Türkiye Mega Yat Ve Özel İş Jeti Zengini

Türkiye Mega Yat Ve Özel İş Jeti Zengini

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin mega yat üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu bildirdi

Yıldırım, 2001 krizinin ardından sıfıra inen özel iş jetlerine de yeniden rağbet gösterildiğini ve sayının 41'e çıktığını söyledi.

ANKARA(ANKA)-Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin mega yat üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu bildirdi. Yıldırım, 2001 krizinin ardından sıfıra inen özel iş jetlerine de yeniden rağbet gösterildiğini ve sayının 41'e çıktığını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na bütçe sunuşu yapan Yıldırım, 2002-2008 döneminde gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. 2003'ten beri bölünmüş yollara 9 bin 70 kilometre eklendiğini belirten Yıldırım, Ekim ayı itibariyle bölünmüş yol uzunluğunun 15 bin 171 kilometreye ulaştığını belirtti.
Türkiye'nin gemi inşasında dünyada 23'üncülükten beşinci sıraya geldiğini bildiren Yıldırım, mega yat üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye'nin birinci İtalya, ikincisi ABD ve Kanada'yı izlediğini anlattı.
Havayolu sektörünün büyüme ortalamasının yüzde 5'ten yüzde 55'e çıktığını ifade eden Yıldırım, cep telefonu abone sayısının 23 milyondan 66 milyona, internet abone sayısının 4.3 milyondan 27 milyona çıktığını söyledi.

-91.8 MİLYAR YTL'LİK YATIRIM YÜRÜYOR-

Bakanlık bütçesinin 7 milyar 268 milyon 460 bin 740 YTL olduğunu belirten Yıldırım, bunun yüzde 63'üne karşılık gelen 4 milyar 587 milyon YTL'nin yatırımlara ayrıldığını söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinin yüzde 38.50 artışla 4 milyar 696 milyon YTL'ye çıkarıldığını ifade eden Yıldırım, Bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları nezdinde süren 403 projede 91 milyar 823 milyon YTL yatırım yapılmakta olduğunu kaydetti. Yıldırım, bunun mahalli idareler hariç Türkiye'de yapılan toplam yatırımların yüzde 21'ine karşılık geldiğini bildirdi.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde 260 lisanslı işletmecinin mevcut olduğunu, Türkiye pazarı büyüklüğünün 11 milyar dolardan 31 milyar dolara çıktığını vurgulayan Yıldırım, 2002'den bu yana pazardaki büyümenin yüzde 282 olduğuna dikkat çekti.
Üçüncü Nesil (3N) ihalesinin 28 Kasım'da yapılacağını, e-devlet uygulamasının 2008 sonunda resmen açılacağını anlatan Yıldırım, sabit telsiz erişim lisanslarının 2009'un ilk çeyreğinde, sanal mobil şebeke hizmetlerinin yılbaşında verileceğini ifade etti.

-ŞEHİRİÇİ TELEFON SERBESTLİĞİ YÖNETMELİĞİ BAŞBAKANLIKTA-

Yargıdan dönen şehiriçi telefon hattı serbestleşmesi için yeni düzenleme yapıldığını açıklayan Yıldırım, hazırlanan yönetmeliğin Başbakanlığa gönderildiğini, yakında Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi.
Sayısal yayıncılığın saha denemesinin başladığını ifade eden Yıldırım, 9 Kasım'da başlayan cep telefonlarında numara taşınabilirliği için 150 bin başvuru olduğunu söyledi. 6 gün olarak öngörülen geçiş süresinin 1.5 günde tamamlandığını belirten Yıldırım, önümüzdeki aylarda bu sürenin saatlere indirileceğini bildirdi. 9 Mayıs'tan itibaren sabit telefon
aynı tutularak cep telefonu şirketine geçiş yapabileceğini ifade eden Yıldırım, böylece rekabetin artacağını söyledi.

-GÖRÜNMEYEN NUMARA YÜZÜNDEN BAŞBAKANA CEVAP VERMEMİŞİM-

Cep telefonunda görünmeyen numaraların aramalarının 1 Ocak'tan bu yana engellendiğini anımsatan Yıldırım, bu uygulama nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir aramasını reddettiğini, “Benim başıma da geldi. Görünmeyen numara engelleniyor mesajı gidince, yarım dakika sonra Başbakan telefonda…” sözleriyle anlattı.
Cepte Türkçe karakter için telefonlarda uyum süresinin 31 Aralık 2008 tarihine sona ereceğini bildiren Yıldırım, tuşlarda da Türkçe karakter kullanılacağını, bu özelliği taşımayan telefonların ithalatının yasaklanacağını söyledi.
2002-2008 döneminde Türksat uydusunda doluluk oranının yüzde 48'den yüzde 85'e çıktığını ifade eden Yıldırım, “Orta vadede milli uydumuzu dizayn edip, uzaya göndereceğiz. Teknoloji transferi ve eğitim programı tamamlandı. Tasarım çalışmaları devam ediyor. Türksat 5A'yı Türkiye'de imal edip uzaya göndereceğiz” diye konuştu.
PTT işlemlerinin 2002-2008 döneminde 2.7 milyondan 20 milyona çıktığını vurgulayan Yıldırım, kişisel pul basımına işaret ederek, milletvekillerine, “Seçmenlerinize ulaşmak için de kullanabilirsiniz” çağrısı yaptı. Yıldırım, 2002'de gelir-gider durumu başabaş olan PTT'nin 340 milyon YTL kara geçtiğini de ifade etti.

-JETLER REVAÇTA-

Havacılık sektörüne değinen Yıldırım, 2000-2001 krizinden sonra hiç kalmamış olan özel iş jetlerinin yeniden revaçta olduğunu ve sayılarının 41'e çıktığını bildirdi.
Havacılık sektörü cirosunun 2002-2008 döneminde 2.2 milyar dolardan 7 milyar dolara çıktığını belirten Yıldırım, yolcu sayısının iç hatlarda yüzde 400, yük taşımanın yüzde 131 artış gösterdiğini kaydetti.
Uçak trafiğinin iç hatlarda yüzde 134 artış gösterdiğini, ortalamada yüzde 79 artış yaşandığını belirten Yıldırım, yolcu uçağı sayısının yüzde 74 artış ile 150'den 261'e çıktığını, Türkiye'nin Avrupa'nın genç filolarından birinin sahibi olduğunu söyledi.
Yıldırım, 2002 yılında iki merkezden 25 noktaya uçuş varken,
7 merkezden 43 noktaya 5 havayolu ile uçuşun gerçekleştirilmekte olduğunu vurguladı. Yıldırım, hava alanlarının kapasitesinin de yüzde 102 artış ile 50 milyondan 101.1 milyona çıktığını bildirdi. (ANKA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.