Türkiye’ye kötü haber

Türkiye’ye kötü haber

Gelen rakamlar ve açıklamalar durumun vahametini ortaya koyuyor.

Türkiye'de obez ve diyabetli sayısı artıyor. Yapılan araştırmada son 12 yılda obezite kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 107 oranında arttı. Gerekli önlem alınmadığı taktirde önümüzdeki 10 yıl içinde toplumun önemli kısmı obez olması bekleniyor.

Türkiye'de obezite ve diyabetli kişi sayısı her geçen gün korkutacak rakamlara ulaşıyor. Sağlık Bakanlığı, İstanbul Tıp Fakültesi, Türkiye Obezite Vakfı'nın ortaklaşa yaptıkları ve TUİK ile Dünya Sağlık Örgütü'nün danışmanlığını yaptığı TURDEP 2 projesinde obezite ve diyabet gerçeği gözler önüne serildi. Rakamlar 12 yıl önce yapılan TURDEP 1 projesine göre oldukça fazla artış gösterdi.

En zayıf il Erzurum

Daha önce Türkiye çapında yapılan 20 yaş üzeri diyabet, obezite ve hipertansiyon tarama testlerinde diyabet yüzde 7,2, gizli diyabet oranı ise yüzde 6,7 seviyesindeydi. 12 yıl önce yapılan bu araştırmada toplumun yüzde 42'si normal kiloda, yüzde 35'i normal kilonun üzerinde, yüzde 22'si ise obezdi. Aynı verilere göre kadınlardaki obezite oranı erkeklerinkinden yüzde 120 daha fazlaydı. Obezitenin en az görüldüğü bölge olarak Doğu Anadolu, en yoğun olduğu il yüzde 28,7 ile Samsun, en az olan il ise yüzde 16,1 ile Erzurum'du.   

Obezitede büyük artış

Söz konusu rakamlar 12 yıl sonra belirgin şekilde artış gösterdi. Türkiye'de 12 yıl önce toplumun yüzde 41'i normal kilodayken bugün bu oran yüzde 26'ya geriledi. Türkiye'de obezite oranı yüzde 35,9, diyabet oranı yüzde 16,5'e çıktı. Oranlar artarken bu hastalıklara karşı farkındalıklar azaldığı gözlendi. Yüzde 55 olan diyabette farkındalık oranı 12 yılda yüzde 45'e indi. Araştırmaya katılanların yüzde 30'u pre-diyabet yani önlem alınmazsa önümüzdeki 10-15 yıl içinde büyük kısmı diyabetli olacak.

Farkında değiliz

Araştırmaya göre Türkiye'de bugün 6 milyon 927 diyabetli hasta var. Bunun 3 milyon 732'u bilinirken, 3 milyon kişi ise diyabetin farkında değil. Ayrıca yaklaşık 14 milyon 925 bin kişi de diyabet adayı olarak karşımıza çıkıyor. TUİK rakamlarına göre ise diyabet geçen yıl 13,7 iken bu yıl yüzde 14,3 oldu. Dünya genelinde bu oran yüzde 15 seviyesinde. Türkiye'de obezite hastası rakamları ise şöyle; Yaklaşık 15 milyon 397 bin 500 obez hastası. 17 milyon fazla kilolu ve 12 milyon 776 bin hipertansiyonlu. 

ERKEKLERDE YÜZDE 107 ARTTI

Daha çok kadınlarda sık rastlanan obezite artık erkeklerde de hızlı şekilde artmaya başladı. Uzmanlara göre artış devam ettiği taktirde önümüzdeki 15 yıl sonunda erkeklerde obezite, kadınlar kadar yüksek olması bekleniyor. Kadınlarda obezite 12 yıl içinde yüzde 34 artarak yüzde 44 seviyesine çıktı. Erkeklerde yüzde 13 olan oran 12 yıl sonra yüzde 107 artarak yüzde 27'ye dayandı. En obez il Adana olurken bu ili Gaziantep, İstanbul, Samsun, Ankara ve Konya takip ediyor. Daha önce risk oluşturmayan Malatya'da da bu son araştırmada çok ciddi artış olduğunu söylemek mümkün. Yüzde 30'un altında olan illerimiz oldukça az; Erzurum ve Diyarbakır.  

bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.