Türkiye'nin Ortadoğu projesi devrede!

Türkiye'nin Ortadoğu projesi devrede!

Kuveyt'teki Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Toplantısı'ndan 'tarihi' karar çıktı. Ortadoğu'nun kuzeyini birleştiren Türkiye, şimdi de dünyanın en zengin bölgesiyle benzer yapılanmaya girdi.

Kuveyt'teki Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Toplantısı'ndan 'tarihi' karar çıktı. Ortadoğu'nun kuzeyini birleştiren Türkiye, şimdi de dünyanın en zengin bölgesiyle benzer yapılanmaya girdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner bile, “Bu Türk Dışişleri Bakanı ne zaman yatıp uyur” diye sormaya başladığına göre, Ahmet Davutoğlu'nu bir yerlerde yakalayıp görüş almak hayli mesele oldu. Kuveyt'te gerçekleşen Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Toplantısı için peşine takılıp gidince, kısmet, sıcak bir Kuveyt akşamında tipik bir 'Arap kıraathanesi'nde oldu. Davutoğlu, “Biliyorsunuz, Türkiye olarak, zoru başardık ve Ortadoğu'nun kuzeyini, yani Suriye, Lübnan ve Ürdün'ü, serbest dolaşım, serbest ticaret zemininde birleştirdik. Burada da, Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmasının önünü açtık. Ticaret ve yatırım, tarım ve gıda güvenliği, ulaşım ve iletişim, enerji, çevre, turizm, sağlık, kültür ve eğitim alanlarında, dokuz alanda eylem planı ortaya çıkardık. Önümüzdeki mayısta Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla Ortadoğu'nun kuzeyi ile Körfez'ini birleştirmiş olacağız” diye başlıyor söze.

TÜM ORTADOĞU BİRLEŞECEK

Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) Türkiye üzerinden çok tartışıldı ya, anlattıkları aslında Türkiye'nin kendine has bir BOP'u olduğunu ortaya koyuyor. “Bölgeyi dörde böldük. Önce komşularımız, yani, Suriye ve Irak. Sonra da Lübnan, Ürdün ve Mısır. Hükümeti kurulduğunda Irak, üç Arap devletiyle yaptığımız yapılanmaya katılacak. Mısır ile de benzer çalışmayı önümüzdeki yıl tamamlayacağız. Sonra finans zengini Körfez ülkeleri. Devamında Kuzey Afrika. Libya ile zaten başladık diğerlerine de uzanacağız. Böylece bütün Ortadoğu birleşmiş olacak.” Davutoğlu'na göre bölge ülkeleri önceliği demiryoluna veriyor. Türkiye, demiryolu sistemini Akabe'ye kadar indirerek Avrupa-Basra Körfezi bağlantısını tamamlayacak.

Yine kıskanılacak ama

Kuveyt'teki toplantının sonunda yapılan ortak açıklamada, KİK üyesi Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ın Türkiye'yi, 'bilge devlet' olarak nitelemeleri çok önemli. Bakan, “Başka ülkeler bölgede söz sahibi olabilmek için çok para harcıyorlar, askeri enerji tüketiyorlar. Türkiye sadece ekonomisini ve tarihini kullanarak bölgeye yön veriyor. Bunun bazı kıskançlıklara yol açması doğaldır” diyor.

Merkel'in acı itirafı


Davutoğlu'na, Alman Başbakan Merkel'in, “Çok kültürlülüğü başaramadık” açıklamasını hatırlatıyorum: “Yaptığı acı bir itiraf ama tarihi bir gerçeği yansıtıyor. Bir ulusun tarihinde, siyaset felsefesinde çok kültürlülük yoksa bu kavramı yaratmak çok zor. Geçmişimizde çok kültürlülük var, o nedenle çağa ne kadar kolay uyum sağlıyor, ötekine dönük sağlıklı davranışları ne kadar kolay ortaya çıkartıyoruz. Türkiye'nin kucaklayıcı haliyle Merkel'in itirafı, tarihin farklılığıdır...”

Prens El Sabah: Türkiye kurtarıcımız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuveyt ziyareti çerçevesinde Veliaht Prens Şeyh Navaf El Ahmed El Caber El Sabah, Başbakan Şeyh Nasır El Muhammed El Ahmed El Sabah ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Sabah El Salem El Sabah ile görüştü. Davutoğlu ile Veliaht Prens arasında El Seef Sarayı'nda yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ele alınırken, Prens, “Körfez savaşında, Kuveyt'in işgalden kurtarılmasında Türkiye'nin yardımlarını hiçbir zaman unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.