'Türkiye'de kadavra sorunu büyük'

'Türkiye'de kadavra sorunu büyük'

Dünyanın önde gelen bilim adamlarını bir araya getirecek uluslararası anatomi kongresine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Türkiye'de kadavra bağışının yetersizliğinden dolayı tıp eğitiminde sorunlar yaşanıyor.

European Association of Clinical Anatomy (EACA) tarafından 2 yılda bir farklı bir ülkede düzenlenen 10. Avrupa Klinik Anatomi Kongresi, 2-5 Eylül tarihlerinde Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği'nin ev sahipliğinde İstanbul'da Askeri Müze salonlarında gerçekleştirilecek.

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik, güncel anatomi bilimi ile klinik sorunları hem tanı, hem de tedavi açısından araştırmak ve çözmek için bir araya gelecek farklı disiplinlerden bilim insanlarının bu kongrede deneyimlerini paylaşacaklarını bildirdi.

Bu önemli toplantıya yalnız Avrupa'dan değil, dünyanın pek çok ülkesinden 700 civarında kendi alanında tanınmış anatomist ve klinisyenin katılacağını belirten Çelik, kongrenin Türk anatomistlerin düzenleyeceği ilk Avrupa toplantısı olması açısından da önem taşıdığını söyledi.

Anatomi uzmanları ve klinisyenlerin birlikte çalışmalarının pek çok yeni cerrahi girişim yönteminin denenmesi ve uygulamaya konmasına fırsat yarattığını anlatan Çelik, şunları söyledi: ''Özellikle cerrahi açıdan yaklaşılması güç, yüksek risk taşıyan bölgelerin ameliyatlardan önce kadavralar üzerinde çalışılarak deneyim kazanılması, yeni yolların bulunması, farklı teknikler geliştirilmesi bu sayede mümkün olmakta ve pek çok hayatın kurtarılmasını sağlamaktadır. Bu alanda ortak çalışmalar yapan anatomi ve cerrahi anabilim dalları bulunan, önde gelen bilim adamlarını bir araya getirecek böylesine büyük bir toplantıyı organize eden Türkiye'de, kadavra bağışının yok denecek kadar az olması ve yasal yollardan kadavra elde etme olanaklarının kısıtlılığı klinik anatomi çalışmalarını zora sokuyor. Hatta normal tıp eğitiminin dahi eksik olmasıyla sonuçlanıyor.''

Kongrenin hem Türk bilim insanlarının çalışmalarını Avrupalı meslektaşlarına kendi ülkelerinde sunabilmeleri, hem de pek çok ünlü bilim insanı ile tanışma, fikir alış verişinde bulunabilmeleri açısından güzel bir fırsat olacağını belirten Çelik, kongre sunumlarının özetlerinin Surgical and Radiologic Anatomy dergisinin özel sayısında yayımlanacağını söyledi. Kongrenin açılış konuşmasını Türkiye'nin önde gelen organ nakli cerrahlarından Prof. Dr. Münci Kalayoğlu yapacak.

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.