı Hüseyin Ergün uluslararası bir konferansta konuşmacı olarak katıldı. Yine öğrencilerimizden Elif Zeynep Yıldırım WSI'yı bitirdi şu anda kitap tercüme ediyor. Öğrencimiz Ogün Keskin ise yabancı bir şirkette iş bulabildi.”

WSI olarak öğrencilerinin yaş ortalamasının 25-35 olduğunu ve genelde beyaz yakalıların kursa devam ettiğini söyleyen Dündar Uçar, dil öğrenmenin yaşı olmadığını vurgulayıp “82 yaşında matematik profesörü öğrencimiz bile var” diyor.

Uçak çok nadir durumlarda dil öğrenemeyen öğrencilere rastladıklarını ve haftada dört saat derse gelmek kaydıyla öğrenemeyen öğrencilerine paralarını iade ettiklerini de sözlerine ekliyor.

Türkiye kötü pazar

Türkiye'nin dil kursları açısından kötü bir pazar olduğuna da vurgu yapan Uçar bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

“Öncelikle devlet lisan eğitimini teşvik etmiyor. Klasik bir lisede öğrencinin dil öğrenmesi imkansız. Anadolu liselerinde ise hazırlık sınıfları kalktı bu dil eğitimi açısından çok olumsuz.

Bu arada gelir düzeyi çok düşük. İnsanlar her ay 300 bin TL parayı dil kursuna ayıramıyorlar. Onun için Türkiye iyi bir pazar değil.”

Dündar Uçar bu konuda en iyi ülkelerin ise Çin, Güney, Kore, Tayland, Tayvan, Hong Kong yani Uzakdoğu olduğu bilgisini de veriyor.

Türkiye 10'uncu sırada

Türkiye'de beş ilde 10 şube ile faaliyet gösteren Wall Street Institute'nin bu yıl ilk kez franchising vereceğini ve şube sayısını artıracağını söyleyen Uçar Türkiye örgütlenmesine ilişkin şunları söyledi: “WSI içinde Türkiye 10'uncu sırada. Ciro bakımından ise 8'inci sırada yer alıyoruz. Halen İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmit, Bursa ve Ankarada varız. Türkiye'de dil eğitiminde ISO 9001-2000 belgesi alan tek kursuz. “

Sınıflar maksimum dört kişi

WSI'nın Türkiye'de uygulanmayan esnek ders saatleri ve maksimum dört kişilik sınıflarda eğitim verdiğini söyleyen Uçar, “Kişi kendisine uyan saati WSI'yı arayarak bildiriyor. O saati isteyen aynı seviyede öğrenciler varsa maksimum 4 kişilik sınıflarda ana dili ingilizce eğitmenimizle derslerimizi sürdürüyor. Öğrenciler haftada dört saat kendi belirledikleri saatlerde ders alıyorlar. Bunun dışında bilgisayar eşliğinde evde çalışma imkanlarını da yaratıyoruz. 18 yaş üstü için eğitim veriyoruz ve ağırlıklı zamanı kısıtlı olan beyaz yakalılar geliyor.”

Özellikle Avrupa Birliği sürecinin ingilizceyi öne çıkarttığını da söyleyen Uçar, “Artık italyanca, almanca ve fransızca hobi dilleri haline geldi” diyor.

Ne kadar sürede İngilizce ögrenirim

Üç günde ingilizce öğrenmenin mümkün olmadığını ısrarla söyleyen Dündar Uçar, bilgisayar eşliğinde beş saat çalışmanın yanı sıra haftada dört saat de WSI'deki ortalama iki kişiden oluşan sınıflarda ders alan bir kişinin altı ayda günlük ihtiyaçlarını ingilizce söyleyebileceğini söyledi.

'Tabi kişilerin dil alıcılığı da burada belirleyici oluyor. Ancak biraz daha fazla çalışarak bu süreci kısaltmak elinizde' diyen Dündar Uçar, 'ne kadar sürede dil öğrenilebilir' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

6 ay kursa gidenler: Günlük ihtiyaçlarını anlatabilirsiniz veya yurtdışına gittiğinizde derdinizi anlatabileceğiz kadar ingilizceyi öğrenebilirsiniz.

9-10 ay kursa gidenler: Sosyal konularda konuşabilecek kadar ingilizce öğrenebilirsiniz.

12 ay kursa gidenler: 12 ay politik konularda artık konuşma yapabilecek seeviyelere ulaşabilirsiniz.

18 ay kursa gidenler: Üniversite eğitimi alabilecek derecede ingilizceye hâkim olabilirsiniz.

WSI en iyi pazar Çin'i 140 milyon dolara sattı

2005 yılında Carlyle Group tarafından satın alınan Wall Street Institute en hızlı büyüyen pazarı olan Çin merkezini nisan ayında 148 milyon dolara Financial Times'ın da sahibi olan Perason Group'a sattı. Yaklaşık üç yıl önce Çin'e adım atan Wall Street Institute çok kısa sürede bu ülkedeki şube sayısını 39'a yükseltti. WSI halen 29 ülkede 400'den fazla şubesiyle her yıl yaklaşık 250 bin civarında öğrenciye ingilizce öğretiyor.

Financial Times'in patronu satın aldı

Perason Group'un yönettiği diğer markalar arasında Longman Schools, Prentice Hall, Scott Foresman, Addison Wesley, Allyn & Bacon, Benjamin Cummings, PASeries, ELLis, Celebration Press, PEMSolutions, SuccessMaker, Waterford ve Family Education Network , Financial Times Group ve Penguin Group da yer alıyor. Grup WSI'nın Çin'deki ismini koruyacağını açıkladı.

Garanti vermeyen kursa gidemiyor

Dündar Uçar, “Çin'de bir çocuğa dört aile bakıyor. Bu nedenle eğitime ve ingilizceye çok önem veriyorlar. Hatta yoğun talep nedeniyle ülkede orta seviyeye kadar ingilizce öğrenme garantisi vermeyenlerin çocuğunu WSI kurslarına kabul etmiyor. O kadar yoğun talep var. 3 yılda WSI bu ülkede 39 tane merkez açarak inanılmaz bir hızla büyüdü” dedi. Uçar Çin'in isim hakkının satışının ardından WSI'nın dünya çapındaki değerinin 500 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Haber3.Com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.