Instagram Kapatma Kalıcı mı Geçici mi? İnstagram engeli ne zaman kalkacak?

Instagram Kapatma Kalıcı mı Geçici mi? İnstagram engeli ne zaman kalkacak?

Yasaya göre, BTK'nın erişim engelinin ardından 48 saat içinde sulh ceza hakimliğinden bir mahkeme kararı alınması gerekiyor. Ancak kamu yetkilileri, bu adımın atılmadan önce META'nın yerel yasalara uyum sağlamasını beklediklerini belirtiyor.

BTK'nın Instagram'a uyguladığı erişim kısıtlamasının ardından, bu engelin sürekli hale gelmesi için yasal sürecin tamamlanmasına sadece birkaç saat kaldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun, "META'yı uyardık ama yanıt alamadık" şeklindeki açıklamasının ardından, 48 saatlik hukuki sürenin geri kalan kısmı dikkatle izleniyor.

Yasaya göre, BTK'nın erişim engelinin ardından 48 saat içinde sulh ceza hakimliğinden bir mahkeme kararı alınması gerekiyor. Ancak kamu yetkilileri, bu adımın atılmadan önce META'nın yerel yasalara uyum sağlamasını beklediklerini belirtiyor. META cephesinden henüz bir açıklama gelmemişken, şirketin Türkiye'deki kısıtlama konusunda sessizliğini koruduğu görülüyor.

Öte yandan, Bakan Uraloğlu'nun dün Mersin'de yaptığı bir açıklama, durumu köklü bir şekilde değiştirebilecek nitelikte. Kapatma kararının katalog suçlar kapsamına alınması, mahkeme kararı gerekliliğini ortadan kaldırabilir.

Instagram'ın Türkiye'de nasıl bir yol izleyeceği konusunda kritik bir dönem yaşanıyor. BTK'nın Instagram'a Türkiye'den erişimi re'sen engellemesinin ardından, bu engelin devam edip etmeyeceğini belirleyecek bir mahkeme kararı alınması bekleniyordu. BTK kaynakları, mahkeme kararının alınması için hazırlıkların yapıldığını belirtmişti. Yasal düzenlemelere göre, erişim engelleme kararının 3 Ağustos 2024 saat 03:00'e kadar sulh ceza hakimliğine sunulması gerekiyordu. Ancak Bakan Uraloğlu'nun "katalog suçlar" açıklaması, sürecin farklı bir yön alabileceğini gösteriyor.

Erişim engelleme kararı, 2 Ağustos 2024 gecesi saat 03:00'te uygulamaya konduğuna göre, 4 Ağustos 2024 sabahı saat 03:00'e kadar geçerli olacak. Bu da, Instagram'ın Türkiye'de kalıcı olarak kapatılıp kapatılmayacağına dair bir mahkeme kararının süresinin daraldığı anlamına geliyor.

Eğer bir mahkeme kararı alınmazsa, 48 saatlik süre dolduğunda Instagram'a erişim otomatik olarak yeniden açılacak. Ancak, sulh ceza hakimi erişim engelinin devamına karar verirse, Instagram'ın Türkiye'de kalıcı olarak kapatılması mümkün olabilir.

Şu ana kadar bir mahkeme kararı açıklanmamış olmasının nedeni, META'nın "yerel yasalara uyum" sağlamasının beklenmesi olarak gösteriliyor. Eğer META, gerekli düzenlemeleri yaparsa, BTK'nın erişimi yeniden açması mümkün olabilir. (kamudanhaber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.